Connect with us

Αφιερώματα

Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Μαρτ.14): Φράγμα Νεστορίου Καστοριάς, άγνωστη ολοκλήρωση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται το αφιέρωμα του ypodomes.com στα μεγάλα έργα του καταλόγου με το  σπουδαίο φράγμα του Γράμμου

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης και άρδευσης είναι το Φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά. Σύμφωνα με την Γεωργοοικονομική μελέτη το φράγμα Νεστορίου θεωρείται από τα πλέον αποδοτικότερα μεταξύ των σήμερα κατασκευαζόμενων εγγειοβελτιωτικών έργων της χώρας.

Ο προϋπολογισμός της κατασκευής του φράγματος και των συνοδευτικών έργων ανέρχεται περίπου στα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ονομαστικό κόστος των έργων που θα χρειαστούν μετά, για τα αρδευτικά δίκτυα, ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Το έργο αναμένεται να αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη και θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 με ανάδοχο την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ και με έκπτωση που πλησιάζει το 50%. Το δυστύχημα είναι πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκπτωσης της εταιρείας καθώς τα έργα έχουν σταματήσει από τον Μάιο του 2012 με αποτέλεσμα το έργο να απειλείται ακόμα και με «έξωση» από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014 αλλά πλέον με την παρούσα εξέλιξη το χρονοδιάγραμμα είναι στον αέρα και δεν περιμένουμε ολοκλήρωση πριν το τέλος του 2015.

Ο ανάδοχος πάντως δεσμεύθηκε, με υπόμνημά του προς το υπουργείο, να θέσει και πάλι σε λειτουργία τα μηχανήματά του για την κατασκευή του έργου έως τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να αποφύγει την έκπτωσή του από το έργο, αλλά και να προχωρήσει στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του, που εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, έχοντας προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Το υπουργείο με την σειρά του έδωσε περιθώριο στην «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.» να ξεκινήσει και πάλι το έργο μέχρι τις 4 Απριλίου, ενώ εφόσον δε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η κήρυξή της ως έκπτωτη θα είναι δεδομένη.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Φράγμα ύψους 75 μ. που θα κατασκευαστεί επί του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή Νεστόριο Καστοριάς. Το έργο θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων. Το  καθαρό μέγιστο ύψος της λίμνης στη θέση του φράγματος είναι 58,5 m και το μέσο βάθος της λίμνης είναι περίπου 30 m, επομένως όταν το μέσο ύψος του φαραγγιού ξεπερνάει τα 80 m .

Η επιφάνεια που θα κατακλυστεί είναι 823 στρέμματα και ένα ποσοστό περίπου 60% είναι η κοίτη του ποταμού. Οι βοηθητικοί δρόμοι που θα γίνουν και οι δανειοθάλαμοι για την λήψη υλικών μετά το πέρας των εργασιών θα αποκατασταθούν. Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού στην θέση του φράγματος είναι 144,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου και ο ωφέλιμος όγκος του φράγματος είναι 15,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, το νερό του φράγματος θα ανανεώνεται 9,5 φορές το χρόνο και έτσι η διακύμανση της στάθμης της λίμνης δεν θα ξεπερνά τα 10 μέτρα σια βάση είναι 19,12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η δε ποιότητα του νερού λόγω της ανανέωσης θα παραμείνει η ίδια.

To έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και είναι σε εξέλιξη. Η χρονολογία συνολικής ολοκλήρωσης του είναι άγνωστη με πιθανότητες για το 2015.

**Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Διαβάστε αύριο τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps