Νίκος
Καραγιάννης

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στη Λευκάδα την περασμένη Παρασκευή, (11/05), στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κυβερνητικού της προγράμματος, ήταν εισηγητής ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα «Συμβάσεις παραχώρησης έργων υποδομής: παρόν και μέλλον». Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι συμβάσεις παραχώρησης, ως Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων υποδομής, κοινωνικής στέγασης (π.χ. μία σχολική μονάδα) και υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. ένα νοσοκομείο).

Στην Ελλάδα με το πρώτο κύμα συμβάσεων παραχώρησης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υλοποιήθηκαν σημαντικότατα έργα μεταφορών, όπως το αεροδρόμιο της Αθήνας, η Αττική οδός και η γέφυρα Ρίο–Αντίρριο. Το δεύτερο κύμα παραχωρήσεων συνήφθη το 2007–2008 με τους πέντε αυτοκινητόδρομους.

Η μέθοδος της παραχώρησης περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός έργου και επιλέγεται για πολλούς λόγους:

– Αποτελεί σημαντική πηγή πρόσθετης χρηματοδότησης, συμπληρωματική ως προς τα παραδοσιακά κονδύλια,

– Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα υλοποίησης ενός έργου, μέσω της ταχύτερης κατασκευής,

– Επιμερίζει τον κίνδυνο μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη εταίρου,

– Εξασφαλίζει καλύτερα επίπεδα συντήρησης, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά έργα.

Σε επίπεδο Ευρ. Ένωσης, την τελευταία 25ετία, υλοποιήθηκαν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα 1.800 περίπου έργα, συνολικού προϋπολογισμού 340 δις ευρώ.

Με τους πέντε μεγάλους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία οδός, Ιόνια, άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), άξονας Μαλιακός–Κλειδί, Μορέας), εκσυγχρονίζεται η υποδομή της χώρας, αναβαθμίζεται η οδική ασφάλεια, προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη. Για αυτά τα έργα επελέγη προ 15ετίας η μέθοδος των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς το κόστος τους ήταν πολύ υψηλό και τα εθνικά/κοινοτικά χρήματα δεν επαρκούσαν».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν, στις συμφωνίες επαναδιαπραγμάτευσης όλων των παραχωρήσεων, πλην του Μορέα (στον οποίο οι εργασίες δεν είχαν σταματήσει) και επανεκκίνησης των έργων το 2013, στον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκαν από τον Σύριζα όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση. Και υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Σύριζα–ΑΝΕΛ κατέληξε να δίνει πολλαπλά bonus στους κατασκευαστές!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οδικά έργα υποδομής της Δυτικής Ελλάδας και στους τρόπους χρηματοδότησής τους, ειδικότερα:

«Για τη σύνδεση Ιόνιας οδού με Πρέβεζα: Από την Περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της η παράκαμψη Φιλιππιάδας, μήκους 5 χλμ. Το υπόλοιπο τμήμα η σημερινή Κυβέρνηση το έχει παραπέμψει, αορίστως, στο μέλλον. Όσα ανακοίνωσε προ ημερών στην Άρτα ο αρμόδιος Υπουργός, περί επεκτάσεως της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας, στερούνται τεκμηρίωσης και εντάσσονται στο πλαίσιο των ανέξοδων καθημερινών κυβερνητικών εξαγγελιών.

Για τον άξονα Άκτιο–Αμβρακία: Δημοπρατείται, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, στις 26 Ιουνίου 2018. Δεδομένου ότι οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν το 2019 και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του είναι 3 χρόνια, το έργο δεν αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία πριν το 2022.

Για τον άξονα Άκτιο–Λευκάδα: Το έργο είναι ώριμο από καιρό, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία εξέλιξη από πλευράς Υπ. Υποδομών για την υλοποίησή του την τελευταία τριετία.

Δηλαδή για όλα τα οδικά έργα της Δυτικής Ελλάδας και της Λευκάδας, παρατηρείται μεγάλη στασιμότητα την τελευταία τριετία, όπως στο σύνολο των κλασσικών δημοσίων έργων».

Στη συνέχεια ο Στ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στα μελλοντικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης και τόνισε: «Οι παραχωρήσεις είναι ένα μέσο χρηματοδότησης της ελεύθερης οικονομίας, με το οποίο το Δημόσιο συμπράττει με ιδιώτες, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα απαραίτητα για τους πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία πρωτοπόρησε στην εφαρμογή των παραχωρήσεων και ακολούθησαν ασθμαίνοντας τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία αρχικώς τις πολέμησαν με κάθε τρόπο. Υπενθυμίζω την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που αποτελεί άλλο ένα πετυχημένο παράδειγμα παραχώρησης, που επίσης ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και πολεμήθηκε σκληρά από Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Και βεβαίως τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία υλοποιείται ταχύτατα σε σύμπραξη με ιδιώτες.

Ήδη προετοιμάζεται η νέα γενιά των συμβάσεων παραχώρησης. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, η υποθαλάσσια σύνδεση Πέραμα–Σαλαμίνα, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μικρότερου μεγέθους και προϋπολογισμού έργα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων δομών, μπορούν να προωθηθούν με την μέθοδο της παραχώρησης. Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνούται, οι παραχωρήσεις οι οποίες κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια, αποκτούν διαρκώς σημαντικότερο ρόλο.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης που έχει φιλελεύθερες ιδέες και όλα τα στελέχη της, συζητάμε με τους πολίτες, ώστε να συνθέσουμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, αμέσως εφαρμόσιμο, λέγοντας μόνον αλήθειες, ώστε η χώρα να αφήσει επιτέλους πίσω της τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο».

Στην πετυχημένη Ημερίδα, παραβρέθηκαν ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Αυγενάκης, οι Τομεάρχες Αγροτικού κα Αραμπατζή, Τουρισμού κ. Κόνσολας και Υγείας κ. Οικονόμου, οι Βουλευτές κύριοι Καββαδάς, Μπουκώρος, Γιαννάκης, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λευκάδας κ. Παπαχρήστος, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και πλήθος πολιτών.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας