Newsroom

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ολική ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Δήμου Καισαριανής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 23 Νοεμβρίου 2022, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου. Η ανάπλαση έχει προϋπολογισμό 2,69 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Καισαριανής.

Τη μελέτη της ανάπλασης υλοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Arsis, με επικεφαλής τον σπουδαίο αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνο Μωραϊτη.

Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής - Πηγή: Δήμος Καισαριανής
Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής – Πηγή: Δήμος Καισαριανής

Εμπνευστής της ανάπλασης είναι ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος με την επιστημονική του ιδιότητα παρακολούθησε όλα τα στάδια της μελέτης.Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανάπλαση: «Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων.

Η ανάπλαση αυτή συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εντάσσεται στη δέσμη ενεργειών του Δήμου για να τιμήσουμε την επέτειο.

Η Μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Ο άλλος είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και ο ρόλος της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτά τα δύο ταυτοτικά χαρακτηριστικά συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας».

Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής - Πηγή: Δήμος Καισαριανής
Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής – Πηγή: Δήμος Καισαριανής

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

– Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της πλατείας, καθώς και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων, αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.

– Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.

– Στο δάπεδο της Πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της Πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Ανάπλαση Πλατεία Καισαριανής - Πηγή: Δήμος Καισαριανής
Ανάπλαση Πλατεία Καισαριανής – Πηγή: Δήμος Καισαριανής

– Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την πόλη, να μάθει μια ιστορία σχετικά με αυτήν, να ακούσει μουσική της από της κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.

– Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης μεταφέρεται στην Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί με φόντο τον ναό.

– Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).

– Τα στέγαστρα των καταστημάτων όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα.

– Η φύτευση της πλατείας είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος παρουσίασε τη μελέτη στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Πλατεία. Ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ανάπλαση εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της Δημοτικής αρχής για αναβάθμιση και ανάδειξη της Καισαριανής σε ένα διεθνές σημείο ενδιαφέροντος.

Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής - Πηγή: Δήμος Καισαριανής
Ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής – Πηγή: Δήμος Καισαριανής

Η πεζοδρόμηση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ούλωφ Πάλμε θα συνδέει την Πλατεία με το Σκοπευτήριο, δηλαδή τα δύο εμβληματικά σημεία της πόλης, συμβολίζοντας την ιστορική συνέχεια μεταξύ της Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καισαριανή και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τον Αγώνα που έδωσαν στο πλευρό της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

Η διπλή ανάπλαση Πλατείας / Σκοπευτηρίου συνδέεται επίσης με την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Κρητικόπουλος» που ήδη αποφέρει οφέλη όχι μόνο για το Δήμο αλλά και για την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις της πόλης. Σχετίζεται επίσης με το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου της πόλης, τον σχεδιασμό του «Kaisariani Trail» στο πλαίσιο των δώδεκα Ευρωπαϊκών πιστοποιημένων μονοπατιών «Υμηττός Trail» σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ.

Η Καισαριανή εντάσσεται στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας, στον πολιτισμικό και ιστορικό χάρτης της Ελλάδος και της Ευρώπης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV