Μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη λειτουργίας της μεγαλύτερης Σιδηροδρομικής Σήραγγας της χώρας και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Από την 1η Φεβρουαρίου καταργείται το παλιό τμήμα από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι και αντικαθίσταται από τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή υψηλών ταχυτήτων.
Το έργο που ξεχωρίζει για την τεχνική του δυσκολία αλλά και για το συνολικό του αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την περίφημη πλέον Σήραγγα Καλλιδρόμου. Μιλάμε για μία δίδυμη σήραγγα μήκους 9χλμ. που ανήκει στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός. Με τον όρο “δίδυμη σήραγγα” εννοούμε πως για κάθε κατεύθυνση υπάρχει ξεχωριστή σήραγγα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θέσει η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. Εδώ μιλάμε όμως για την μεγαλύτερη (ή μακρύτερη αν θέλετε) σιδηροδρομική σήραγγα της Ελλάδας και όλων των Βαλκανίων. Είναι τόσο μεγάλη που το μήκος της αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του Μετρό Θεσσαλονίκης ή στο τμήμα Άγιος Αντώνιος-Άγιος Δημήτριος της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας.
Για την διάνοιξη της χρειάστηκαν 16 χρόνια καθώς οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το μακρινό 1997 και η πλήρης διάνοιξη της σήραγγας επετεύχθη στις 22 Μαϊου 2013. Από την κατασκευαστική κοινότητα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της χώρας αλλά και παγκοσμίως λόγω του πολύ δύσκολου υπεδάφους που στοίχισε αρκετές εργολαβίες αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Για να λειτουργήσει η μεγάλη αυτή σήραγγα έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας. Ένα από αυτά είναι και το Πυροσβεστικό σύστημα το οποίο τοποθέτησε η εταιρεία ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε. Η ανάθεση αφορά δύο πυροσβεστικά συγκροτήματα παροχής 50 κυβικών ανά ώρα σε πίεση 8bar και 12bar. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν για τα ηλεκτροκίνητα συγκροτήματα (κύριο και βοηθητικό) αντλίες Xylem Lowara. Συγκεκριμένα για τις κύριες ηλεκτραντλίες επιλέχθηκε η σειρά e-NSC (30ΗΡ και 100ΗΡ) ενώ για τις βοηθητικές η σειρά e-ΗΜ (2HP και 3ΗΡ).
Σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του έργου και τα δύο πυροσβεστικά συγκροτήματα είναι πιστοποιημένα από ανεξάρτητο φορέα σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ12845. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε. Γιώργος Ευστρατιάδης δήλωσε στο ypodomes.com: “Στην Υδάτωρ έχουμε συμμετάσχει κατασκευάζοντας πυροσβεστικά συγκροτήματα στα μεγαλύτερα έργα της χώρας, έτσι και τώρα στη Σήραγγα Καλλιδρόμου, την μεγαλύτερη στα Βαλκάνια Αυτό μας κάνει βαθειά περήφανους, είμαστε μια 100% Ελληνική εταιρεία και η κατασκευή και τοποθέτηση έγινε στις εγκαταστάσεις μας από το πλέον εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Η συνεργασία μας με την ΤΕΡΝΑ αλλά και την ΕΡΓΟΣΕ υπήρξε άψογη και τώρα θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας για τη συντήρηση και υποστήριξη του συστήματος πυρόσβεσης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύπλοκα και σύγχρονα σύστηματα και η εταιρεία μας αποδεικνύει καθημερινά την ικανότητα της ακόμα και στα πιο δύσκολα τεχνικά έργα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα τρένα, θα μπορούν να διασχίζουν την Σήραγγα Καλλιδρόμου αλλά και συνολικά το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200χλμ την ώρα, ταχύτητες που σήμερα φαντάζουν επιστημονική φαντασία.
Με τη λειτουργία της Σήραγγας Καλλιδρόμου και συνολικά του τμήματος Τιθορέα-Δομοκός, το δρομολόγιο Αθήνα-Λιανοκλάδι θα διεξάγεται λιγότερο από 2 ώρες ενώ το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά. Μέσα στο 2018 με την ολοκλήρωση και του τελευταίου τμήματος (Λιανοκλάδι-Δομοκός) του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η χρονοαπόσταση ανάμεσα στις 2 πόλεις θα διεξάγεται σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας