Newsroom

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι» για τα έργα της Θεσσαλονίκης, τόνισε στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει -διαδικτυακά- το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το «Πολιτικό Ημερολόγιο – Ατζέντα Θεσσαλονίκη», υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ.

«Η θέση και η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλω να σας μεταφέρω, είναι ξεκάθαρη: Έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Η αναπτυξιακή δυναμική ενός τόπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η ασκούμενη πολιτική. Αλλά και από τη δρομολόγηση έργων, που δημιουργούν νέες δυνατότητες και εμπνέουν αισιοδοξία. Και αυτό συμβαίνει ήδη στην πόλη μας».

Τα έργα που δρομολογούνται

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη, αναλυτικά, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που, όπως είπε, «θα μας δώσει ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης», την αναβάθμιση του λιμανιού και στη σύνδεση με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, τη δημιουργία των μουσείων Εθνικής Αντίστασης, Προσφυγικού Ελληνισμού και Εκθεμάτων του Μετρό, «που θα αναβαθμίσουν τη δυτική Θεσσαλονίκη», την αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού με την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου, την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, κ.α.

Το μετρό Θεσσαλονίκης

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στο έργο του μετρό «που αναμένεται να παραδοθεί πλήρως λειτουργικό και ενιαίο το 2023, με δέσμευση για επέκταση προς τη ΒΔ πλευρά της πόλης», στο σχεδιασμό επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου προς δυτικά, στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος «που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο κέντρο μνήμης για τα θύματα του ναζισμού» και στη Μαρίνα Αρετσούς , που όπως είπε, «θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή».

«Προφανώς τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το νερό, όμως, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Και η ύφεση που ακόμη μας καθηλώνει, μέσα στο χρόνο τελειώνει κι αυτή. Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο: Μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έρθει και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας» είπε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος που απαιτούν οι καιροί. Έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε αύριο το άλμα που θέλουμε και μπορούμε. Για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη μας. Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε».

Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων των ειδικών για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται «σχολαστική τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί από όλους μας ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα», αλλά και «καθολική συμμετοχή στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό», έτσι ώστε «η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί και η οικονομία – που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο – να αρχίσει να απελευθερώνεται» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες «η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής».

Σημείωσε, την «εμπιστοσύνη» στην ελληνική οικονομία, που, όπως είπε, απεικονίζεται στα «ιστορικά χαμηλά επιτόκια» δανεισμού του δημοσίου και τις «μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται», την είσοδο νέων επενδυτών «που ήδη ξεκίνησε», τις μειώσεις φόρων και στις νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ιδιωτών. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι – μέσα στο 2021 – θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ» και τα «προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα», αλλά και τα «προγράμματα ρευστότητας στην οικονομία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον θεσμό» και «εκφράζει έμπρακτα την έγνοια όλων μας για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας