Νίκος
Καραγιάννης

«Όσοι προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η πρόχειρη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις. Περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν ελλείψει υποδομών. Η προχειρότητα του αρμόδιου υπουργείου δημιουργεί οικογένειες Α΄ και Β΄ κατηγορίας εκπαιδευτικής μέριμνας και καταργεί στην πράξη τις πολιτικές που εισάγει».

Αυτό υπογράμμισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, με αφορμή δημοσιεύματα για το πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί χιλιάδες γονείς κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς το υπουργείο Παιδείας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγηθεί για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην πιλοτική εφαρμογή που είχε προαναγγείλει, αλλά και να εξηγήσει πως θα λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε, ώστε να μην αποκλειστούν χιλιάδες παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία.» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ: «Η έλλειψη υποδομών τροχοπέδη της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης»

Με την υπ’αριθμ. 3787 Ερώτηση που καταθέσαμε σχετικά με την θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης επισημάναμε όλα τα προβλήματα που θα προκαλούσε η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής του Υπουργείου, ιδίως, τις δομικές αδυναμίες υλοποίησής της στην πράξη, λόγω απουσίας επαρκών εκπαιδευτικών μονάδων να απορροφήσουν τις δεκάδες χιλιάδες των παιδιών που πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολλοί δήμοι της χώρας, περίπου οι μισοί ανά την επικράτεια σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, αδυνατούν με τις υφιστάμενες σχολικές δομές να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργεί η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση περίπου 180.000 παιδιών. Οξύτερα είναι τα προβλήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι περισσότεροι γονείς βρίσκονται σε πρωτοφανές αδιέξοδο σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ήδη από την έναρξη του προσχηματικού, όπως αποδείχτηκε, διαλόγου, με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους γονείς, για τα άλυτα προβλήματα της σχολικής στέγης και καθιστούσαν εξ αρχής και εκ των πραγμάτων αδύνατη κάθε έννοια υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε πολλούς δήμους.

Επιπρόσθετα, εφόσον το Υπουργείο περνά στην άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαίδευση, η τρίχρονη μεταβατική περίοδος προσαρμογής βάσει του άρθρου 4 του Ν.4521/2018 για τους δήμους στην πράξη ακυρώνεται, ούτε προχωρά σε πιλοτική εφαρμογή με επιλεγμένους δήμους όπως είχε υποσχεθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη όσων περισσότερων παιδιών είναι δυνατόν στις σχολικές δομές υποχρεωτικής εκπαίδευσης;

2. Ποιος είναι ο λόγος που δεν προχωρήσατε στην πιλοτική εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για να εξαχθούν ασφαλή πορίσματα ως προς τις δομικές ικανότητες των δήμων να ανταποκριθούν αποτελεσματικά;

3. Πόσοι δήμοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης κατά την έναρξη του επερχόμενου σχολικού έτους 2018-2019; Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό επαρκεί; Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τους δήμους που θα καταφέρουν να ανταποκριθούν μερικώς;

4. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες ελλείψεις σχολικής στέγης, ιδίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα;

5. Στους δήμους που δεν μπορούν εξ ολοκλήρου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ποια πολιτική θα εφαρμοστεί;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV