Connect with us

Αφιερώματα

Κατάλογος Έργων: Αφιέρωμα στα υπό κατασκευή έργα του Μετρό της Αθήνας, Γραμμή 2

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφιέρωμα στο Μετρό της Αθήνας

Η Αττικό Μετρό το 2005 ξεκίνησε τις λεγόμενες «επεκτάσεις β` γενιάς» που θα μεγάλωναν το δίκτυο κατά 8 χιλιόμετρα και θα πρόσθεταν στο δίκτυο του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου της Αθήνας 10 νέους σταθμούς. Προκηρύχθηκαν 4 συνολικά έργα που περιλάμβαναν:

1. Επέκταση της γραμμής 2 από τον ¶γιο Δημήτριο στο Ελληνικό
2. Επέκταση της γραμμής 2 από τον ¶γιο Αντώνιο στην Ανθούπολη
3. Επέκταση της γραμμής 3 από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι και το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα
4. Πρόσθεση των σταθμών Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή

Οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν και χωρίς πολλές καθυστερήσεις βρήκαν τους αναδόχους τους οι οποίοι ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα τα έργα των επεκτάσεων σε 4 διαφορετικές κατευθύνσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας:

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς Ελληνικό κατά 5,5 χλμ., υπογείως της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, και η προσθήκη 4 νέων Σταθμών (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,  ΕΛΛΗΝΙΚΟ) στο δίκτυο του Μετρό ξεκίνησε νωρίς το 2006 με πρόβλεψη την ολοκλήρωση των εργασιών στα τέλη του 2009.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – SIEMENS AG – VINCI CONSTRUCTIONS GRANDS PROJECTS με προσφορά για 270.600.000 ευρώ. Ένα από τα λιγότερο γνωστά για το έργο αυτό είναι πως αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει επιφανειακά και μερικά τμήματα του εναέρια!
Ευτυχώς η δημοπράτηση τροποποιήθηκε και έγινε εντελώς υπόγεια.

Η κατασκευή του έργου σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η κεντρική αρτηρία (η Λεωφόρος Βουλιαγμένης) να παραμείνει με 3 λωρίδες και η κυκλοφορία να διεξαχθεί κανονικά. Ο πρώτος σταθμός ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ κατασκευάζεται στην επί των Λ. Βουλιαγμένης και Κλεάνθους, ο σταθμός ΑΛΙΜΟΣ επί των Λ. Βουλιαγμένης και Ηρώος Μάτση, ο σταθμός ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ επί των Λ. Βουλιαγμένης και Πόντου και ο τερματικός σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ χωροθετήθηκε επί των Λ. Βουλιαγμένης και Ιασωνίδου ακριβώς στην είσοδο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Τα προβλήματα για το έργο είχαν να κάνουν μόνο με αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στο σταθμό ΑΛΙΜΟΣ. Εκεί υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο κατασκευής και ενώ το υπόλοιπο έργο προχωρούσε σημαντικά το εργοτάξιο του σταθμού έμεινε αρκετά πίσω.

Ο μετροπόντικας που πήρε το όνομα του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Νίνη, ολοκλήρωσε στα τέλη του 2008 την διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων χωρίς να συναντήσει σημαντικά προβλήματα. Οι καθυστερήσεις έγιναν γνωστές το 2008 όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς μίλησε για «ολιγόμηνη καθυστέρηση» και παράδοση του έργου το καλοκαίρι του 2010 ενώ είχαν διαρρεύσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ετεροχρονισμένη παράδοση του σταθμού στον ¶λιμο.

Τελικά τη μεγάλη ζημιά την έκανε η υπόθεση με τη Siemens που ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχει διευθετηθεί με αποτέλεσμα η επέκταση να παραμένει όμηρος των πολιτικών προεκτάσεων του ζητήματος αυτού.

Οι εργασίες σε σήραγγες και σταθμούς έχουν ολοκληρωθεί και έχουν απομείνει οι επιφανειακές αποκαταστάσεις του έργου. Η επέκταση αυτή όταν παραδοθεί αναμένεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περισσότερους από 80.000 επιβάτες.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
Η επέκταση αυτή είναι από τις πιο προβληματικές που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του Αθηναϊκού Μετρό. Η σήραγγα ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τελικά στις αρχές του 2006 υπήρξε νέα δημοπράτηση όπου συνολικά 12 μεγάλες τεχνικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε 4 κοινοπρακτικά σχήματα, διαγωνίστηκαν για την κατασκευή των δύο νέων Σταθμών ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και το υπόλοιπο της σήραγγας μήκους 303 μέτρων.

Ανάδοχος αναδείχθηκε η Κοινοπραξία J&P-AVAX-F.C.C. CONSTRUCTION με 79.420.000 ευρώ. Το έργο θεωρήθηκε σχετικά εύκολο λόγω της μικρής σε μήκος κατασκευής σήραγγας και της κύριας εργασίας που ήταν η κατασκευή των 2 σταθμών. Αρχική πρόβλεψη για την περάτωση των εργασιών ήταν για τον Δεκέμβριο του 2008.

Όπως αναμενόταν το έργο δεν συνάντησε σημαντικά προβλήματα όμως οι καθυστερήσεις ήταν εμφανείς και έτσι πάρθηκε παράταση για τον Δεκέμβριο του 2009. Όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με την Siemens το έργο είχε φτάσει σε σημαντικό ποσοστό ολοκλήρωσης αν και ήταν φανερό πως θα έπαιρνε και δεύτερη παράταση.

Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί υπογείως στο 1,5 χιλιόμετρα σήραγγας (1.200 μέτρα από την προηγούμενη εργολαβία και 300 από την παρούσα) και στους 2 σταθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Διαγωνισμού συμπεριλήφθη και η ενοποίηση της Κεντρική Πλατείας του Περιστερίου και η κατάλληλη διαμόρφωση της Λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη που παραδόθηκε πριν λίγο καιρό.

Σήμερα 5,5 χρόνια από την αρχή των εργασιών και 3 χρόνια μετά την υποτιθέμενη πρώτη παράδοση του το έργο παραμένει όμηρος. Οι σταθμοί ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ υπολογίζεται πως με τη λειτουργία τους θα εξυπηρετούν περίπου 75.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ η απόσταση Ανθούπολη- Σύνταγμα θα διανύεται σε κάτι παραπάνω από 15 λεπτά.

Συνολικά μετά και την παράδοση και των δύο επεκτάσεων η Γραμμή 2 θα διαθέτει 20 υπόγειους σταθμούς και 18, 5 χιλιόμετρα σήραγγας.

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα