Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Καλύτερα από το 2012 αλλά ακόμη όχι καλά για τις ακτοπλοϊκές στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά το γεγονός ότι το φετινό εννεάμηνο στην ακτοπλοΐα ήταν καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου παραμένουν μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις οι πιστώτριες τράπεζες καλούνται να βρουν λύσεις απέναντι σε δυσεπίλυτα ζητήματα ρευστότητας.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που δίνει τη δυνατότητα περιορισμού των θέσεων εργασίας σε περιόδους χαμηλής εποχικότητας. Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι συχνές προτροπές του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τις τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν τις εταιρείες του κλάδου, ώστε να μην μείνουν τα νησιά χωρίς σύνδεση.
 
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι ήταν: α) το σχετικά μειωμένο κόστος των καυσίμων, β) οι μειώσεις και οι τροποποιήσεις δρομολογίων, γ) άλλες κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού κόστους, δ) ο επηρεασμός από την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, ε) οι πωλήσεις πλοίων, οι αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας.
 
Από τις εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα εννεαμήνου, την καλύτερη εικόνα εμφάνισε η Attica Group, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της από τα 207,1 στα 214,8 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA 32,39 εκατ. έναντι 13,8 εκατ. ευρώ), επιστρέφοντας σε καθαρή κερδοφορία (+4,15 εκατ. έναντι ζημίας 14,9 εκατ. ευρώ) και βελτιώνοντας σημαντικά τη ρευστότητά της.
 
Η βελτίωση της ρευστότητας προήλθε όχι μόνο από την επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, αλλά και από την πώληση του πλοίου Superfast IV, μέσω της οποίας εισπράχθηκαν 54 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο εννεάμηνο όχι μόνο αυξήθηκε το ταμείο στα 31,1 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον εξοφλήθηκε δανεισμός ύψους 49,7 εκατ. ευρώ.
 
Οι Μινωικές Γραμμές ενίσχυσαν και αυτές το ύψος των πωλήσεών τους (από τα 121,3 στα 127,1 εκατ. ευρώ), μετέτρεψαν το αρνητικό τους EBITDA σε θετικό (από -1,7 εκατ. σε +12,2 εκατ. ευρώ), ωστόσο υποχρεώθηκαν εκ νέου σε ζημιογόνο αποτέλεσμα (-5,28 εκατ. έναντι -19,9 εκατ. ευρώ).
 
Η ρευστότητα της εισηγμένης παρουσιάζει φέτος βελτίωση, παρά το γεγονός ότι επεστράφησαν στον βασικό μέτοχο χρήματα που είχε δανειοδοτήσει στην εισηγμένη στο παρελθόν. Η βελτίωση αυτή προέκυψε μέσα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,7 εκατ. είχαν εισέλθει στο ταμείο έως την 30ή Σεπτεμβρίου.
 
Η ΑΝΕΚ με θετικό EBITDA 10,4 εκατ. ευρώ, περιόρισε το ύψος των καθαρών ζημιών της (από 14,7 σε 10,7 εκατ. ευρώ), ωστόσο στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού ήταν βραχυπρόθεσμο. Ο ορκωτός ελεγκτής έκανε λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του».
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΝΕΚ: α) γίνονται επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες για χρονική μετατόπιση δόσεων και ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, β) υλοποιούνται ενέργειες με στόχο την πώληση πλοίων, γ) υπάρχει προσδοκία για θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία διαιτησίας που έχει ξεκινήσει σε δικαστήριο του Λονδίνου κατά των Μινωικών Γραμμών, σχετικά με την κατάπτωση «αρραβώνα» ποσού 47,5 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 33,35% της Hellenic Seaways, δ) εξετάζει περιθώρια νέων συνεργασιών ε) μελετά τη δυνατότητα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
 
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η ΝΕΛ. Τα αποτελέσματά της ήταν ζημιογόνα και σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA -5,66 εκατ.) και στην «κάτω γραμμή» (-15,3 εκατ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαιά της αρνητικά (-79 εκατ. ευρώ) και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μεγάλες. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει προσφύγει στις διατάξεις προστασίας του άρθρου 106α, αίτηση που απορρίφθηκε πρωτόδικα και στη συνέχεια συζητήθηκε στο Εφετείο του Βορείου Αιγαίου, απ’ όπου και αναμένεται η απόφαση.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα