Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη διακοπή της ολοήμερης λειτουργίας των τελωνειακών υπηρεσιών του ΟΛΘ στην Πύλη 16, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί αναχώματα στην αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ερήμην των φορέων της πόλης. Συνεπής μόνον στον αντιεπενδυτικό της προσανατολισμό, αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, ότι έχει δυσανεξία σε όποια ανάπτυξη.
Από τη μία επαίρεται για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού κι από την άλλη αφαιρεί εργαλεία ανάπτυξης. Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να προλάβουν τους ανταγωνιστές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης πριν επωφεληθούν, αλλά και ποια είναι η θέση της νέας διοίκησης του ΟΛΘ για τις ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».
To κείμενο της ερώτησης λέει τα παρακάτω: Η κυβέρνηση, συνεπέστατη στο συνολικό αντιαναπτυξιακό και αντιεπενδυτικό προσανατολισμό της, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το αληθινό της πρόσωπο στο ζήτημα της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ερήμην των φορέων της πόλης, δημιουργεί αναχώματα στην αναπτυξιακή πορεία του Λιμένος, καθώς αποφάσισε να σταματήσει την ολοήμερη λειτουργία του και συγκεκριμένα των τελωνειακών υπηρεσιών του (Πύλη 16). Το γεγονός δε, ότι η απόφαση που ελήφθη για τη 16ωρη μόνον λειτουργία των υπηρεσιών αυτών παραμονές Δεκαπενταύγουστου, δημοσιεύθηκε στις 10/8(ΦΕΚ3394/10-08-2018,τεύχος Β39) και κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους και στους παραγωγικούς φορείς της πόλης στις 14/8, δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση.
Η ακατανόητη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) έγειρει σοβαρά ζητήματα υπονόμευσης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές του. Καθυστερεί έτσι η αναβάθμιση του ρόλου του ως διαμετακομιστικού κόμβου της νοτιοανατολικής μεσογείου και ως εμπορικής πύλης των Βαλκανίων. Έτσι, είναι αβέβαιη η εξέλιξή του ως δυνατού γεωπολιτικού παίκτη των περιφερειακών λιμανιών που το ανταγωνίζονται σκληρά. Επιπρόσθετα, καθίσταται αμφίβολη η δημιουργία θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη η πόλη και η Βόρεια Ελλάδα και η προσέλκυση επενδύσεων που χρειάζεται η οικονομία της χώρας.
Ενώ επαίρεται η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ΑΕ, πριν προλάβει ο στρατηγικός επενδυτής να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά το λιμάνι, του αρνείται τη δυνατότητα να το πράξει, αφαιρώντας του κρίσιμα εργαλεία για την εμπορική και οικονομική του άνθηση.
Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί 1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε κάθε κάθε εμπόδιο και πρόσκομμα που τίθεται έναντι αυτής της προοπτικής να αρθεί άμεσα, προτού επωφεληθούν οι ανταγωνιστές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αυτής της απαράδεκτης εξέλιξης και χάσει η πόλη και κατ’επέκταση η χώρα ένα ακόμη δρομολόγιο προς το μέλλον;
2. Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν την απόφαση που έλαβε η ΑΑΔΕ;
3. Ποια είναι η θέση της Διοίκησης του Λιμένος Θεσσαλονίκης σχετικά με τις εξελίξεις αυτές;
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV