Connect with us

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Η ΑΕΠΠ βγάζει εκτός διαγωνισμού ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μορέας, Καλαμάτα

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, για ακόμα ένα μεγάλο έργο νέας γενιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com εκτός διαγωνισμού θέτει η ΑΕΠΠ τις ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίο, ύστερα από ένσταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ την οποία και έκανε δεκτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο εταιρείες μένουν εκτός διαγωνισμού λόγω έλλειψης εμπειρίας του μελετητή στα ηλεκτρομηχανολογικά. Η απόφαση εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή προκαλώντας προβληματισμό στο υπουργείο.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, στο επίπεδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνολικά 5 σχήματα. Το γεγονός ότι δύο από τις 5 εταιρείες μένουν εκτός παιχνιδιού, από παράγοντες της αγοράς μεταφράζεται ως παράγοντας αποδυνάμωσης του ίδιο του διαγωνισμού καθώς τόσο η ΑΚΤΩΡ όσο και το σχήμα του Μυτιληναίου με την Ισπανική Acciona έχουν σημαντική εμπειρία σε έργα μεγάλου βεληνεκούς.

Οι υπόλοιπες 3 εταιρείες που συνεχίζουν στον διαγωνισμό είναι οι ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ.

Τα δύο σχήματα θεωρείται βέβαιο από παράγοντες του κλάδου ότι θα προσφύγουν, ως έχουν δικαίωμα βάσει νόμου, στο ΣτΕ, κατά της απόφασης αυτής με την ελπίδα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση και θα επανέλθουν στον διαγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι στις 23 Ιανουαρίου είχε κοινοποιήθει η απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για την πρόκριση στη Β` φάση και των 5 σχημάτων.

Ποιο είναι το έργο

Το Καλαμάτα-Μεθώνη εγκρίθηκε ομόφωνα το 2019 από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για έργα ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό του που ανέρχεται στα 312 εκατ. Ευρώ. Είναι δε το δεύτερο μεγάλο οδικό ΣΔΙΤ μετά από εκείνο του τμήματος του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου 2019.

Το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο έχει τραβήξει η χάραξη του έργου καθώς έχει προταθεί η παραλιακή χάραξη στο πρώτο τμήμα του έργου από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο μήκους 16,4χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω πολύ μεγάλου κόστους θα προτιμηθεί η διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα. Ουσιαστικά θα κατασκευαστεί και θα αναβαθμιστεί η Εθνική Οδός Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος και Πύλος – Μεθώνη, που έχει συνολικό μήκος 50 χλμ. Θα διαθέτει τετράιχνο άξονα στο μεγαλύτερο τμήμα του, νέα γέφυρα στον ποταμό Πάμισο, παρακάμψεις σε Μεσσήνη και Βελίκα και σύνδεση με το υπόλοιπο τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη.

Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότηση του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

image_pdfimage_print

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες, προχωρούν οι απαλλοτριώσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροδρόμιο Καστελίου

Ξεκίνησαν οι πρώτες πρόδρομες εργασίες στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι. Το μεγάλο έργο, που επίσημα ξεκίνησε να θεωρείται υπό κατασκευή στις 8 Φεβρουαρίου 2020, σταδιακά θα ανεβάζει ταχύτητες και το 2021 θα ξεκινήσουν οι κατασκευές.

Να σημειώσουμε πως φέτος είναι χρονιά κυρίως μελετών όμως κάποιες πρώτες εργασίες αρχίζουν να εκτελούνται. 0Σε αυτή τη χρονική στιγμή στο οικόπεδο γίνεται αποψίλωση δέντρων, αφαίρεση φυτικών και ότι είναι απαραίτητο για τη διάνοιξη των απαραίτητων οδικών προσβάσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορούν μελλοντικά τα βαριά οχήματα να μετακινούνται από και προς το εργοτάξιο.

Επίσης έχει οριοθετηθεί ο χώρο που θα ξεκινήσουν οι αρχαιολόγοι τις ανασκαφές. Ήδη έχουν εκτελεστεί κάποιες πρώτες αρχαιολογικές τομές για να διαπιστωθεί που θα πρέπει να επικεντρωθεί το ανασκαφικό έργο.

Στο πεδίο της απασχόλησης, σήμερα στο εργοτάξιο εργάζονται 35 άτομα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί και μέχρι το τέλος του έτους οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν τους 300. Το προσωπικό είναι στην πλειοψηφία του από την περιοχή. Στο απώγειο της κατασκευαστικής περιόδου οι άμεσα εργαζόμενοι θα είναι περίπου 500 ενώ από εταιρείες που θα συμβληθούν με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε περίπου 2.000 άτομα. Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές έχει προχωρήσει.

5 ΧΡΟΝΙΑ

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά τεχνικές και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των αερομεταφορών της Κρήτης.

Θα χρειαστούν πέντε χρόνια κατασκευών για να ξεκινήσει η επίσημη εμπορική λειτουργία του. Σε αυτά, υπολογίζεται και ο απαραίτητος χρόνος της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κρίσιμος παράγοντας για να μην έχουμε καθυστερήσεις, είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 όλες οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες.

Το αντικείμενο κατασκευής περιλαμβάνει ένα νέο αεροδρόμιο καθώς και ένα αυτοκινητόδρομο 18χλμ με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα το συνδέει με τον ΒΟΑΚ στο ύψος της Χερσονήσου. Επίσης θα περιλαμβάνει και ένα οδικό άξονα που θα το συνδέει με τον ΝΟΑΚ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Ξεπέρασαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή, εργοτάξιο

Το φράγμα των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ξεπέρασαν τα έργα-ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η μέθοδος της σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εισήχθη στη χώρα πριν από περίπου 12 χρόνια και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα βήματα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά. Σε μία χώρα όπου οι κατασκευές έως εκείνη την εποχή πραγματοποιούνταν σε συντριπτικό ποσοστό ως κλασικά δημόσια έργα, με διακριτούς τους ρόλους της αναθέτουσας αρχής και του αναδόχου, τα ΣΔΙΤ ξένιζαν.

Συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, υπό τον Νίκο Μαντζούφα και το πρώτο έργο (επτά πυροσβεστικοί σταθμοί) θα συμβασιοποιηθεί το 2009. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι η μέθοδος αυτή να αρχίσει να έχει τους πρώτους “οπαδούς”, και πάλι όμως με περιορισμένη ισχύ. Αυτό που έγειρε σιγά-σιγά τη ζυγαριά προς τα ΣΔΙΤ, ήταν το αποτέλεσμα. Ενώ ως μέθοδος ασκούσε -μέχρι τότε- περιορισμένη “γοητεία”, αυτό που έβλεπες ως αποτέλεσμα, το έργο στην εμφάνιση και λειτουργία του, ήταν η μεγάλη διαφορά σε σχέση με ένα άλλο ολοκληρωμένο δημόσιο έργο.

ΤΟ ΕΡΓΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Τα 24 σχολεία στην Αττική, αποτέλεσαν το έργο-κλειδί για να αρχίσουν τα ΣΔΙΤ να απλώνονται σε όλο και νέους τομείς. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, που έδειξε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να υποσχεθεί ένα διαφορετικό, πιο βιώσιμο τρόπο υλοποίησης έργων. Έκτοτε πέρασαν στις αστικές συγκοινωνίες, στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, σε αυτοκινητόδρομους, σε κτιριακά έργα πανεπιστημίων, σε φράγματα, οδοφωτισμό, υποδομές ευρυωζωνικότητας κ.α.

Η χώρα μας έχει διακριθεί για τις επιδόσεις της στα έργα-ΣΔΙΤ, παίρνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως από την World Bank, καθώς σχεδόν σε όλα τα έργα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή και διαφανείς διαδικασίες. Τα ελληνικά έργα-ΣΔΙΤ συνεχίζουν να αποσπούν σημαντικές διακρίσεις σε θέματα διαφάνειας και καλών πρακτικών στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Μία από αυτές ήταν το 2019, όταν βραβεύθηκε στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, ως έργο της χρονιάς, η Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου. “Τα έργα-ΣΔΙΤ είναι μία νησίδα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξουν ευρύτερα νοοτροπίες αλλά και την ποιότητα των έργων” αναφέρει στο ypodomes παράγοντας της αγοράς με γνώση στο θέμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και όλοι οι σημαντικοί όμιλοι της χώρας, “ψηφίζουν ναι” στα έργα-ΣΔΙΤ, αναφέροντας τα σε κάθε πεδίο συζήτησης ως διέξοδο στην έλλειψη ώριμων έργων αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στους σχετικούς διαγωνισμούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Μαντζούφας, όντας ένα από τα πλέον μακροχρόνια στελέχη σε κυβερνητικό πόστο, στη θέση πλέον του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, δέχεται βροχή αιτημάτων για έργα, δημιουργώντας ένα σημαντικό πυρήνα για την επιχειρηματικότητα και τις κατασκευές. Τα εργα-ΣΔΙΤ αποτελούν όμως και μία στρατηγική επιλογή τόσο του υπουργείου Υποδομών, όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κώστας Καραμανλής και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν αναφερθεί επανηλλειμένα σε αυτά.

26 ΕΡΓΑ

Συνολικά μπορούμε να μετρήσουμε 26 έργα-ΣΔΙΤ από το 2009 μέχρι και σήμερα. Τα 14 από αυτά έχουν υπογραφεί και είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε η κατασκευή τους είναι σε εξέλιξη και άλλα 12 τρέχουν αυτή την εποχή, δηλαδή είτε είναι σε φάση δημοπράτησης είτε εξέλιξης της διαγωνιστικής τους διαδικασίας. Στο σύνολο τους έχουν προϋπολογισμό 3,01δισ.ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι και μέχρι πριν 3 χρόνια υπήρχε μία συγκρατημένη αποδοχή της μεθόδο.

Τα 14 έργα αφορούν τα παρθενικά έργα για τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς και τα δύο έργα για τις σχολικές μονάδες στην Αττική (10+14), η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ, τα τρία έργα για ευρυζωνικές υποδομές σε αγροτικές περιοχές (LOT 1, LOT 2, LOT 3), τα ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων, και οι μονάδες απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Σέρρες, Πελοπόννησο και Ηλεία. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 822,2εκατ.ευρώ.

Τα 12 έργα βρίσκονται σε προσυμβατικές διαδικασίες, από έγκριση της διυπουργικής μέχρι και τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και είναι επίσης πολυποίκιλλα. Στο σύνολο τους οι διαγωνισμοί έχουν πολλές και σημαντικές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά τα 12 έργα έχουν προϋπολογισμό 2,18δισ.ευρώ.

Το μεγαλύτερο αυτής της ομάδας έργων είναι οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (το ultrafast broadband) με 868εκατ.ευρώ και ακολουθούν το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη με 295εκατ.ευρώ και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 245,5εκατ.ευρώ. Στη λίστα έχουμε τρία μεγάλα έργα σε πανεπιστήμια της χώρας: οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη με 206,6εκατ.ευρώ, στη Θράκη με 105,4εκατ.ευρώ και στη Θεσσαλία με 91,5εκατ.ευρώ. Έχουμε επίσης και το ΙΙΒΕΑΑ (Ιατροβιολογικό Ίδρυμα Ακαδημίας Αθηνών) με 58,5εκατ.ευρώ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ

Στα έργα έχουν προσμετρηθεί και αυτά που έχουν πάρει την σημαντική έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, γιατί τους δίνει την απαραίτητη οντότητα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα έργα αυτά είναι το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με 110εκατ.ευρώ, οι οδοφωτισμοί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12,4εκατ.ευρώ) και Ηπείρου (6,6εκατ.ευρώ), οι μονάδες απορριμμάτων στο δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με 130εκατ.ευρώ και το Κέντρο Καινοτομίας με 58,5εκατ.ευρώ.

Σε αναμονή όμως είναι και άλλα έργα που αναμένουν στην “ουρά” την έγκριση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του και αυτά αφορούν κυρίως μονάδες απορριμμάτων, σχολικά κτίρια αλλά και νέα πεδία έργων που συνεχώς έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ

Ξεκίνησε ο χορός διεκδίκησης αποζημιώσεων από τις παραχωρήσεις

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολυμπία Οδός

Μία από τις συζητήσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι εν μέσω κορωνοϊού είναι αυτή για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις εταιρείες παραχωρήσεων. Αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και άλλοι είναι στη λίστα όσων θα έρθουν να ζητήσουν αποζημιώσεις για την κάθετη πτώση της επιβατικής τους κίνησης κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, έχουν ήδη σταλεί επιστολές από τους αυτοκινητόδρομους, το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τη Fraport Greece ακόμα και για το Θριάσιο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις οποίες υπάρχει η επίκληση για γεγονός ανωτέρας βίας. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτές οι επιστολές είναι ο προάγγελος για τα επίσημα αιτήματα διεκδίκησης αποζημιώσεων (τα claims) τα οποία εκτιμάται ότι θα δοθούν με τη λήξη των μέτρων.

Ωστόσο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο ypodomes.com σημειώνει πως “το κράτος σε αυτή την υπόθεση, έχει το πλεονέκτημα και είναι σε θέση ισχύος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, άλλα δεν πρόκειται να δεχθούμε παράλογα αιτήματα και διεκδικήσεις που σκοπό θα έχουν να εκβιάσουν το ελληνικό δημόσιο”.

Στο υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει μία προετοιμασία με μια μελέτη για το impact στην πραγματική οικονομία της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως πληροφορείται το ypodomes.com, όλα είναι ανοιχτά και προς συζήτηση. Τα σενάρια για την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει είναι πολλά. Η σκέψη είναι να γίνουν ευρύτερες συμφωνίες που μπορεί να φτάσουν και στο επίπεδο επιπρόσθετου αντικείμενου έργου ή και επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης, όπου αυτό ειναι εφικτό.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι τελικός αποδέκτης θα είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει συμμετοχή σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

“Όποιος πει ότι ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα, είναι γελασμένος, το ίδιο πρόβλημα που έχουμε εμείς, μπορούμε να πούμε ότι έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ακτοπλόοι, τα ξενοδοχεία κ.α.” λέει στο ypodomes με νόημα ανώτερο στέλεχος ενός αυτοκινητόδρομου και όπως πιστεύει “έχω την αίσθηση ότι θα ακολουθηθεί μία Ευρωπαϊκή νόρμα, δεν γίνεται αλλιώς, για παράδειγμα στην Ισπανία επεκτείνουν όλα τα χρονοδιαγράμματα σε όλα τα έργα, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και εδώ”.

Η πτώση στους αυτοκινητόδρομους ξεπερνά το 70% δημιουργώντας άμεσα πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρείες διαχείρισης. Εδώ εχουμε τις παραχωρήσεις “παλαιού τύπου” όπου συμπεριλαμβάνεται η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και “νέας γενιάς” με τους Μορέα, Νέα και Κεντρική Οδό (Ιόνια, Ε65), Αιγαίου και Ολυμπία Οδό.

Άλλα στελέχη επισημαίνουν πως είναι προτιμητέο, στις νέας γενιάς παραχωρήσεις η αποζημίωση που προβλέπεται με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο για γίνεται κάθε εξάμηνο να διαφοροποιηθεί. Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι γίνεται τμηματική πληρωμή (π.χ. ανά μήνα) και εκκαθάριση στο τέλος κάθε εξαμήνου. Γέφυρα και Αττική Οδός έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού.

“Υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή δανείων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, στην ΕΤΕπ όπου στο τέλος Ιουνίου πρέπει να καταβληθούν μεγάλα ποσά. Το πρόβλημα είναι η ρευστότητα αυτή τη στιγμή λόγω της κάθετης πτώσης της κίνησης και οι αντοχές είναι λίγες” τονίζει στο ypodomes.com ο πρόεδρος της Hellastron, Σταύρος Σταυρής.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο κ.Σταυρής επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της Hellastron έχουν στείλει γνωστοποιήσεις ότι έχει συμβεί το γεγονός ανωτέρας βίας, ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει, μέχρι και σήμερα, κάποιες συζητήσεις.

Ο πρόεδρος της Hellastron πιστεύει πως αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από πλευράς δημοσίου θα μπορούσε να ξεκινήσει μία σειρά διαπραγματεύσεων καθώς ο τρόπος υπολογισμού ρυθμίζεται μέσω των συμβάσεων. Αποκλείει δε προς το παρόν την προσφυγή σε διαιτησία καθώς θα υπάρχει κλίμα συναίνεσης.

“Με την κίνηση αυτή τη στιγμή να είναι κάτω από 70%, ότι και να λέμε, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Στην οικονομική κρίση η πτώση είχε φτάσει μέχρι και το 35%, τώρα είναι διπλάσιο το ποσοστό. Θα μας γυρίσει πολύ καιρό πίσω και πιστεύουμε πως θα έχουμε σταδιακή ανάκαμψη κυκλοφορίας η οποία θα συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας” υποστηρίζει ο κ.Σταυρής που είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη στο χώρο των παραχωρήσεων και ο ίδιος στέλεχος της Γέφυρα Α.Ε..

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΡΙΑΣΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com γνωστοποιήσεις έχουν στείλει στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ, τόσο το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος όπου στη σύμβαση του 1996 υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για πανδημία αλλά και η Fraport Greece. Η εταιρεία γνωστοποίησε πως σταμάτησαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (λόγω της ΠΝΠ που αναστέλλει έργα και δημόσιες συμβάσεις) και ως εκ τούτου, συνίσταται γεγονός ανωτέρας βίας.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε σύμφωνα με ασφαλείς πηγές και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το Θριάσιο, παρά του ότι εκεί η σύμβαση παραμένει μπλοκαρισμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία της επιστολής κάποιες πρόδρομες εργασίες που είχε εκτελέσει η ανάδοχος του έργου Μυτιληναίος που επίσης σταμάτησαν και προκάλεσαν την επιστολή της εταιρείας προς το υπουργείο.

Η λίστα αναμένεται να μακρύνει και με αναδόχους δημοσίων έργων παρά του ότι το υπουργείο προέβλεψε και “παγωσε” μέχρι τις 30 Απριλίου όλα τα χρονοδιαγράμματα σε έργα και διαγωνισμούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα