Newsroom

Πραγματοποιήθηκε χθες στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη που αποτιμήθηκε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο από τον ίδιο το κο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει το πολύ καλό κλίμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αυτή την περίοδο ενώ έρχεται σε μία περίοδο ζυμώσεων στον χώρο της Ανατ. Μεσογείου, οι οποίες έχουν έντονο «ενεργειακό άρωμα».

Το στίγμα της καλής συνεργασίας των δύο κρατών, έδωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καθότι εξήρε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζοντάς τη «τεράστια επιτυχία» ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Ελλάδας από γεωγραφικής άποψης, αναγνωρίζοντας το ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, δεδομένων και των γεωπολιτικών προκλήσεων.

«Καταλύτης» τα ενεργειακά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και παρουσίασε τις θέσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία κορυφώθηκε με τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, για την οριοθέτηση «θαλάσσιων δικαιοδοσιών» και στόχο την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα οποία συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η οποία, όπως τόνισε η ελληνική πλευρά, δεν θα γίνει ανεκτή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ειδική αναφορά έγινε όμως και για τον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο υπογράφηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, διακρατική συμφωνία στο Ζάππειο, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η συνεργασία των τριών κρατών (σ.σ. Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) για την υλοποίηση του στρατηγικού αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα, «δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν». Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική στήριξη στο έργο και στην εταιρική σχέση που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό επίπεδο θεωρείται δεδομένη.

Πέραν των εμβληματικών διακρατικών έργων, οι  νέες ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσονται ή λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, όπως οι Τερματικοί Σταθμοί LNG (Ρεβυθούσα και το υπό ανάπτυξη FSRU στην Αλεξανδρούπολη), συνιστούν «πεδίο δόξης λαμπρό» για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, με σημαντικά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα που έχουν οι υποδομές στη διπλωματική ατζέντα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV