«Η Ελλάδα καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και θέλει να αφήσει πίσω της όλες εκείνες τις πρακτικές που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος κατά την ομιλία του στις Βρυξέλλες.
Επεσήμανε τη σημασία της συνέχειας της προσπάθειας για την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχνανισμού και του σχεδιασμού ενός σταθερού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.
“Οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν” τόνισε και ανέφερε ότι η Ελλάδα στον κόσμο σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι η πρώτη χώρα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Η Ελλάδα αλλάζει και ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά.
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι μετά τις τελευταίες επαφές στις Βρυξέλλες γυρίζει στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος, καθώς η ανάπτυξη αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε.
«Eγινε δεκτό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη χωρίς καθυστέρηση», τονίζοντας ωστόσο ότι το νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει βραχυπρόθεσμα θυσίες.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση κονδυλίων και αυτό αναφέρθηκε και στη σχετική έκθεση της Τρόικας . Σημείωσε, ότι με κάποιες θεσμικές αλλαγές και με τη βοήθεια που παρέχει η Task force μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη απορρόφηση των πόρων. Μπορεί όμως να δημιουργηθούν και καποια χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα παρέχουν εγγυήσεις με βάση αυτούς του πόρους και έτσι να δίνεται ρευστότητα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις θα λυθεί εφόσον εφαρμόσουμε το νέο πρόγραμμα έγκαιρα και αποτελεσματικά σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό καθώς οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητας της οικονομίας. Επίσης θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη στήριξη άλλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι και επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας. Δηλαδή, σημείωσε, μια νέα πτυχή των ευρωπαϊκών πόρων είναι η χρησιμοποίσή τους ώστε να δοθούν εγγυήσεις και έτσι να εξασφαλιστούν πόροι για τις επιχειρήσεις μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δήλωσε επίσης: “Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης. Τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο. Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην τη διαψεύσουμε. Αντιθέτως πρέπει αν διαψευστούν όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και το πρόγραμμα θα αποτύχει. Η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει. Χαιρετίζω την υπογραφή της συνθήκης για τη σταθερότητα στην ΕΕ. Η Συνθήκη θα συμβάλει στην εμπέδωση της δημοσιονομικής επιθαρχία και στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.»
Για το PSI σημείωσε μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.