fbpx
Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Κακουλάκης: Τουριστικές σιδηροδρομικές γραμμές και λειτουργία από ΟΣΕ μέσω ΣΔΙΤ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια σειρά από τουριστικές γραμμές πρότεινε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, στο πρόσφατο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας στη συνεδρία για τις υποδομές. Μίλησε για τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν και να μετεξελιχθούν σε τουριστικό προϊόν για όλη τη Θεσσαλίας.

Όπως αποκάλυψε, ο ΟΣΕ έχει ήδη προβλέψει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, δράση για τη σύνταξη προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης, μέσω ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των παγίων και των πληροφοριών για την κατάσταση της γραμμής, των τεχνικών έργων και των συστημάτων. Η σύνταξη των προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης θα αφορούν τόσο τα τμήματα γραμμής σε λειτουργία όσο και τα τμήματα που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του κ.Κακουλάκη στη δυνατότητα συμπράξεων για τη λειτουργία αυτών των τουριστικών γραμμών και όπως σημείωσε, πλέον ο Ο.Σ.Ε. εξοπλίζεται με το κατάλληλο προσωπικό και έχει στην κατοχή του το ανάλογο μουσειακό τροχαίο υλικό είναι η ώρα της σύμπραξης πρωτίστως με την Περιφέρεια και τους Δήμους αλλά ακόμη και με την ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να αξιοποιηθεί ο τουριστικός σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία που δεν θα φέρει μόνο έσοδα στους συμπράττοντες αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει τουριστικά αξιοθέατα και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, τονώνοντας ουσιαστικά την οικονομία της περιοχής.

Οι γραμμές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ είναι οι παρακάτω:

ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ – ΜΗΛΙΕΣ
Ο ιστορικός «Μουτζούρης» που κατασκευάστηκε την περίοδο 1892-1896 και παλιά «κυλούσε» στη διαδρομή Βόλος – Μηλιές, σε μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου, εύρους μόλις 60 εκατοστών. Η αρχική γραμμή είχε μήκος 13 χιλιόμετρα και στηριζόταν πάνω στην πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το 1903, η γραμμή επεκτάθηκε κατά 16 χιλιόμετρα έως τις Μηλιές.

Ο Μουτζούρης, τα χρόνια της λειτουργίας του, ένωνε το πολυσύχναστο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με το δυτικό Πήλιο. Έως το 1950, ο συρμός εξυπηρετούσε τις ανάγκες αστικής συγκοινωνίας της πρωτεύουσας του νομού Μαγνησίας. Η λειτουργία του διακόπηκε το 1971 και επαναλειτούργησε, μετά τις εργασίες αποκατάστασης το 1996.
Σήμερα, το τρενάκι διανύει την απόσταση Άνω Λεχώνια – Μηλιές και τα δρομολόγια εκτελούνται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Για το τρενάκι του Πηλίου, ο ΟΣΕ προτείνει πύκνωση των δρομολογίων, λόγω της ήδη αυξημένης ζήτησης του τουριστικού κοινού με ένα δρομολόγιο κάθε Κυριακή για όλο το χρόνο.

Καθημερινά δρομολόγια από όλη τη θερινή περίοδο.
Είναι μάλιστα, εφικτή η επισκευή της ατμήλατης έλξης για δρομολόγια με αυτήν, όταν αυτό ζητείται από οργανωμένα groups και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι θερινές επιβατάμαξες, που σήμερα βρίσκονται στο Μηχανοστάσιο του Βόλου.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΙΝΟ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΕΜΠΩΝ
Στα σχέδια του Οργανισμού περιλαμβάνεται και η τουριστική αξιοποίηση της παλιάς γραμμής στην περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών.

Πρόκειται για ένα τμήμα γραμμής, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, μήκους περίπου 8,5 χιλιομέτρων, το οποίο χαράχθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, αλλά εγκαταλείφθηκε το 2004 με την ολοκλήρωση των έργων της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Η διαδρομή αυτή, η οποία σε όλο το μήκος της σχεδόν, είναι παράλληλη με τον ρου του Πηνειού ποταμού, ξεκινά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Τεμπών, από τη νότια δηλαδή είσοδο της κοιλάδας και στη συνέχεια, μέσω παλιάς σήραγγας μήκους 160 περίπου μέτρων προσεγγίζει το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής – αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ανέγερση του Ιερού Προσκυνήματος έγινε από σιδηροδρομικούς – και καταλήγει πριν τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ραψάνης, οπού η παλιά γραμμή συναντά τη σύγχρονη γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών περιοχής Λάρισας (Π.Κ.Σ.Λ.) από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας (Σ.Φ.Σ.Λ.) έχουν αναπαλαιώσει το ισόγειο του Σ.Σ. Τεμπών και έχουν ανακατασκευάσει και χρησιμοποιούν την δρεζίνα Δ-3, υπηρεσιακό όχημα του Γενικού Επιθεωρητή Σιδηροδρόμων των Σ.Ε.Κ., κατασκευής 1927 και συρμό τριών δρεζινών. Με την Δ-3 έγινε η πρώτη διαδρομή στη γραμμή των Τεμπών τον Ιούλιο του 2006, μετά από περίπου 3 χρόνια εγκατάλειψης, αφού προηγήθηκαν εργασίες συντήρησης από το Τμήμα Γραμμής του Ο.Σ.Ε. Έκτοτε εκτελούνται κατά διαστήματα δωρεάν εκδρομικά δρομολόγια από το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών περιοχής Λάρισας

Η γραμμή της Κοιλάδας των Τεμπών μπορεί να πραγματοποιεί δρομολόγια κάθε σαββατοκύριακο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τη ζήτηση.

ΒΟΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Μία άλλη δράση που πρόκειται να εξετασθεί είναι και η δρομολόγηση ενός νέου ημερήσιου θεματικού τραίνου για τη μεταφορά τουριστών από τον Βόλο προς την Καλαμπάκα για ολιγόωρη επίσκεψη στα Μετέωρα.

Ο συρμός που θα χρησιμοποιηθεί για αυτή τη μεταφορά, θα είναι υψηλών ανέσεων –τύπου ORIENT EXPRESS –θα διαθέτει βαγόνι εστιατόριο για γεύμα μέσα στο τραίνο και θα εκτελεί το δρομολόγιο Βόλος – Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.
Τα δρομολόγια θα καθορίζονται από τη ζήτηση των τουριστικών πρακτορείων

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προτείνεται η δρομολόγηση μουσειακού τραίνου με ατμήλατη έλξη και ξύλινες επιβατάμαξες του 1884 που σώζονται από το μετρικό δίκτυο των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων (αφού πρώτα επισκευασθούν).

Η γραμμή των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, που ολοκληρώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά στην πλήρη της μορφή το 1886, είναι μία ιστορική γραμμή καθ’ όσον έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ζωή των κατοίκων, για τους οποίους για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό μεταφορικό μέσον. Με το πέρασμα των χρόνων, οι επιβεβλημένοι ρυθμοί προόδου, επέφεραν την ριζική αλλαγή του μισού τμήματος της γραμμής, λόγω της μετατροπής της σε κανονικού εύρους, και την αναστολή των δρομολογίων στο υπόλοιπο μισό τμήμα. Έτσι, οι Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας πέρασαν στην ιστορία.

Με τη δρομολόγηση του μουσειακού τρένου, θα αξιοποιηθεί η παλιά μετρική γραμμή Βόλου – Παλαιοφαρσάλου (η οποία τώρα βρίσκεται σε αναστολή κυκλοφορίας) από το ΣΣ Βελεστίνου ως το ΣΣ Αερινού, μήκους 12 χιλιομέτρων.

ΑΓΡΙΑ – ΆΝΑΥΡΟΣ
Ένα άλλο δρομολόγιο που εκτελούνταν στην περιοχή του Βόλου ήταν και το Αγριά – Άναυρος. Στη διαδρομή αυτή εκτελούνταν δρομολόγια μέχρι το 2007.

Το τρένο ξεκινούσε από τον Άναυρο και κινούμενο παραλιακά σε μία σιδηροδρομική γραμμή εύρους 60cm, όπως και το Άνω Λεχώνια – Μηλιές, κατέληγε στον ιστορικό σταθμό της Αγριάς.
Η επαναλειτουργία της γραμμής αυτής θεωρείται πολύ δύσκολη έως και αδύνατη κυρίως για λόγους ασφαλείας, λόγω της πολύ κοντινής απόστασης της σιδηροδρομικής γραμμής με το οδικό δίκτυο, καθώς και της έντονης διάβρωσης που παρατηρείται στις σιδηροτροχιές από το θαλάσσιο περιβάλλον.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Παραδόθηκε στον ΟΣΕ το σιδηροδρομικό τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για χρήση από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ το Τμήμα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κορίνθου – Πάτρας από την έξοδο του Σταθμού Κιάτου μέχρι το Αίγιο (Ροδοδάφνη).

Ειδικότερα παραδόθηκε το σύνολο της Επιδομής (Σκυρογραμμή) μήκους 140 χλμ. (διπλής γραμμής, των 70 χλμ. κάθε μία), που έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες συρμών έως 200 χλμ./ώρα, διαθέτει σύγχρονο σύστημα αμφίδρομης Σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση επιπέδου ασφαλείας ETCS 1 και εξυπηρετεί τους νεοκατασκευασμένους τρεις Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου και τις έξι Στάσεις Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.

Η διαδικασία παράδοσης στον ΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ των προαναφερομένων Σταθμών και Στάσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών έργων κατά μήκος της Γραμμής είναι σε εξέλιξη, ενώ με την ολοκλήρωση της τηλεδιοικούμενης Σηματοδότησης και την εκτέλεση δοκιμών με Συρμούς που διαθέτουν σύστημα ασφαλείας ETCS, θα παραδοθεί στο ΟΣΕ το πλήρες Έργο για να τεθεί σε κυκλοφορία (Προβλεπόμενος χρόνος, Απρίλιος 2020).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ολοκληρώνεται τον Απρίλιο το σιδηροδρομικό τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη – Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την επιστροφή κονδυλίων για τα σιδηροδρομικά έργα, στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.

Η έκβαση της συνάντησης υπήρξε θετική, καθώς δεν αποφασίστηκε επιστροφή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ωστόσο τέθηκε διορία για πλήρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής-επιδομής έως τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΡΓΟΣΕ, η ολοκλήρωση των έργων στο διάστημα που συμφωνήθηκε είναι απολύτως εφικτή κάτι που σημαίνει ότι την ερχόμενη Άνοιξη, ο ανακαινισμένος σιδηροδρομικός άξονας θα είναι πλέον κατασκευαστικά ολοκληρωμένος μέχρι και 35 χλμ. έξω από την πόλη της Πάτρας.

Το έργο, με ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ, αφορά την κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 71 χλμ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 273 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Β’ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σε τροχιά επαναλειτουργίας η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Εδώ και χρόνια ακούμε για την προσπάθεια επαναλειτουργίας της μετρικής γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη όμως όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο επαναλειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα να θέσει το θέμα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, και οι δύο υποστήριξαν με θέρμη την πρωτοβουλία και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Όπως αναφέρουν  πηγές από το Υποδομών στο ypodomes.com, ο Κώστας Καραμανλής, ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια ανάταξης γραμμών ή δημιουργίας νέων από τις Περιφέρειες καθώς ο νόμος απελευθέρωσης του σιδηρόδρομου δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη του, μέσω χρηματοδοτήσεων από τοπικά ΠΕΠ ή ακόμα και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλο (και ένθερμο υποστηρικτή του τρένου) και το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενός διαγωνισμού για την ανάταξη της μετρικής γραμμής και των σταθμών. Το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 5εκατ.ευρώ και στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στην Άνοιξη. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Περιφέρεια τολμά κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σιδηροδρομικών τμημάτων.

Αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο ΟΣΕ. Τα έργα θα έχουν διάρκεια 12-18 μήνες και συνολικά υπολογίζεται πως το 2022 το τρένο θα ξανασφυρίξει σε Αργολίδα και Αρκαδία μετά από 12 χρόνια. Να θυμήσουμε πως η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί το 2010 (παρ`ότι είχε ανακαινιστεί λίγα χρονια πριν) με αφορμή την κρίση που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Σύμφωνα με άλλες πληφορορίες του ypodomes.com, στον ΟΣΕ βλέπουν ένα διττό στόχο με την επαναλειτουργία της γραμμής. Αρχικά, τις επιβατικές μεταφορές, κυρίως στο τμήμα Κόρινθος-Ναύπλιο, που θα συνδέσει την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο με το εθνικό δίκτυο. Στο κάδρο μπαίνουν και οι εμπορευματικές μεταφορές, κυρίως για το τμήμα Ναύπλιο-Τρίπολη και η σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή της πόλης. Αυτό θα σημάνει και την αναβάθμιση συνολικά της Πελοποννήσου μιας και θα μπορούν να μετακινούνται εμπορεύματα προς τις μεγάλες αγορές της χώρας.

ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την επαναλειτουργία της γραμμής είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes, η σημερινή επίσκεψη στην Τρίπολη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππου Τσαλίδη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αυτή η συνάντηση θα έχει σκοπό να ξεκαθαριστούν θέματα που θα έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα που θα μπορεί να αναπτύξει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην αναταγμένη γραμμή.

Ερώτημα αποτελεί η δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, της μετατροπής της γραμμής από μετρικη σε κανονική και που σημάνει την είσοδο της κεντρικής Πελοποννήσου στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Αυτό θα επιτρέψει και την ακόμα πιο ταχεία μεταφορά εμπορευμάτων. Ωστόσο αρκεί προς το παρόν να γίνει το πρώτο βήμα, που είναι η επαναλειτουργία της γραμμής, με τον πρώτο στόχο να είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα