Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Σκαλώνει.. πάλι η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη λύση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή των υποβρύχιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου.
 
Η ΡΑΕ ζητά παράλληλα από τον ΑΔΜΗΕ επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα δεκαετίας (2022) και αύξηση της μεταφορικής ικανότητας της διασύνδεσης της Κρήτης. Η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων καθώς τα νησιά ηλεκτροδοτούνται από τοπικούς σταθμούς παραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο, με πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο ηπειρωτικό δίκτυο. Το επιπλέον κόστος κυμαίνεται στα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που καλύπτεται μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Η διασύνδεση των νησιών θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνοντας τις πιθανότητες για ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη εφέτος στη Σαντορίνη και θα επιτρέψει αυξημένη απορρόφηση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που θα παράγεται στα νησιά.
 
Η ΡΑΕ ενέκρινε με απόφασή της το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, αλλά με δύο βασικές τροποποιήσεις αναφορικά με τις διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης. Αναλυτικά:
 
-Σε σχέση με τις Κυκλάδες η πρόταση του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την υλοποίηση της διασύνδεσης σε τρεις φάσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης διαδοχικά το 2016, το 2017 και το 2022. Η πρώτη φάση (2016) περιλαμβάνει τη διασύνδεση Λαυρίου-Σύρου και τις διασυνδέσεις της Σύρου με Πάρο και Μύκονο. Η δεύτερη (2017) τις διασυνδέσεις Πάρος-Νάξος, Νάξος-Μύκονος και τον υποσταθμό Νάξου και η τρίτη φάση (2022) τη δεύτερη γραμμή διασύνδεσης Λαύριο-Σύρος. Η ΡΑΕ θεωρεί ότι με το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν εξασφαλίζονται έγκαιρα επαρκείς εφεδρείες με αποτέλεσμα να πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα τοπικές μονάδες παραγωγής, κάτι που αυξάνει το κόστος. Επίσης ότι δεν λαμβάνεται υπόψη «και ο αντίστοιχος κοινωνικός αντίκτυπος που θα προκληθεί στην τοπική οικονομία των νησιών αλλά και της χώρας, μέχρι την υλοποίηση της Γ’ Φάσης του έργου, στην περίπτωση που συμβεί βλάβη, ειδικά κατά τη διάρκεια τουριστικής περιόδου (θερινή περίοδος), με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα νησιά αυτά». Η ΡΑΕ προκρίνει με την απόφασή της αφ’ ενός σύντμηση της Γ’ Φάσης του έργου, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί μαζί με τη Β’ Φάση (2017), ή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2018, αφ’ ετέρου ολοκλήρωση της ενίσχυσης της υποβρύχιας διασύνδεσης Εύβοιας-‘Ανδρου και ‘Ανδρου- Τήνου έως το τέλος του έτους 2017, δηλαδή με την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης.
 
«Η πρόταση για χρονική μετατόπιση της Γ’ Φάσης αποτελεί κατά βάση συνέπεια της αδυναμίας εξεύρεσης πόρων, και όχι αποτέλεσμα κάποιου τεχνικού λόγου. Στις περιπτώσεις αυτές, η ΡΑΕ οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες των παρ. 7 και 8 του άρθρου 108 του ν.4001/2011», καταλήγει η απόφαση της Αρχής. Στα άρθρα αυτά περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση ή / και κατασκευή των έργων από τρίτους.
 
-Για την Κρήτη ο ΑΔΜΗΕ προτείνει μεταφορική ικανότητα της τάξης των 700 μεγαβάτ, ενώ η ΡΑΕ τονίζει ότι «ένα έργο τέτοιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα, όπως είναι το έργο διασύνδεσης της Κρήτης, που διερευνάται εδώ και πολλές δεκαετίες, πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του νησιού τουλάχιστον σε βάθος 20ετίας», και προτείνει αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στα 1000 μεγαβάτ. Η ΡΑΕ ζητά επίσης να προσδιορισθούν τα σημεία στα οποία θα γίνει η προσγειάλωση του καλωδίου τα οποία στη μεν Αττική θα είναι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, ενώ στην Κρήτη εξετάζονται τα Λινοπεράματα (Ηράκλειο) ή μια νέα θέση 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου.
 
Πηγή: AMΠE

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Τρέχει η επένδυση των 400 εκατ.ευρώ για τη νέα μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνδρας κρατά λαμπτήρα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η μεγάλη επένδυση της Elpedison καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826MWe  της ιδιωτικής εταιρείας.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται μια περίπου διετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%. H μονάδα που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Εχεδώρου, στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έχει ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ετήσια Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενεργείας της μονάδας θα είναι έως 6.540 GWh.

Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2021 στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρεία.

Πιο αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης είναι το παρακάτω:

-Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής

-Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης

-Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης

Η Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου περιλαμβάνει:

– Aεριοστρόβιλο (GT) ακαθάριστης μέγιστης ισχύος 552MWe

– Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας Καυσαερίων [Heat Recovery Steam Generator (HRSG)] για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού τριών βαθμίδων πίεσης

– Ατμοστρόβιλο (ST) μέγιστης ισχύος 274MWe

– Γεννήτριες συνολικής μέγιστης ισχύος 850MW

– Καπνοδόχο διαμέτρου περί των 8,26m και ύψους 50m, κατ’ ελάχιστον.

– Αερόψυκτο Συμπυκνωτή [Air-Cooled Condenser (ACC)]

– Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και μια στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Θετικά βλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα