Connect with us

Αφιερώματα

Κατάλογος Έργων: Αφιέρωμα στα υπό κατασκευή έργα του Μετρό της Αθήνας, Γραμμή 3

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αττικό Μετρό εκτός από τις δύο επεκτάσεις της Γραμμής 2 προχώρησε σε άλλες δύο δημοπρατήσεις που αφορούν την γραμμή 3

Η μία παραμένει εγκλωβισμένη ενώ η άλλη πρόλαβε τις εξελίξεις και τα έργα της ολοκληρώθηκαν (όσον αφορά την λειτουργία) τον Δεκέμβριο του 2010.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ
Η δημοπράτηση αυτή διεξήχθη το 2005 και η κατασκευή της δεν συνάντησε σημαντικά προβλήματα. Στην εργολαβία κατασκευής περιλαμβάνεται περίπου 1,5χλμ υπόγειας γραμμής και 1 Σταθμός (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ). Αρχικά ο σταθμός είχε την ονομασία Χαϊδάρι αλλά η εγγύτητα με το Δημαρχείο Αιγάλεω τελικά συνέβαλε στην αλλαγή της ονομασίας του.

Στην εργολαβία αυτή έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή του Αμαξοστασίου στην περιοχή του Ελαιώνα, έργου απαραίτητου για τη λειτουργία της Γραμμής 3. Τα χρονοδιαγράμματα αρχικά μιλούσαν για ολοκλήρωση του αμαξοστασίου το 2007 (!!) και της επέκτασης στο Χαϊδάρι το 2008.

Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η Κοινοπραξία ALPIN -ΤΕΡΝΑ – ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ – POWELL με 164.270.000 ευρώ. Τελικά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά τα έργα παρουσίασαν από την αρχή προβλήματα και η ημερομηνία παράδοσης πήγε για τα τέλη του 2009. Μέτα ήρθε η ιστορία της Siemens…

Οι εργασίες τόσο στο Αμαξοστάσιο όσο και στη σήραγγα και τον σταθμό έχουν ολοκληρωθεί και περιμένουν την οριστική λύση. Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες από την εκκίνηση της εργολαβίας για την εγκατάσταση των συστημάτων πριν λειτουργήσει η επέκταση με το νωρίτερο να είναι πλέον το Καλοκαίρι του 2012.

Η επέκταση αυτή με τη λειτουργία της αναμένεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περισσότερους από 30.000 επιβάτες ενώ λόγω της κομβικότητας του σημείου του σταθμού θα εξυπηρετεί και τους επιβάτες των λεωφορείων από το λεκανοπέδιο του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΓΡΑΜΜΗΣ 3
Η «τυχερή» εργολαβία αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν η πιο εύκολη από τις επεκτάσεις της β` γενιάς. Το αντικείμενο του έργου περιελάμβανε την κατασκευή 3 σταθμών (ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) που ανήκαν στην επέκταση της γραμμής 3 από την Εθνική ¶μυνα στη Δουκίσσης Πλακεντίας η οποία κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Τότε λόγω έλλειψης χρόνου αποφασίστηκε οι 3 σταθμοί να γίνουν αμέσως μετά τους Αγώνες και να ολοκληρωθεί η γραμμή. Η δημοπράτηση έγινε στα τέλη του 2006 με μεγάλη καθυστέρηση και τελικά ανάδοχος ήταν η Κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO S.p.A. – ALSTOM Transport S.A.

Το αρχικό πλάνο μιλούσε για σταδιακή παράδοση των 3 σταθμών μέχρι τις αρχές του 2009 με τον σταθμό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ πρώτο. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών έπρεπε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της επέκτασης της γραμμής ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ήταν να κατασκευαστεί στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής. Τότε αντέδρασε έντονα ο τότε Δήμαρχος της περιοχής με αποτέλεσμα να μην κατασκευαστεί το κέλυφος του σταθμού όπως είχε γίνει με τους σταθμούς ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ.

Τελικά και από πολλές αναβολές κρίθηκε απαραίτητο να διακοπεί η κυκλοφορία στη γραμμή προκειμένου να καθαιρεθεί τμήμα της σήραγγας και να κατασκευαστεί ο σταθμός. Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 ξεκίνησε η διακοπή της γραμμής και στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 η γραμμή άνοιξε και μαζί της ο σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ.

Οι εργασίες με σημαντική καθυστέρηση συνεχίστηκαν και στις 18 Ιουλίου 2010 παραδόθηκε στο κοινό ο σταθμό ΧΟΛΑΡΓΟΣ. Η εργολαβία ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 με τη λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ο οποίος τελικά κατασκευάστηκε επί της οδού Αγίας Παρασκευής.

Με τη λειτουργία των 3 νέων σταθμών προστέθηκαν στο δίκτυο 60.000 νέοι επιβάτες ενώ στον σταθμό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθμός Μετρό επί της Λεωφόρου Μεσογείων που συναντούν οι προερχόμενοι από την Αγία Παρασκευή, τα Μεσόγεια και τα Ανατολικά παράλια της Αττικής, υπάρχει Σταθμός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραμμές καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 470 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

Πηγή: ypodomes.com

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα