Νίκος
Καραγιάννης

“H Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Στον πυρήνα της προσπάθειάς μας, να ενισχύσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία” υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σε ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη για τα μεγάλα έργα της περιοχής και ειδικότερα το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Αμφίπολη-Δράμα.

Όπως σημείωσε «τα έργα τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα, έχουν κεντρική θέση στο σχεδιασμό μας, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας. Πρόκειται για δύο έργα με ισχυρό αποτύπωμα στις μεταφορές, τον τουρισμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, ιδίως μάλιστα στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών τόνισε πως «με την καθοδήγηση του Υπουργού Κώστα Καραμανλή, δουλεύουμε εντατικά για να προχωρήσουν το ταχύτερο. Σήμερα, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για δύο νέους, σύγχρονους οδικούς άξονες, που θα εξασφαλίζουν στους πολίτες μετακινήσεις πολύ ταχύτερες, πολύ ασφαλέστερες και με μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Για να γίνει, μάλιστα, αυτό το συντομότερο δυνατό και με όσο γίνεται μικρότερο κόστος, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας είναι να υλοποιηθούν ως έργα ΣΔΙΤ».

Παρουσιάζοντας περιληπτικά τα δύο έργα ανέφερε πως:

Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χιλιόμετρα. Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμισή του. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε 25 χιλιόμετρα και συγκεκριμένα:

• Στην κατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, και της παράκαμψης Γιαννιτσών, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, όπου θα φτιάξουμε 4 ανισόπεδους κόμβους: σε Ελεούσα, Χαλκηδόνα, Παραλίμνη και Γιαννιτσά.
• Και στο οδικό τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, περίπου 10 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει δύο κόμβους στο Ριζάρι και την Έδεσσα, αλλά και κόμβους με την παλιά Εθνική οδό.

Το δεύτερο μεγάλο έργο, είναι η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης. Σε άλλα σημεία με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας κύριας αρτηρίας, και σε άλλα με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων. Αυτό θα το γίνει και κατά μήκος του τμήματος από Παλαιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και στη συνέχεια από Μαυρολεύκη σε Δράμα, συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο. Πώς θα γίνει αυτό; Με αποκατάσταση του υπάρχοντος δρόμου για περίπου 13,5 χιλιόμετρα και με κατασκευή περίπου 29,5 χιλιομέτρων νέων τμημάτων. Από αυτά, τα 16,5 χιλιόμετρα παρακάμπτοντας τους οικισμούς Ροδολίβος και Πρώτης Σερρών και τα 13 χιλιόμετρα για την κατασκευή του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του κόμβου Δράμας. Συνολικά, σημειώστε ότι το έργο περιλαμβάνει 9 κόμβους που θα το συνδέουν με τις υφιστάμενες οδούς.

Στις συμβάσεις και των δύο έργων, θα προβλέπεται τριετής κατασκευαστική περίοδος και στη συνέχεια λειτουργία και συντήρησή τους για 27 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας ο κ.Καραγιάννης ανέφερε πως «τα έργα αυτά, είναι ουσιαστικά δύο από τα όχι πολλά έργα που απομένουν ακόμα για να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο της χώρας μας. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όλοι με πρώτο τον Υπουργό, δουλεύουμε συστηματικά και τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, για να κάνουμε πραγματικότητα το πρόγραμμα έργων μας».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV