Νίκος
Καραγιάννης

Προς εκτόνωση βαίνει η «έριδα» που είχε ανακύψει το προηγούμενο διάστημα μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector σχετικά με την υλοποίηση της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, διαμορφώνοντας ευνοϊκές προοπτικές για την απρόσκοπτη εξέλιξη του εθνικού σκέλους του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος που, στο σύνολό του, θα ενώσει τη Μέση Ανατολή με την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Σύμφωνα με χθεσινό non paper του Euroasia, η διοίκηση της «Αριάδνης» αναμένεται να συναντηθεί άμεσα με τους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και τον φορέα υλοποίησης των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ «EuroAsia Interconnector Limited», βάζοντας τις τελικές πινελιές στις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την διαλειτουργικότητα των τριών διασυνδέσεων.

Ενδεικτική της μεταστροφής του κλίματος επί τα βελτίω, είναι και η επισήμανση της Κυπριακής εταιρείας στη σχετική ενημέρωση πως «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και κοινής ανακοίνωσης των εμπλεκομένων μερών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προβολή της προκήρυξης του έργου». 

Υπενθυμίζεται, ότι κατόπιν της έγκρισης της ΡΑΕ που χορηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον ΑΔΜΗΕ για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο Διαχειριστής ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δημοπράτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του non paper:

Έτοιμη να δημοσιεύσει τα τεύχη προκήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική την προσεχή εβδομάδα είναι η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία εξουσιοδοτεί την εταιρεία να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια της προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΡΑΕ, «η κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική πρέπει να ακολουθήσει τάχιστα το δρόμο της υλοποίησης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς και συνθήκες».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση της ΡΑΕ, η «Αριάδνη» θα αποστείλει έως αύριο, Παρασκευή 17 Μάϊου, τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επισημαίνοντας τα στοιχεία που διασφαλίζουν με απόλυτο τρόπο τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ και θα ακολουθήσει η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης.

Μοναδικό κώλυμα στην άμεση προκήρυξη για την κατασκευή της «μεγάλης διασύνδεσης» αποτελεί η απαίτηση υποβολής στη ΡΑΕ και έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών του έργου διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, έχοντας εξασφαλίσει κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Διαχειριστές και Φορείς Υλοποίησης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υποτμημάτων του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector» και των εθνικών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα διασυνδεθεί όπως αναφέρεται στην Απόφαση 838/2018.

Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της «Αριάδνης» αναμένεται να συναντηθεί άμεσα με τους διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και τον φορέα υλοποίησης των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ «EuroAsia Interconnector Limited», βάζοντας τις τελικές πινελιές στις τεχνικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την διαλειτουργικότητα των τριών διασυνδέσεων.

Θεωρείται δε βέβαιο, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις που αφορούν τα τεχνικά ζητήματα οι διαχειριστές Κύπρου και Ισραήλ καθώς και η κοινοπραξία «Euroasia», θα αποστείλουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις προς την ΡΑΕ. Σύμφωνα με πήγες του διαχειριστή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και κοινής ανακοίνωσης των εμπλεκομένων μερών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προβολή της προκήρυξης του έργου.  

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022.».

 

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV