Connect with us

Αφιερώματα

Κατάλογος Μεγάλων Έργων (Μαρτ.14): Αναβάθμιση Εθνικής Πινακοθήκης, το έργο ορόσημο της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται το αφιέρωμα του ypodomes.com  στα μεγάλα υπό κατασκευή έργα με ένα μεγάλο έργο πολιτισμού για την Αθήνα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού στην Αθήνα είναι πλέον σε εξέλιξη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 32 εκατ. ευρώ όμως για την ολοκλήρωση του υπήρξε μία γενναία χορηγία, ύψους 13 εκατ. ευρώ, από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το σύνολο του κόστους είναι 45εκ.ευρώ.

Τρία με τέσσερα χρόνια θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου, η εκτέλεση του οποίου ανατέθηκε, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 2012 στην εταιρεία «ΤΟΜΗ» με έκπτωση 36,38%.

Να διευκρινίσουμε πως το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά κατασκευή αλλά εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτίσματος που θα μεταβληθεί σε ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό σημείο της Αθήνας, συμπληρώνοντας το νέο παζλ των Μουσείων της Αθήνας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στους Πάνο Γραμματόπουλο, Χρήστο Πανουσάκη και Διονύση Βασιλόπουλο οφείλεται η νέα αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία παρότι αλλάζει όλο το κτίριο εντάσσοντας νέες, πρόσθετες λειτουργίες, επιφέροντας πλήρη αναδιάταξη και αναδιοργάνωση του κτιρίου, καθώς και νέο, πλήρη, τεχνολογικό εξοπλισμό κατορθώνει ωστόσο να διατηρεί ένα τμήμα του παλαιού μουσείου ανέγγιχτο, ενσωματωμένο στο νέο με σαφήνεια ώστε να μην αλλοιώνεται ο αρχικός του χαρακτήρας.

Η είσοδος στο κτίριο παραμένει η ίδια και στο μεγάλο φουαγέ που θα ανοίγεται μπροστά στον επισκέπτη θα βρίσκονται το εκδοτήριο των εισιτηρίων, το πωλητήριο, το βεστιάριο κτλ. ενώ ακριβώς από κάτω τοποθετείται το αμφιθέατρο και δίπλα του το κυλικείο, με πρόσβαση στον κήπο. Η «Λαϊκή Αγορά», έργο εμβληματικό του Παναγιώτη Τέτση για την πόλη της Αθήνας, θα υποδέχεται μάλιστα το κοινό στο φουαγέ.

Μία γυάλινη σπείρα, εγκατεστημένη στο αίθριο του μουσείου θα οδηγεί στα τρία νέα υπόγεια επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου θα βρίσκονται οι αίθουσες ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο δεύτερο η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων ενώ στο τρίτο οι αποθηκευτικοί χώροι των έργων τέχνης.

Η νέα επέμβαση είναι εμφανής στο δεύτερο κτίριο, την «Πτέρυγα Σταύρος Νιάρχος», όπως θα ονομαστεί, το οποίο ντύνεται σε όλη του σχεδόν την πρόσοψη με γυάλινα πετάσματα, που θα μεταφέρουν το φυσικό φως ως και τα υπόγεια. Παράλληλα «κρύβουν» πίσω τους την ράμπα κίνησης των επισκεπτών από το πρώτο επίπεδο στο τελευταίο, καθώς επίσης τέσσερα κλιμακοστάσια και ισάριθμους ανελκυστήρες (ένας πέμπτος, τεράστιος ανελκυστήρας θα χρησιμεύει για τη μετακίνηση των έργων).

Στο ισόγειο θα λειτουργούν τα εργαστήρια συντήρησης, στον πρώτο όροφο η διοίκηση και η βιβλιοθήκη. Οι μόνιμες εκθέσεις θα αναπτυχθούν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, καθώς και στον πέμπτο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μέταλλο και γυαλί, που θα επιτρέπει και την είσοδο φυσικού φωτός. Στη νότια άκρη του δώματος εξάλλου τοποθετείται το εστιατόριο με θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, το Φάληρο και τον Υμηττό και λειτουργία για όλο το 24ωρο, χάρη σε ιδιαίτερη είσοδο.

Σήμα κατατεθέν ωστόσο αναμένεται να γίνει ένα τμήμα του υαλοστασίου στην πρόσοψη του κτιρίου, που χάρη σε ειδική διαμόρφωση θα μεταβάλλεται το βράδυ σε γιγαντοοθόνη προβολής των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης. Η επέκτασή της ήταν επιβεβλημένη, κατ΄ αρχάς λόγω της μεγάλης αύξησης του αποθέματός της σε έργα τέχνης _κάτι που απαιτεί περισσότερους εκθεσιακούς χώρους αλλά και μεγαλύτερες αποθήκες, εργαστήρια κλπ_ αλλά και λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλουν οι σύγχρονες εκθεσιακές αντιλήψεις.

Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
– 11.040 τ.μ. προστίθενται στο υπάρχον κτίριο των 9.720 τ.μ. υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους σε 20.760 τ.μ.
– 2.230 τ.μ. πρόσθετων εκθεσιακών χώρων
– 1645 τ.μ. επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης
– 450 θέσεων αμφιθέατρο
– 910 τ.μ.για εκπαιδευτικούς χώρους, νέα πωλητήρια και υποδοχή
– Ενας όροφος εργαστηρίων, τεράστιες αποθήκες, μεγάλη βιβλιοθήκη
– 500 τ.μ. εστιατόριο

*Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα. Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2015.

**Το έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Διαβάστε αύριο την συνέχεια του Αφιερώματος στα Μεγάλα Έργα Υπό Κατασκευή Στην Ελλάδα:


Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα Αφιερώματα για περισσότερα έργα από τον νέο ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

 

Πηγή: ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps