Connect with us

Αφιερώματα

Τι περιμένουμε σε νέα έργα, παραδόσεις και υπογραφές συμβάσεων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τα περσινά γκάζια με τις μεγάλες παραδόσεις μεγάλων του 2017, το 2018 μέχρι τώρα δείχνει λίγο άτονο. Βέβαια, μέσα σε αυτό το νέο έτος περιμένουμε κάποιες νέες παραδόσεις έργων που αυτή τη φορά κινούνται γύρω από τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας, υποσχόμενες την αναβάθμιση του μέσου.

Τον Ιούνιο αναμένεται και η παράδοση σε λειτουργία του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός που ολοκληρώνει τα έργα αναβάθμισης στο διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη ύστερα από 30 και πλέον χρόνια προσπαθειών.

Εξίσου σημαντική για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι η ολοκλήρωση των έργων στο μεγάλο ακίνητο του Θριάσιου Πεδίου και η απόδοση τους σε λειτουργία. Εδώ φυσικά περιμένουμε και τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ μεσα στο 2018 που σε μέγεθος είναι 3 φορές μεγαλύτερο από την παραχώρηση του πρώτου οικοπέδου των 588 στρεμμάτων.

Μιλώντας για αυτό, περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και της κοινοπραξίας που αναλαμβάνει προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη διετής φάση έργων για την κατασκευή υποδομών που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν τα 130εκατ.ευρώ.

Μέσα στο 2018 περιμένουμε και άλλες συμβάσεις μεγάλης κλίμακας έργων. Προς το τέλος καλοκαιριού περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για το Καστέλι στην Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης εδώ και δεκαετίες.

Υπογραφή σύμβασης θα έχουμε για το σιδηροδρομικό έργο της Σήραγγας Σεπολίων και την ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Ροδοδάφνη περίπου στα τέλη του έτους. Ο ανάδοχος αναμένεται και το έργο έχει αρχικό κόστος 152εκατ.ευρώ. Υπογραφή σύμβασης περιμένουμε και για την προμήθεια 25 Τραμ με την Alstom να είναι μέχρι στιγμής το μεγάλο φαβορί. Υπογραφές μέσα στο 2018 θα έχουμε για την μικρή επέκταση του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος και την Β`φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων.

Μέσα στο 2018 περιμένουμε την έναρξη 3 μεγάλων οδικών έργων. Το πρώτο είναι η οκταπλή εργολαβία για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, η δεύτερη και η τρίτη είναι για τα άκρα του Ε65: το Λαμία-Ξυνιάδα που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και του Τρίκαλα-Εγνατία που αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ θα ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.

Για το υπόλοιπο του 2018 θα συνεχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας κόστους 1,8δισ.ευρώ και της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος εκτιμώμενου κόστους 450εκατ.ευρώ. Στο πεδίο των δημοπρατήσεων περιμένουμε πολλές δημοπρατήσεις έργων μιας και είχαμε ένα σχετικά άγονο 2017.

Θα έχουμε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος) εκτιμώμενου κόστους 1,5δισ.ευρώ, της Παράκαμψης Χαλκίδας (230εκατ.ευρώ), της εργολαβίας-σκούπας για την αποπεράτωση της Αμβρακίας Οδού (165εκατ.ευρώ) και τη “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης.

Επίσης περιμένουμε σειρά σιδηροδρομικών έργων: ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος, το έργο επιδομής-ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθοπυργος καθώς και κάποια μικρότερα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μεγάλα κτιριακά έργα να δημοπρατούνται ή να προετοιμάζεται η κατασκευή τους. Έχουμε τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στο ένα της τμήμα περιλαμβάνει το Νέο Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και τις νέες παραχωρήσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ για εμπορικά κέντρα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Σε άλλα έργα περιμένουμε τη δημοπράτηση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας από τον ΟΛΠ που διαχερίζεται η COSCO, τον τριπλό οδικό κόμβο στο Σκαραμαγκά, την Β`φάση της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.

Στα ιδιωτικά έργα έχουμε επίσης αναμονές για την έναρξη κατασκευής μεγάλων projects όπως τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Elounda Hills, Atalanti Hills, το εμπορικό κέντρο Academy Gardens και το μεγάλο αιολικό πάρκο του Καφηρέα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για την Ελλάδα είναι προ των πυλών, όμως δράση αναμένουμε περισσότερο το 2019 παρά το 2018. Εφόσον το ακίνητο παραδοθεί το Φθινόπωρο θα περιμένουμε να ξεκινήσουν κάποιες πρώτες κινήσεις που μάλλον θα αφορούν κυρίως χωματουργικές εργασίες τόσο για την αποξήλωση και εξυγίανση του εδάφους στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, όσο και στην περιοχή που πρώτη θα ξεκινήσει να αξιοποιείται, στον Άγιο Κοσμά. Ωστόσο η εκκίνηση των έργων θα σημάνει και την έναρξη μιας μακράς κατασκευαστικής περιόδου που αναμένεται να φέρει την Άνοιξη στην οικοδομή της Αθήνας που τώρα συντηρείται λόγω κάποιων ξενοδοχειακών επενδύσεων. Το έργο του Ελληνικού θα είναι το ορόσημο του 2018 στον κατασκευαστικό κλάδο όταν ξεκινήσει και σίγουρα θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις σε αυτόν το επόμενο διάστημα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

 

 

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps