fbpx
Connect with us

ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΚΑΙΡΟΣ: ακούστε το σημερινό δελτίο καιρού για όλη την Ελλάδα!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος μπορεί να είναι έτοιμος το 2023

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023 με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου αρκεί κάποιος επιχειρηματίας να μην βάλει το γινάτι πάνω από το κοινό καλό, κάνοντας προσφυγές που το μόνο που μπορούν να “πετύχουν” είναι να καθυστερήσουν το έργο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Όπως σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής υπάρχουν έργα στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε πολύ σύνθετα και δύσκολα προβλήματα και το πιο χαρακτηριστικό είναι το Πάτρα-Πύργος. «Θα είχε ήδη τελειώσει, αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ακύρωνε το διαγωνισμό για να σπάσει το έργο στα 8 -με ολέθριες συνέπειες…», είπε ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι «φτάσαμε το πραγματικό δίλημμα να είναι αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όχι».

Όπως σημειώνει πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για να ενταχθεί το έργο στη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να δώσει το ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω.

«Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση», επισημαίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023, αρκεί να πάρουμε το πράσινο φως της Ε.Ε., που ελπίζω να συμβεί τους επόμενους μήνες…».

Για τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο του υπουργείου του ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί τους επόμενο διάστημα.

«Στη Θεσσαλονίκη, υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ και τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014. Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για τις δύο πόλεις. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επειδή όμως οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, περάσαμε τροπολογία ώστε στο ενδιάμεσο να προμηθευτούμε λεωφορεία και με leasing. Με αυτές τις συνδυασμένες κινήσεις, η κατάσταση τελικά θα εξομαλυνθεί…»

Ο Κώστας Καραμανλής αφού αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, «δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε με νόημα ότι «μακάρι προβλήματα 5 ετών διάλυσης, να μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσα σε λίγους μήνες».

«Ειδικότερα για τα λεωφορεία, δυστυχώς παραλάβαμε έναν γερασμένο και κακοσυντηρημένο στόλο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, κάθε τόσο οχήματα βγάζουν προβλήματα. Σήμερα κυκλοφορούν κάτω από 1000 λεωφορεία στην Αθήνα και περίπου 300 στη Θεσσαλονίκη –φανταστείτε να μην είχαμε θέσει 100 επιπλέον σε κυκλοφορία… Αρκετά από αυτά θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είπε:

Υπάρχουν και έργα που είχαν βαλτώσει αλλά η λύση ήταν πολύ πιο εύκολη. Όπως το αεροδρόμιο του Καστελλίου, έργο με τεράστια αναπτυξιακή σημασία για την Κρήτη και τον ελληνικό τουρισμό συνολικά. Είχε συμβασιοποιηθεί, αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει, επειδή κακοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κολλήσει τη χρηματοδότησή του. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράψαμε προχτές και ξεκινάμε!

Για τις λεωφορειολωρίδες και τις ΛΕΑ    

Θα το καταφέρουμε και αυτό, με συστηματική προσπάθεια. Το πρώτο βήμα είναι να θεσπιστούν αυστηρές, αλλά ρεαλιστικές ποινές. Θα γίνει με τον νέο ΚΟΚ. Το δεύτερο βήμα είναι αυτές οι ποινές να εφαρμόζονται. Δεν εξαρτάται από το Υπουργείο μας φυσικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει επίσης, γιατί η οδική ασφάλεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακολουθεί κι ένα τρίτο βήμα, με μακροπρόθεσμα οφέλη: τα προγράμματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στα σχολεία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Γιώργος Καραγιάννης: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Καραγιάννης

Για τις πέντε βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μίλησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται από το think tank “Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης”. Ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τις εξελίξεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη του τρένου, τις αστικές συγκοινωνίες και για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως γίνεται επένδυση σε έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. «Οπως έχει τονίσει και δείχνει και στην πράξη ο Κώστας Καραμανλής, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε απλώς τον καιρό να περάσει με πυροτεχνήματα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όταν ολοκληρώσουμε τη θητεία μας να έχουμε αφήσει πίσω μας έργο χειροπιαστό».

Στη συνέχεια ο κ.Καραγιάννης μίλησε για τα προβλήματα που βρήκε η παρούσα ηγεσία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Δεν μας αρέσει να μηδενίζουμε, αλλά να αναγνωρίζουμε το έργο όλων των κυβερνήσεων και τη συνέχεια του Κράτους. Δεν έκανε μόνο λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση λοιπόν. Ολοκλήρωσε και έργα που παρέλαβε. Πέρα από αυτά, όμως, άφησε πίσω της μεγάλα προβλήματα και το χειρότερο, ΔΕΝ άφησε πίσω της καμία ώριμη μελέτη, κανέναν σχεδιασμό για τα έργα της επόμενης 15ετίας».

Νέο παραγωγικό μοντέλο, οι πέντε βασικές προτεραιότητες

Τις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ο ΓΓ Υποδομών. Συγκεκριμέινα είναι:

Πρώτον. Να δώσουμε οριστικές λύσεις σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Προβλήματα που χρόνιζαν, λύνονται με εντατική μελέτη, και ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Με υψηλή ποιότητα, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το συντομότερο δυνατό και όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πάτρα-Πύργος. Αντί να είναι έτοιμο το έργο, είναι στο μηδέν. Το τεμάχισαν σε 8 μέρη για λόγους που όλοι γνωρίζουν και το οδήγησαν στο τέλμα. Όπως ξέρετε, τις προηγούμενες μέρες είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς συμφωνήσαμε με τον παραχωρησιούχο το έργο να ενταχθεί ξανά στη σύμβαση παραχώρησης.

Αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας υπάρχει και εδώ, στην πόλη μας. Κι αναφέρομαι στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσοι έχουμε δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία για αυτό το ζήτημα. ..Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, κορόιδευε… Εγκαινίαζαν μουσαμάδες και έφεραν όλο το έργο πίσω με ιδεοληψίες για το σταθμό Βενιζέλου.
Έλεγαν ψέματα ότι θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ στην πραγματικότητα ένα μέρος θα δινόταν κολοβό το 2022, μετά κεντρικοί σταθμοί θα έκλειναν για πάνω από έναν χρόνο και τελικά θα παραδιδόταν ολοκληρωμένο γύρω στο 2026!

Εμείς επαναφέραμε το έργο στον αρχικό σχεδιασμό, με βελτιώσεις.  Προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τις αρχαιότητες. Όπως ξέρετε, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά με ευρύτατη πλειοψηφία, κι έτσι μας άνοιξε το δρόμο και έκλεισε τα στόματα όσων έριχναν λάσπη στο σχεδιασμό μας… Κι επιπλέον, με τη λύση που δίνουμε όχι μόνο διασφαλίζουμε και μετρό και αρχαιότητες, αλλά και μειώνουμε το κόστος, περίπου κατά 40.000.000. Και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε έργο ολοκληρωμένο το 2023. Να εγκαινιάσουμε Μετρό και όχι μουσαμάδες! Παράλληλα με τη βασική γραμμή, προχωράμε και την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Εδώ θέλω να αναφερθώ και σε δυο ακόμα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τη Βόρειο Ελλάδα και έχουν κεντρική θέση στον προγραμματισμό μας. Με ταχύτητα, λοιπόν, σχεδιάζουμε να προχωρήσουν το 2020 και οι εργασίες αναβάθμισης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τις 3,5 ώρες!

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην Εγνατία. Ο προγραμματισμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 26/6/2020 με όρους διαφάνειας και ορθολογισμού. Λειτουργούμε τους σταθμούς διοδίων, όπως δεσμευόταν η χώρα, αλλά χωρίς τις αυξήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία της εταιρείας, ολοκληρώνοντας τις μελέτες για έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη, όπως η νέα υπερυψωμένη περιφερειακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, γνωστή ως fly over.

Και περνώ στη δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου μας: συνεχίζουμε τις στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, για το καθεστώς ανάθεσης, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων. Θέλουμε διαφάνεια, απλούστευση διαδικασιών και σεβασμό στον φορολογούμενο.

Ήδη κάναμε ουσιώδεις παρεμβάσεις. Αναστείλαμε την ισχύ του Π.Δ. 71/2019 που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Θεσμοθετήσαμε το Μητρώο Υποδομών.
Τρίτη προτεραιότητα: Δεν είναι στο κομμάτι των υποδομών, όμως καίει κυριολεκτικά την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Καθημερινή μάχη, για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες ακόμα δεν είναι ικανοποιημένοι –και έχουν δίκιο.

Όλοι γνωρίζουν ότι βρήκαμε τον ΟΑΣΘ ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Παραλάβαμε έναν οργανισμό σε διάλυση και έναν στόλο γερασμένο και κακοσυντηρημένο. Εκπονήσαμε σχέδιο διαχείρισης κρίσης. Αλλάξαμε διοίκηση με αξιοκρατικά ικανά στελέχη, θέσαμε σε κυκλοφορία 102 επιπλέον λεωφορεία, πετύχαμε συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, προχωρήσαμε σε οικονομικό έλεγχο και καταργήσαμε τις διατάξεις περί ΑΣΥΘ, που θα άφηναν τη Θεσσαλονίκη κυριολεκτικά χωρίς συγκοινωνία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Θυμίζω ότι ένας διαγωνισμός που πήγε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο πρόχειρος που έπεσε δικαστικά επειδή δεν είχε χρηματοδότηση…

Τέταρτον. Βάζουμε μπρος έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τον εθνικό στόχο της οδικής ασφάλειας.

Με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: Έργα σε επικίνδυνα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας ύψους 455 εκ. Παράλληλα σχεδιάζουμε δράσεις που θα αγγίξουν και τον ΚΟΚ, για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μας. Και μαζί, ετοιμάζουμε ένα νέο, σύγχρονο, λειτουργικό και αδιάβλητο μοντέλο εξετάσεων οδήγησης.

Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας Να προετοιμάσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας γενιάς έργων που χρειάζεται η Ελλάδα, που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Έργα με τεκμηριωμένη σχέση κόστους – οφέλους, σκοπιμότητα και βιωσιμότητα.

Κι εδώ επιστρέφω σε κάτι που ανέφερα νωρίτερα στην τοποθέτησή μου. Αυτή η νέα γενιά έργων, πρέπει να υπηρετεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Οι συνδυασμένες μεταφορές,  η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας,  Οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistic centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.  Η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης αλλά και Αλεξανδρούπολης-Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά κι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει λιμάνι μεταφόρτωσης, αλλά και λιμάνι εξόδου για τα προϊόντα από τη ΝΑ Ευρώπη. Συνδυάζοντας αυτές τις δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα κέντρο, ένα hub για είσοδο και έξοδο προϊόντων από την ΕΕ.

Έργα στη Βόρειο Ελλάδα

Ο κ.Καραγιάννης μίλησε όμως και για τα έργα στη Βόρειο Ελλάδα, πέρα από το Μετρό, το fly over, την Εγνατία και τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα. «Πέρα από αυτά, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα που ξεμπλόκαραν αυτό το εξάμηνο και προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίησή τους Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην ολοκλήρωση της σύνδεσης αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο περιοχής Καλοχωρίου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης μήκους 3,5 χλμ περίπου. Παράλληλα αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, στην βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, αποκαθιστώντας τη σύνδεση του με τον 6ο Προβλήτα και τον ΠΑΘΕ. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του.

Να αναφερθώ επίσης στις παρεμβάσεις για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης Πολυγύρου και ιδίως στο Τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα που παρουσιάζει αυξημένα προβλήματα. Παρεμβάσεις όπως είναι η διαπλάτυνση κατά τμήματα της οδού, η πλήρης αναμόρφωση ισόπεδων κόμβων, η κατασκευή πεζοδρομίων και η κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων έργων αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κατάθεση των προσφορών για αυτό το έργο είναι στις 4 Φεβρουαρίου. Άλλο οδικό έργο είναι η βελτίωση και διαπλάτυνση του τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια, σε μια περιοχή με πολλά ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και καταστήματα. Όσοι έχουμε επαφή με την περιοχή γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία επιβαρύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Με το έργο αυτό, ο δρόμος βελτιώνεται και μετατρέπεται της σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, με διαχωρισμό της κυκλοφορίας σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η κατάθεση των προσφορών για το εν λόγω έργο είναι την ερχόμενη Τρίτη.Άλλο σπουδαίο έργο της ευρύτερης περιοχής: η οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ολοκληρώνεται η επισκόπηση των μελετών, ώστε να ενταχθεί και αυτό το έργο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει άμεσα και η δημοπράτησή του.

Έχουμε επίσης την κατασκευή του 2ου Κλάδου Κεντρικού Αποχετευτικού αγωγού (ΚΑΑ) Θεσσαλονίκης. Δηλαδή την κατασκευή ενός νέου αγωγού, μήκους 4.400μ. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα χρηματοδότησηςκαι προχωράμε την κατασκευή του, έως το τέλος του 2020. Άλλο έργο: Αποχέτευση Ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δημοπρατήσουμε το έργο, για την προστασία της ευρύτερης ανάντη περιοχής της οδού Πόντου. Το έργο αυτό, όπως και το επόμενο που θα σας αναφέρω, τα έχουμε εντάξει στο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, λοιπόν, προχωράμε στην κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς. Θα δημοπρατηθεί και αυτό την ίδια περίοδο, κι έχει ως στόχο την προστασία της ευρύτερης περιοχής, που είναι εν μέρει οικιστική και κατά το πλείστον βιοτεχνική και βιομηχανική. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023.

Θέλω να σας πω ότι μόνο αυτά τα 7 έργα τα οποία σας ανέφερα τώρα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα στηρίξουν και τον τεχνικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σύσκεψη εργασίας Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, συμμετείχε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης.

Ο κ. Τσώνης έκανε σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις του λιμανιού. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει το εμπορικό τμήμα της λιμενικής υποδομής, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η σύνδεσή του με τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου και για τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ θα υποβάλει τον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) προς έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα έργα που εκτελούνται και για εκείνα που έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στέγαση υπηρεσιών, επισκευή κρηπιδωμάτων, ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια κ.ά.).

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Πλακιωτάκη μια λίστα με προτεινόμενα έργα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ.

Η ενημέρωση του κ. Τσώνη προς τον κ. Πλακιωτάκη περιλάμβανε ακόμα θέματα όπως είναι: η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, η λειτουργία του λιμανιού μετά από την παραχώρηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην πόλη και ο περιορισμός του λιμενικού έργου στα εναπομείναντα τμήματα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που μετέχει ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα