Το θέμα της χάραξης του βόρειου τμήματος, Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία οδός, του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), είναι γνωστό και έχω ενημερώσει επ’ αυτού όλους τους Φορείς της Ηπείρου επανειλημμένα.
Το εν λόγω τμήμα, που άρχιζε από την Παναγιά Τρικάλων (Εγνατία οδός) και κατέληγε στα Τρίκαλα, είχε μελετηθεί και αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ προ δεκαετίας. Όμως λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από Δήμους και Συλλόγους του Νομού Γρεβενών, δεν περιλήφθηκε στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2013.
Σε αυτή την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ότι ο παραχωρησιούχος οφείλει να καταθέσει εναλλακτική λύση, για το τμήμα Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία οδός, χωρίς το Δημόσιο να δεσμεύεται γι’ αυτήν. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να επιλέξει τη βέλτιστη λύση από τεχνικής, οικονομικής, κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής άποψης, η οποία θα υλοποιηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό ο παραχωρησιούχος κατέθεσε στο Υπουργείο χάραξη, η οποία όμως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και των δυτικών Βαλκανίων, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς αυτή καταλήγει πολύ ψηλά επί της Εγνατίας, στο Κηπουργειό Γρεβενών!
Τον περασμένο Ιούλιο, κατέθεσα τεκμηριωμένη και περιβαλλοντικά φιλική χάραξη, η οποία μειώνει την απόσταση της Ηπείρου με τα Τρίκαλα κατά 30 χιλιόμετρα περίπου, σε σχέση με την πρόταση του παραχωρησιούχου, χωρίς να βλάπτει τα συμφέροντα των όμορων Περιφερειών. Το Υπουργείο όφειλε να εξετάσει αυτή την πρόταση, η οποία στηρίχθηκε από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, από Συλλόγους, Φορείς, επιστήμονες. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση του Υπουργείου επί της αυτής της πρότασης.
Στην μεγάλη σύσκεψη για το θέμα, που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Τρικάλων στις 7 Οκτωβρίου 2016, η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών είχε ανακοινώσει ότι για το εν λόγω τμήμα δεν υπήρχε ούτε χάραξη, ούτε αδειοδότηση, ούτε χρηματοδότηση. Δηλαδή, όλα τα θέματα ήταν ανοικτά. Τα ίδια βεβαίωνε και ο Υπουργός Υποδομών προ διμήνου στα Ιωάννινα.
Όμως ο εμπαιγμός των πολιτών από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει όρια. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έχει σταλεί για διαβούλευση, στις 5 Ιανουαρίου 2017 (!), η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της χάραξης που έχει καταθέσει ο παραχωρησιούχος, με την οποία ο Ε65 καταλήγει στο Κηπουργειό Γρεβενών!
Δηλαδή, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υποδομών διαβεβαιώνει δημοσίως ότι διερευνά τη βέλτιστη λύση του άξονα, το Υπ. Περιβάλλοντος έστειλε την ΜΠΕ του παραχωρησιούχου για διαβούλευση και μάλιστα μόνο στη Θεσσαλία, χωρίς καν να ενημερώσει τους Ηπειρώτες!
Καλώ τους Βουλευτές, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου, που – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – δεν ασχολήθηκαν καν με το μείζον αυτό θέμα, ως εάν ο Ε65 αφορούσε άλλη χώρα, να πράξουν το αυτονόητο: να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να γίνει διαβούλευση επί της ΜΠΕ του τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία οδός και στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθούν επιτέλους αναλυτικά οι Ηπειρώτες (όπως άλλωστε έχω προτείνει από τις 28 Ιουλίου 2016) και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, να επιτευχθεί δηλαδή ο στόχος για τον οποίο σχεδιάστηκε ο Ε65.
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Ποιοι λόγοι επιβάλουν την κατάληξη του Ε65 στο Κηπουργειό Γρεβενών; Γιατί αποφεύγει μέχρι σήμερα τον διάλογο με τους Ηπειρώτες επί του θέματος; Τι προσπαθεί αλήθεια να κρύψει;
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας