Connect with us

Λοιπά Έργα

Καμπανάκι από τον ΠΣΔΑΤΜ για το Κτηματολόγιο λόγω της απογοητευτικής συμμετοχής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά μικρή συμμετοχή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία διαφημιστικής καμπάνιας εντόπισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την επιτυχία της κτηματογράφησης.

Μέχρι σήμερα το ποσοστός στις υπό κτηµατογράφηση περιοχές να µην ξεπερνά το 1,49%, απογοητευτικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι το χρονικό όριο που απομένει δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όπως τόνισε «Εάν η συµµετοχή των πολιτών δεν προσεγγίσει έστω το 50%, επί της ουσίας δεν θα υπάρχει “κτηµατολόγιο”». Χαρακτήρισε απροετοίμαστη την Κτηματολόγιο ΑΕ καθώς όπως είπε δεν είναι έτοιμα τα γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο χαμηλή η συμμετοχή, κατά τον κ.Καλογιαννάκη είναι η οικονοµική συγκυρία, η χαµηλή αξία των δηλούµενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων, η καθυστέρηση έναρξης της εφαρµογής για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κ.α.

Υποστήριξε ότι το ποσό των 300εκατ.ευρώ είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δήλωσε την ανησυχία του για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί και ζήτησε, στα ακίνητα που έχουν αξία ο κόσμος να απευθύνεται σε επαγγελματίες τοπογράφους και όχι σε άλλους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο γιατί όπως σημείωσε αυτό ενέχει τον κίνδυνο σε τυχόν λάθη, να επωμιστεί μεγάλο οικονομικό βάρος ο ιδιοκτήτης από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει για την αποκατάσταση του ακινήτου.

Για την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν θετικός και ειπε πως είναι πλεόν πολλή πιο εύχρηστη, αφού η χρήση της στα νέα προγράµµατα κυµαίνεται από 0,72% µέχρι 20,34%, µε µέσο ποσοστό το 6,52%, όταν µε την προηγούµενη εφαρµογή µόλις το 2,75% των δηλώσεων είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά. Η σωστή δήλωση του ακινήτου προϋποθέτει τέσσερα βασικά βήµατα:

-σωστό εντοπισµό και δήλωση των στοιχείων του,
-υποβολή τοπογραφικού διαγράµµατος όπου κρίνεται απαραίτητο,
-συγκέντρωση των εγγράφων που θα αποδεικνύουν χρησικτησία σε περίπτωση απουσίας τίτλων
-σωστή χρήση της ηλεκτρονικής εφαρµογής για όσους την επιλέξουν.

Για την προώθηση του έργου ο Σύλλογος κατέθεσε δέσµη προτάσεων, µε βασικά σηµεία τη χρονική επιµήκυνση των παρατάσεων της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων και την απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης των γεωτεµαχίων, για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι. Συγκεκριµένα προτείνουν:

-Νοµοθετική πρωτοβουλία για την παράταση της συλλογής δηλώσεων πέραν του συνηθισµένου διαστήµατος, που φτάνει το 6µηνο.
-Νοµοθετική αλλαγή ώστε για την επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία να αρκεί η προσκόµιση ενός όχι πρόσφατου Ε9. Θα γίνεται «προσωρινή δήλωση σε εκκρεµότητα» και θα προκρίνονται όσες προσκοµίζουν τίτλους ιδιοκτησίας. Η αλλαγή της κατάστασης ιδιοκτησίας σε «οριστική δήλωση» θα γίνεται µε την προσκόµιση τίτλων, όπως π.χ. η αποδοχή κληρονοµιάς. Με την αλλαγή αυτή, επισηµαίνουν οι τοπογράφοι, οι πολίτες δεν θα έχουν την αγωνία απώλειας της περιουσίας τους, ενώ η συµµετοχή τους θα αυξηθεί.

-∆υνατότητα εισαγωγής στην πλατφόρµα ηλεκτρονικής δήλωσης χωρίς τους κωδικούς Taxisnet, όπως γίνεται και στην κατάθεση αντιρρήσεων δασικών χαρτών, και επέκταση του µέτρου ώστε να γίνεται ηλεκτρονικά και η κατάθεση ενστάσεων Κτηµατολογίου.

-Αµεση έκδοση νέου οδηγού δηλώσεων Κτηµατολογίου. Χάνουν το δικαίωµα ένστασης Τελευταία ευκαιρία για να δηλωθούν οι 700.000 ιδιοκτησίες του ∆ήµου Αθηναίων αλλά και αυτές στις πόλεις της Λαµίας, του Βόλου και της Λιβαδειάς έχουν οι ιδιοκτήτες τους, καθώς σε περίπου δύο µήνες θα γίνει η προανάρτηση της κτηµατογράφησης του 2008.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στον ∆ήµο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουν άµεσα στο γραφείο του αναδόχου στην οδό Πατησίων 48, καθώς σε διαφορετική περίπτωση µπορεί να µην έχουν δικαίωµα ένστασης. Στη φάση της προανάρτησης θα µπορούν να ενηµερωθούν ηλεκτρονικά για πρόδηλα σφάλµατα που διορθώνονται µε µία απλή αίτηση εξέτασης που δεν περνά από επιτροπή ενστάσεων εντός 45 ηµερών. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση κατά την οποία δίνεται προθεσµία 2 µηνών (4 για τους κατοίκους του εξωτερικού) για την υποβολή ενστάσεων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Το ΥΠΠΟΑ για την κατάρρευση ταινιοδιάδρομου στη θέση Κράκαρη του λιμένα Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αεροφωτογραφία της Δραπετσώνας στην περιοχή των Λιπασμάτων

Μετά από ερώτημα δημοσιογράφων για την κατάσταση του ταινιόδρομου του εργοστασίου Λιπασμάτων  επί του λιμενοβραχίονος Κράκαρη, στον Πειραιά,  η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο χαρακτηρισμός ως μνημείων του λιμενοβραχίονα Κράκαρη και του ταινιόδρομου του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ-Λιπάσματα Δραπετσώνας)  που βρίσκεται στο φανάρι εισόδου στον προλιμένα Πειραιά-Πύλη Ε1 (Μώλος Κράκαρη) στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, φερόμενης ιδιοκτησίας Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 284/ΑΑΠ/2017 της 11ης Δεκεμβρίου 2017.

Με την σεισμική δόνηση της 19ης Ιουλίου 2019 κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του ταινιόδρομου. Ωστόσο, ήδη από το 2017, είχε επισημανθεί η κακή κατάσταση διατήρησης του κτίσματος και η επικινδυνότητά του. Αυτό είχε τονιστεί στην  σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη συζήτηση για την κήρυξη του ως μνημείο. Δεδομένου όμως ότι ο ταινιόδρομος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κηρύχτηκε ως νεώτερο μνημείο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την προστασία του.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ζήτησε να διενεργήσει αυτοψία αμέσως την 19η Ιουλίου 2019. Ο ΟΛΠ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το μνημείο  αιτήθηκε γραπτού αιτήματος. Η αυτοψία πραγματοποιείται σήμερα. Τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν μετά την ενημέρωσή μας από την αρμόδια Υπηρεσία».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την ημέρα του σεισμού

Από την πρώτη κιόλας στιγμή αμέσως μετά την κατάρρευση μέρους του ταινιοδιάδρομου, μήκους περίπου 100 μέτρων, στην πύλη Ε1 στη θέση Κράκαρη στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Στο σημείο είχαν σπεύσει νωρίτερα αμέσως μετά τον σεισμό, που σημειώθηκε στη Μαγούλα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, ισχυρές δυνάμεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ.

Τον Υπουργό συνόδευε ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Τσελίκης Αλέξανδρος.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά Αρχιπύραρχο Ιωάννη Σταμούλη για τις έρευνες που ήδη είχαν ξεκινήσει, για τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων, μιας και το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους Πειραιώτες καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής προς τον κ. Πλακιωτάκη στο σημείο επιχειρούσαν ήδη δυνάμεις της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Στη συνέχεια και προκειμένου να διασφαλιστεί κάθε ενδεχόμενο μη ύπαρξης θυμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά χρησιμοποιήθηκαν βαριά οχήματα για την μεταφορά των χαλασμάτων.

Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να ασφαλιστεί όλη η περιοχή ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή σε μία ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση.

Επίσης εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου του οδικού δικτύου ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε τα πλοία της ακτοπλοΐας να τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους, ενώ ενημερώθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο λειτουργικό πρόβλημα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σε αποτίμηση των ζημιών στη Μονή Δαφνίου προχωρά το ΥΠΠΟΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τείχος Ιεράς Μονής Δαφνίου

Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, η εικόνα στην Μονή Δαφνίου μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου έχει ως ακολούθως:

Στο βόρειο τείχος του περιβόλου, το οποίο διατηρεί, σε μεγάλη έκταση το αρχικό ύψος και τη μορφή του αρχικού περιβόλου, σημειώθηκαν καταρρεύσεις εκατέρωθεν του μεσαίου πύργου, στην εξωτερική και εσωτερική παρειά του τείχους, κυρίως σε περιοχές που είχαν ανακτηθεί την περίοδο 1910-1920 από τον Ορλάνδο.

Για τις περιοχές αυτές, στις οποίες δεν έχει επέμβει η Υπηρεσία με σωστικές παρεμβάσεις, η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης προέβλεπε ούτως ή άλλως καθαιρέσεις. Στους πύργους του βόρειου τείχους, όπου η Υπηρεσία είχε παρέμβει σωστικά με υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις, δεν σημειώθηκαν καταρρεύσεις και η τοιχοποιία ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά. Παρατηρούνται τοπικές ρηγματώσεις στο συνδετικό κονίαμα.

Για την αποκατάσταση του δυτικότερου τμήματος του βόρειου τείχους, το έργο εντάχθηκε, στις 6/6/2019, προς υλοποίηση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίκειται άμεσα η έναρξη του έργου. Στις υπόλοιπες πλευρές του περιβόλου εντοπίστηκαν τοπικά, μικρής έκτασης, ρηγματώσεις στο κονίαμα, κυρίως στις περιοχές που διατηρούνται οι ξυλοδεσιές.

Τριχοειδείς, κυρίως, ρηγματώσεις, μικρής έκτασης, παρατηρούνται και στα κονιάματα των υπόλοιπων κτισμάτων του μοναστηριακού συγκροτήματος, καθώς και στο Καθολικό. Επίσης, ελάχιστες ψηφίδες αποκολλήθηκαν από τα ψηφιδωτά του κυρίως ναού. Η συμπεριφορά του Καθολικού σε μία καταπόνηση αυτού του μεγέθους και είδους είναι η προβλεπόμενη από τις μελέτες αποκατάστασης.

Αποδεικνύεται ότι οι επεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο μνημείο –το οποίο είχε καταπονηθεί ιδιαίτερα στο σεισμό του 1999- από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2010 έως το 2016, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ήταν εύστοχες και αποτελεσματικές.

Είναι αυτονόητο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων παρακολουθεί σχολαστικά το μνημείο και τις βλάβες, ώστε να αξιολογηθεί συνολικά η συμπεριφορά του και να αντιμετωπισθούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα.

Η προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Χριστίνα Μερκούρη, ενημέρωσε την υπουργό ότι το σύστημα ενόργανης παρακολούθησης -το οποίο έχει εγκατασταθεί στο μνημείο, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων- τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί. Δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες, ώστε η αποκατάσταση του συστήματος να γίνει άμεσα, καθώς πρόκειται για σημαντικό εργαλείο στην αποτίμηση των επεμβάσεων για την έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση μελλοντικών δονήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Δήμος Αθηναίων: Κατεδαφίζονται 13 «επικίνδυνα» κτίρια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εγκαταλελειμένο κτίριο

Έτοιμος είναι ο δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται «επικίνδυνα», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ONE Channel» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι ο μηχανισμός και οι υπηρεσίες του δήμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επί ποδός και ολοκλήρωσαν όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή εγκαταλειμμένων κτιρίων ή ασυντήρητων διατηρητέων, για δεκατρία (13) από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης.

Επιπλέον, τα κλιμάκια μηχανικών του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας έκριναν ότι για προληπτικούς λόγους (επισκευές στην τοιχοποιία και επανέλεγχοι) δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ωστόσο, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε κοντινούς παιδικούς σταθμούς, αν οι γονείς δεν ενημερωθούν ή αδυνατούν να τα κρατήσουν. Οι σταθμοί αυτοί είναι οι εξής:

1) Σμόλικα 23-25, Σεπόλια

2) Νεϊγύ 62, Άνω Πατήσια

3) Ηρακλείου 59 και Αγ. Λαύρας, Άνω Πατήσια

 

Τα κτίρια για τα οποία εκδίδονται άδειες κατεδάφισης ειναι:

Μυλοποτάμου & Δαβάκη

Ηούς 36-38 & Δαιδαλιδών

Επικλέους (μεταξύ των οδών Ερμίππου και Τημένους) – 5 κτίρια

Ερεσσού 11

Πελίου 8

Αλκμαίωνος 3

Πλαπούτα 24Β

Ηλιουπόλεως 4 & Αετίωνος

Ανθέων και Αμασίου

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα