Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Καβάλα: Ο Ε-61 θα γίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές εξαγγελίες είχαμε το Σάββατο από τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την υλοποίηση του Ε-61. Επίσης είχαμε δέσμευση και για έργα στο λιμάνι της Καβάλας. Οι δηλωσεις που έγιναν ήταν οι εξής:

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου όπου ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:
«Το λιμάνι, όπως και οι οδικοί άξονες είναι διαχρονική, στρατηγική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ειδικά για την περίπτωση της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, είχαμε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο ημερίδα για τον οδικό άξονα Ε61 που συνδέει του νομούς Καβάλας, Σερρών και Δράμας. Θεωρώ απολύτως αναγκαίο να ωριμάσουν μελετητικά τα τμήματα του Οδικού ¶ξονα Ε61.
Ο άξονας αυτός επιβάλλεται να μελετηθεί στην κατεύθυνση σύνδεσης του λιμανιού της Καβάλας, τόσο με τον Κάθετο ¶ξονα «Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας», όσο και με τον άξονα «Δράμας-Εξοχής». Ειδικότερα, ο Κάθετος ¶ξονας 61 θα συμπεριλάβει παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες, στην ευρύτερη περιοχή των τριών Νομών, Καβάλας, Σερρών και Δράμας.
Δυστυχώς οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, η έλλειψη μελετητικής ωριμότητας των έργων μεγάλη, όπως πολύ μεγάλο είναι και το έλλειμμα των πόρων που έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Συνεπώς πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση και συνεργασία των γειτονικών νομών Καβάλας Σερρών και Δράμας για την από κοινού υποστήριξη έργων που έχουν διανομαρχιακό χαρακτήρα, όπως ο Οδικός ¶ξονας Ε61 και συνδέουν την Περιφέρεια με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.
Σε συνδυασμό με την έναρξη κατασκευής τμημάτων του Ε61, η υλοποίηση των οποίων θεωρούμε ότι είναι εφικτή μέχρι το 2015, το νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, «Φίλλιπος», θα αποτελέσει ένα σημαντικό έργο υποδομής τόσο για την πόλη της Καβάλας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης, μειώνοντας την ανεργία που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
Η κατασκευή του λιμένα γίνεται με χρηματοδότηση του Γ? ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, από το Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου ως έργο γέφυρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2011, ολοκληρώνεται το έργο «Επέκταση Προσήνεμου Μώλου» του νέου λιμένα Καβάλας, προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. ευρώ.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο δημοπρατείται το έργο «Επέκταση κρηπιδωμάτων βορείου τμήματος δυτικού τομέα, νέου εμπορικού λιμένα Καβάλας», προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ.»

Σε ότι αφορά την περιμετρική οδό Καβάλας, ο Υφυπουργός σημείωσε:
«Υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης που έκαναν το έργο να λιμνάζει εδώ και χρόνια. Υπήρχε μια προκαταρτική μελέτη χάραξης της περιμετρικής οδού, η οποία απορρίφθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους.
Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας για αυτό θα αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ, μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την μελετητική του ωρίμανση για να μπορέσουμε άμεσα να το εντάξουμε στην πρώτη αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.
Η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού Καβάλας με τους Τοξότες Ξάνθης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του λιμανιού. Το έργο αυτό θα το εξετάσουμε στα πλαίσια της εξυγίανσης του ΟΣΕ».

Η Γενική Γραμματέας τις Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, τόνισε πως με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατασκευάζονται τα πρόσθετα έργα στον επιβατικό λιμένα της Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η σύνδεση του νέου νοσοκομείου Καβάλας με το νέο οδικό δίκτυο, έργο ενταγμένο στο ΠΕΠ, χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα