Ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε την με αριθμό πρωτ. 2899/24-1-2018 ερώτηση στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το σχεδιασμό για την προβολή των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης «Αγία Σοφία» και την υλοποίηση του όλου έργου.
Για το θέμα αυτό ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:
«Κυβέρνηση και Αττικό Μετρό χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε… απόσταση μισού χιλιομέτρου: Για τα αρχαία της Βενιζέλου έγινε επανάσταση, με τη σύμπραξη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θέση της αντιπολίτευσης και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και, μετά από καθυστέρηση που στοίχισε στο έργο, βρέθηκε λύση.
Για τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, τα οποία έχουν τουλάχιστον ίση ιστορική και αρχαιολογική αξία με αυτά της Βενιζέλου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ακολουθούν το “ή αρχαία ή μετρό” που οι ίδιοι ξόρκιζαν! Η τέχνη της κυβίστησης, τόσο από το υπουργείο, όσο και από την Αττικό Μετρό, σε όλο της το μεγαλείο. Όσο για το πότε, τελικά, η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα ολοκληρωμένο κι όχι κουτσουρεμένο μετρό, ο αρμόδιος υπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος και απλώνει προπέτασμα καπνού». Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εργασιών του Μετρό της Θεσσαλονίκης και ανάδειξη αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό Αγίας Σοφίας»
Η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ και ο αρμόδιος Υπουργός διαμηνύουν σχετικά με την πορεία των εργασιών του έργου, πως χρονιά ορόσημο για την κατασκευή και την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει το 2020, έτος που θα ξεκινήσει η εμπορική του λειτουργία.
Αυτό σημαίνει πως το έτος 2019, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των σταθμών, θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του τροχαίου υλικού, οπότε θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες των συρμών της βασικής γραμμής, που θα κρατήσουν περίπου έναν χρόνο.
Από τις αρχές του 2018 όμως γνωρίζουμε πως θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Βενιζέλου λόγω των εργασιών που αφορούν την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού με τις αρχαιότητες κατά χώρα, ο οποίος θα παραδοθεί σε χρήση στις αρχές του 2022. Η μη χρησιμοποίηση δε του σταθμού Βενιζέλου δυσχεραίνει πολύ, λόγω έλλειψης χρόνου, την τοποθέτηση των γραμμών του Μετρό στον σταθμό Αγίας Σοφίας, ούτως ή άλλως.
Ως προς την κατασκευή ιδιαίτερα του σταθμού Αγίας Σοφίας, το πλήθος και η μοναδικότητα των ευρημάτων που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θέτει σε νέα βάση την κατασκευή του σταθμού. Τα τμήματα των δύο βυζαντινών ημικύκλιων πλατειών, η βυζαντινή οδός γνωστή ως decumanus maximus και ιδίως το κρηναίο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε ολόκληρο και είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, συνθέτουν ένα πολύτιμο σύνολο αρχαιολογικών αντικειμένων και κατασκευών ανυπολόγιστης αξίας.
Παρά ταύτα και ενώ πρόσωπα που πρωτοστατούσαν για την παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου, σήμερα, ως διοικούντες, λαμβάνουν εκ διαμέτρου αντίθετη θέση για τις αρχαιότητες του υπό κατασκευή σταθμού Αγίας Σοφίας και κλίνουν υπέρ της απόσπασης των ευρημάτων χωρίς σχέδιο για την ανάδειξή τους.
Δηλαδή ουσιαστικά θα παραδοθούν 9 από τους συνολικά 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του Μετρό (Νέα Ελβετία–Ν.Σ. Σταθμός). Οι σταθμοί Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Πλ. Δημοκρατίας και Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού θα λειτουργήσουν το 2021 ή το 2022.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πότε θα ολοκληρωθεί εν τέλει συνολικά το έργο του Μετρό και θα παραδοθεί πλήρες στο επιβατικό κοινό της πόλης; Το 2019, το 2020, ή το 2022;
2. Θα φθάνει από τη Νέα Ελβετία έως το Συντριβάνι πριν την ολοκλήρωσή του ή θα καταστεί εφικτή η χρησιμοποίηση και του σταθμού Αγίας Σοφίας; Τι χρόνος απαιτείται για να καταστεί λειτουργικός και να παραδοθεί;
3. Πιο θα είναι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου;
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τα αρχαία ευρήματα στον υπό κατασκευή σταθμό της Αγίας Σοφίας; Προβλέπεται η απόσπαση μέρους αυτών. Θα επανέλθουν και πώς θα προβάλλονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης;
5. Η αποκάλυψη του κρηναίου οικοδομήματος μεγαλύτερου σε όγκο από τις αρχικές εκτιμήσεις και η διατήρησή του όπως προβλέπεται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό, απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις και ίσως σημαντικές αλλαγές στην κατασκευή του σταθμού. Ποιος είναι ο τελικός σχεδιασμός σας.
6. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον υπό κατασκευή σταθμό της Αγίας Σοφίας;
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας