Newsroom

Σε μία περίοδο που η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι ο απώτερος σκοπός, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών βρίσκεται στο επίκεντρο, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Στην επιχειρηματικότητα και την επενδυτική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, το bizness.gr συνάντησε τον πρόεδρο του ΕΣΑ, Σταύρο Καφούνη, στα κεντρικά γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Καφούνης μίλησε για όλους και για όλα. Από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα και τη μειωμένη εγχώρια κατανάλωση, τους τρεις άξονες για να ανακάμψει ο εμπορικός κλάδος, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τις Real Estate επενδύσεις, μέχρι την υποψηφιότητά του με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας.

Ακολουθεί αναλυτικά, παρακάτω, η συνέντευξη του Σταύρου Καφούνη:

Κ. πρόεδρε καλησπέρα και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία στο γραφείο σας στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και πως βλέπεται να εξελίσσεται η τουριστική δραστηριότητα;

«Την αγορά, γενικά, μπορούμε να τη δούμε από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η μία αφορά τη βοήθεια που δέχεται από το τουριστικό ρεύμα, που είναι πολύ σημαντική. Κινούμαστε θετικά, οι επισκέπτες στην πόλη έχουν αυξηθεί, άρα αντίστοιχα και το ποσό που ξοδεύεται στην αγορά έχει αυξηθεί. Πρόκειται για μία τονωτική ένεση. Από την άλλη είναι η αγορά που στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση, στην οποία με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου υπήρχε μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών. Κινείται αναιμικά, είναι πολύ δύσκολο το συνολικό ποσό του τζίρου που πραγματοποιούν οι εμπορικές επιχειρήσεις και έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα, εκτός από την τουριστική περίοδο που υπάρχει αύξηση, το υπόλοιπο διάστημα είναι πολύ δύσκολο».

Γιατί πιστεύετε ότι παρατηρείται αυτή η μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ θεωρητικά η εθνική οικονομικά σταδιακά βελτιώνεται;

«Γιατί ναι μεν οι δείκτες οι μακροοικονομικοί είναι θετικοί, το εισόδημα όμως και τα χρήματα που μένουν στην τσέπη των καταναλωτών είναι λιγότερα. Και αυτό φαίνεται γιατί, αφενός έχει αυξηθεί πάρα πολύ η φορολογία, ακόμη και το 2019 υπάρχουν αυξητικοί φόροι. Αφετέρου οι τράπεζες αφαιρούν ποσά από την αγορά, δημιουργούν απομόχλευση στα δάνεια, μειωμένα χρήματα τα οποία χρηματοδοτούν την αγορά. Μάλιστα, συγκεκριμένα πέρσι, έλειψαν περίπου 10 δις ευρώ από την αγορά, που τα τράβηξαν οι τράπεζες. Αυτά εμφανίζονται, αμέσως, στην κατανάλωση και στην αγορά».

Ποιες είναι επομένως οι παρεμβάσεις που χρειάζονται;

«Χρειάζονται τρεις εύκολες (σ.σ. παρεμβάσεις). 1) Μείωση φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών βαρών, 2) λειτουργία τραπεζικού συστήματος το οποίο είναι ανύπαρκτο και 3) εύκολη λύση στο πρόβλημα των χρεών: 120 δόσεις λέμε για όλους και για όλα τα χρέη. Για όλους εκείνους τους νοικοκύρηδες που θέλουν μέσα από τη δουλειά τους να αποπληρώσουν τα χρέη, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτοί είναι τρεις βασικοί άξονες, που αν πραγματοποιηθούν, εύκολα θα δούμε αποτελέσματα στην αγορά».

Τι επενδύσεις βλέπουμε να γίνονται, τα τελευταία ειδικά χρόνια, στην Αθήνα;

«Μόνο το Real Estate προσελκύει αυτή τη στιγμή επενδύσεις. Κανένας άλλος τομέας, ούτε καν στα μικρά ή μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Το Real Estate τοποθετείται έχοντας έναν πιο μακρινό ορίζοντα. Οι άξιες, πράγματι, έχουν πέσει. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι, λόγω του τουριστικού ρεύματος, αλλά και του σημείου που βρίσκεται η αγορά, αργά ή γρήγορα θα επανακάμψουμε. Άρα γι’ αυτό τοποθετούνται γύρω από το Real Estate. Επίσης, το Real Estate μην ξεχνάμε πέραν των ξενοδοχείων, έχει βοηθηθεί κι από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες έχουν αυξημένη ζήτηση. Επομένως, από εκεί υπάρχει ένα όφελος σχετικό, για τον οποιονδήποτε επενδυτή τοποθετήσει τα χρήματά του σε αυτό τον κλάδο».

Υπάρχει περιθώριο, κατά τη γνώμη σας, ώστε να έρθουν και άλλες μορφές επενδύσεων; Όπως πολυκαταστήματα και γενικώς προς την κατεύθυνση της εμπορικής χρήσης;

«Χρειάζεται πρώτα να κινηθούμε στους τρεις προηγούμενους άξονες: ελάφρυνση, τράπεζες κι επαναλειτουργία αρκετών επιχειρήσεων. Κατόπιν, η Αθήνα να εξασφαλίσει πράγματα τα οποία σήμερα λείπουν και να εγγυηθεί πράγματα απλά, αλλά εξαιρετικά σημαντικά. Όπως είναι η ασφάλεια, η καθαριότητα, η χρήση του δημόσιου χώρου από τους εμπόρους κι από τους επισκέπτες. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν θα μπορέσουμε να δούμε κάτι».

Οι στόχοι αυτοί που θέτετε, πιστεύετε ότι είναι περισσότερα θέμα κεντρικής πολιτικής σκηνής ή δημοτικής αρχής;

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους δύο (σ.σ. φορείς) μπορεί να το κάνει μόνος του ή ότι μπορεί να γίνει αυτό, εάν δεν υπάρχει συνεργασία. Η σύμπραξη και των δύο είναι απαραίτητη, αμφότεροι είναι εξίσου σημαντικοί, οφείλουν να συνεργαστούν και να λύσουν άμεσα αυτά τα θέματα. Είναι κι ένας λόγος που ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι. Οφείλουν, λοιπόν, να λυθούν άμεσα αυτά τα ζητήματα, για να δημιουργηθεί ένα κύμα επενδύσεων το οποίο τόσο λείπει και θα δώσει δουλειές, θα ανοίξει τα καταστήματα, θα ανοίξει γραφεία, θα φέρει κόσμο στην αγορά, θα σταματήσουν να φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό».

Ποια η άποψή σας για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα;

«Κάθε κατάστημα που κλείνει, κάθε σκοτεινή βιτρίνα, είναι εστία μόλυνσης, παραβατικότητας, προβλήματος. Κάθε ανοιχτό κατάστημα φωτίζει την περιοχή και μαγνητίζει γύρω του ζωή. Κι αφού μαγνητίζει ζωή, δημιουργεί δουλειές, δημιουργεί ωραίο χώρο για να ζήσει ο άλλος. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια οφείλουμε, άμεσα, κι αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται εξαιρετικά ποσά, να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες για να τα ανακατασκευάσουν και να βγουν στην αγορά.

Με τον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει πάρα πολλά ακίνητα, είμαστε σε επαφή και μάλιστα όσο μπορούμε ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνεισφέρουμε και βοηθάμε. Όλα τα ακίνητα που θα βγαίνουν από τον ΕΦΚΑ προς διάθεση, θα τα προβάλλουμε εμείς στα μέλη μας, ώστε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε λίγο στην πιθανή επαναλειτουργία αυτών των χώρων. Αυτό, βέβαια, απαιτεί να λειτουργούν κι οι υπόλοιπες συνθήκες στην οικονομία και στην αγορά».

Η συνεργασία αυτή για την οποία κάνετε λόγο, αφορά μόνο τα κτίρια του ΕΦΚΑ ή και άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως π.χ. του ΕΤΕΑΕΠ (σ.σ. πρώην ΤΠΔΥ);

«Ξεκινήσαμε με τον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει αρκετά ακίνητα προς διάθεση και μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα θα προωθούνται στα μέλη μας. Σταδιακά, μακάρι να προχωρήσουμε και με τους υπόλοιπους. Εμείς θέλουμε η αγορά, τα καταστήματα όλα να ανοίξουν, να προσλάβουν κόσμο, να φωτιστούν και να ανοίξουν οι βιτρίνες».

Ποιες είναι οι δράσεις και οι προσεχείς επιδιώξεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών;

«Θέτουμε στόχους και τους παρακολουθούμε, γι’ αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ένας απλός ή σύνθετος στόχος, ήταν να καθαρίσουμε την περιοχή γύρω από την ΑΣΟΕΕ. Να την απαλλάξουμε από το παρεμπόριο που υπάρχει. Κάναμε μία σύσκεψη με τον Πρύτανη, την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, το Υπουργείο και βάλαμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, για το πως το παρεμπόριο θα μειωθεί από αυτή την περιοχή.

Τέτοιου τύπου παρεμβάσεις θα βοηθήσουν την αγορά. Έχουμε πολύ σαφείς στόχους και για το παρεμπόριο και για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και για το σύστημα των δόσεων, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που, άμεσα, θα δώσουν δουλειά στον κόσμο. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, οι μικρές. Κυρίως μικρές. Γιατί ξέρετε, από τις μικρές ξεκινά η ανάπτυξη. Περιμένουμε μερικές φορές να γίνει μία επένδυση του τύπου του Ελληνικού, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει εδώ και τώρα. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα θετικό κλίμα. Με πολλές μικρές επενδύσεις, η αγορά θα ζωντανέψει και έτσι θα προσελκύσουμε και τις μεγάλες, που κι αυτές χρειάζονται».

Η Αθήνα έχει ευκαιρίες σήμερα;

«Τεράστιες! Έχει τεράστιες ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη ευκαιρία που υπάρχει στην Αθήνα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Και πρόσφατα μία έρευνα στους τουρίστες που επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα, κατέδειξαν ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο υπ’ αριθμόν ένας θετικός παράγοντας για την αύξηση του τουρισμού. Άρα έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε φανταστικά αρχαία πολιτιστικά μνημεία. Έχουμε υποδομές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων κι όχι μόνο. Ναι, η Αθήνα έχει τεράστιες δυνατότητες και οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε σήμερα κι όχι αύριο».

Θα μας πείτε και δύο λόγια για την υποψηφιότητά σας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά»;

«Η υποψηφιότητά μου με τον κ. Μπακογιάννη για τη δημοτική αρχή, στηρίζεται στο ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία κλίματος θετικού. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από τη μία πλευρά, με την εμπειρία και τις δυνατότητες που έχει, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, θεωρώ ότι μπορούν να δημιουργήσει πραγματικά θαύματα.

Το όραμά μας και των δύο πλευρών -διότι παραμένω πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών- και της νέας δημοτικής αρχής, είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να δημιουργήσουμε πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες. Αυτό είναι το όνειρό μας και γι’ αυτό θέλουμε τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων, προκειμένου να το κάνουμε πράξη. Να αποδείξουμε ότι, πράγματι, μπορούν να γίνουν θαύματα τελικά».

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας