Connect with us

Επικαιρότητα

Καραγιάννης: Εξπρές διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Κρήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζημιές από το σεισμό 5,8R στο Αρκαλοχώρι - Φωτό: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI
Ζημιές από το σεισμό 5,8R στο Αρκαλοχώρι - Φωτό: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI

Για εξπρές διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Κρήτη αλλά και μια δυναμική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Από το βήμα της βουλής  απάντησε σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των Χάρη Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Εμ. Συντυχάκη (ΚΚΕ), στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, αναγνωρίζεται από όλους η συστηματική και μεθοδική δουλειά που γίνεται από την πλευρά της κυβερνήσεως για την αποκατάσταση των πληγέντων και επισήμανε ότι – εκτός ελαχίστων περιπτώσεων – οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε μεγάλο έχουν ολοκληρωθεί, καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία.

«Δεν έχουμε φύγει ούτε μέρα από την περιοχή», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «από τις 8 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, χαρακτηρίστηκαν “μη κατοικήσιμα”».

Έως χθες είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 11.505 κτήρια, εκ των οποίων 5.353 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα και 6.152 μη κατοικήσιμα.

Ειδικά για τον δήμο Μινώα-Πεδιάδος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τα πρώτα αποτελέσματα, σε 420 κτίρια που επανελέγχθηκαν προκύπτει ότι τα 189 είναι “κατοικήσιμα” – χρήζουν επισκευών». Επίσης, έχουν συνταχθεί και 51 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτηρίων (ΠΑΕΕΚ) ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους από τους Δήμους.

Συμπληρωματικές ΚΥΑ για περιοχές του Ηρακλείου και Λασιθίου

Επίσης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πληγείσες περιοχές και εντός των ημερών θα υπάρξει συμπληρωματική ΚΥΑ για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Δήμος Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού και Χερσονήσου), καθώς και περιοχές του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του φαινομένου και έτρεξαν όλες οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων, την ανακούφιση των πληγέντων, τη στεγαστική συνδρομή, τις αποζημιώσεις και τις ελαφρύνσεις στις πάγιες υποχρεώσεις των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, έχουν εκδοθεί τέσσερις (4) ΚΥΑ που αφορούν τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα ως αποζημίωση οικοσκευής, σε επιχειρήσεις και φορείς και άλλη μία που αφορά στην οριοθέτηση περιοχών για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και αφορά και στο σεισμό Ιουλίου και σ’ αυτόν του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στη στέγαση των σεισμόπληκτων, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι είναι μείζονος σημασίας και επανειλημμένως το υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους να ενημερώσουν για τους χώρους υποδοχής των οικίσκων.

Ήδη από τις 6-10-2021 έχουν φθάσει οι πρώτοι 34 οικίσκοι στο Δήμο Μινώα-Πεδιάδας και μόλις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εγκαταστάθηκαν, αφού αυτό δεν ήταν δυνατό χωρίς τις απαραίτητες εργασίες σε δίκτυα αποχέτευσης και ΟΚΩ.

Στεγαστική συνδρομή έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης επισήμανε τη σπουδαιότητα της στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην περίπτωση σεισμού.

«Επειδή πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περίπτωση αποκατάστασης πληγέντων από σεισμό η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη» ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, διευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται και το σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να καθοριστούν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της Στεγαστικής Συνδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορηγούμενη πρώτη αρωγή.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα