Νίκος
Καραγιάννης

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο κ.Καραγιάννης έδωσε και μερικά στοιχεία για τη νέα γραμμή η οποία θα είναι μονή κυκλική, θα ξεκινά από το Φάληρο, θα φτάνει στο Δημοτικό Θέατρο, το λιμάνι και θα επιστρέφει και πάλι πισώ στο Φάληρο.

Το Μετρό φτάνει στο κέντρο του Πειραιά

Ο υφυπουργός Υποδομών, επανέλαβε και πάλι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό μέχρι το κέντρο του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως από τον Ιούλιο του 2022 θα τεθούν σε λειτουργία και οι τρεις σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Τόνισε μάλιστα ότι με την λειτουργία της επέκτασης το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, θα συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας σε περίπου 50 λεπτά.

Η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω έργο εθνικής σημασίας

Κατόπιν ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται στη Δυτική Αττική, όπως η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον. Μάλιστα, όπως τόνισε, το έργο της Ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω χαρακτηρίζεται σήμερα έργο «Εθνικής Σημασίας» και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποσυμφορηθεί η κίνηση.

Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης «θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστού.

Επίσης θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή».

Προχωράμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου Κύμης ο υφυπουργός είπε: «Ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την Αθηνών Λαμίας στην άνοδο και στην κάθοδο, για αυτό προχωράμε την Λεωφόρο Κύμης, ώστε να τη δημοπρατήσουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου για να ξεκινήσει ως έργο. Και από εκεί και πέρα, εντός του 2022 θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει και με τις επεκτάσεις της Αττική Οδού. Σημασία έχει να σχεδιάζονται σωστά, να δημοπρατούνται σωστά και να κατασκευάζονται σωστά. Και είμαστε εδώ πέρα για να το κάνουμε αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός.

Η Γραμμή 4 θα αλλάξει τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αττική

Για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ Καραγιάννης σημείωσε ότι ήδη «καταλαμβάνουμε εργοταξιακούς χώρους για να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες. Ξεκινάμε ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει όλες τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αθήνα και στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι 340.000 άνθρωποι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τη γραμμή 4».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή με 15 νέους σταθμού.

«Η κατασκευή της Γραμμής 4 θα είναι ουσιαστικά ένα έναυσμα για να παρέμβουμε στις πλατείες μας, για να ενισχύσουμε το πράσινο στην Αθήνα και στην Αττική. Όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες τα έργα αυτά δεν γίνονται μόνο για το 2030, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οι κάτοικοι να δείξουν υπομονή για να προχωρήσουμε ένα τεράστιο έργο. Το κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουμε κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης. Να πυκνώσουμε τους σταθμούς του Μετρό και ο κόσμος να χρησιμοποιεί, ως ένα βαθμό περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μετρό και το Τραμ και τα λεωφορεία».

Σημαντικό ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα για την Κυβέρνηση

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα θα κατεβάσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις πρότυπες προτάσεις. Προτάσεις καινοτομίας, όπου ο ιδιώτης θα ωριμάζει το έργο και θα το καταθέτει στο Υπουργείο. Ο ιδιώτης θα φέρνει έτοιμες τις μελέτες, έτοιμη την ανάλυση κόστους – οφέλους, έτοιμη την περιβαλλοντική μελέτη. Θα εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα ώστε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα τα έργα υποδομών».

Μάλιστα, όπως τόνισε, για πρώτη φορά το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί 20 έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Γιατί ουσιαστικά αλλάζει όλη η αντίληψη, το τι σημαίνουν έργα, υποδομές στη χώρα μας και δεν περιμένουμε πλέον, το μεγάλο Κράτος να τα σχεδιάσει και να τα κατασκευάσει, αλλά έχει πλέον ουσιαστικό και ενεργό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV