Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Καλοβλέπει τις ΑΠΕ και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP η Ελβετία

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισχυρή πιθανότητα να δραστηριοποιηθούν οι ελβετικές εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, βλέπει ο υφυπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ενέργειας της Ελβετίας, δρ Βάλτερ Στάινμαν.

Ο κ. Στάινμαν, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η Ελβετία και η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας την άνοιξη του 2012, επισημαίνει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η Ελβετία στο ενεργειακό της ισοζύγιο καθιστούν αναγκαία την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τον αγωγό TAP δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ο κ. Στάινμαν είναι αισιόδοξος ότι οι Αζέροι θα αποφασίσουν υπέρ του TAP καθώς έχουν ήδη παρουσία στην Ελβετία.

– Κύριε Στάινμαν, σε ποια πεδία υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ελβετία;

– Την περασμένη άνοιξη, Ελλάδα και Ελβετία υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, το οποίο εφαρμόζουμε τώρα. Το μνημόνιο αυτό προβλέπει συνεργασία στους τομείς Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές και Αγωγοί Αερίου. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, ενδιαφερόμαστε να συνεργαστεί η Ελλάδα μαζί μας στον TAP.

– O TAP είναι μια ελβετική πρωτοβουλία. Πού έγκειται το ενδιαφέρον σας σε αυτόν;

– Κατ’ αρχάς η Ευρώπη και η Ελβετία θέλουν έναν πρόσθετο διάδρομο για την προώθηση φυσικού αερίου, τον λεγόμενο νότιο διάδρομο. Δεν είναι κακό ότι πρόκειται για μια ελβετική πρωτοβουλία. Θα πρέπει να προσθέσω ότι η εταιρεία EGL είναι κατά 100% κρατική. Δεν ανήκει στην Ομοσπονδία, αλλά στα νοτιοανατολικά ελβετικά καντόνια.

– Πώς κρίνετε τις εξελίξεις και το μνημόνιο που πρόσφατα συνυπέγραψαν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Αλβανία;

– Εως την άνοιξη του 2012, ο TAP ήταν αουτσάιντερ. Τώρα βρισκόμαστε στον τελικό, κάτι που για την Ελβετία είναι μάλλον σπάνιο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ένα ελβετικό πρότζεκτ είναι μπροστά, όμως δεν πρόκειται πια μόνο για ελβετικό πρότζεκτ, αφού συμμετέχουν πολλές χώρες. Μετά τη Νέα Υόρκη επίσημα και η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία.

– Ο TAP θα εφοδιάζει με αέριο την Ιταλία ή θα επεκταθεί και στην Ελβετία;

– Αρχικά ο προσανατολισμός ήταν αποκλειστικά στην Ιταλία, η EGL ήθελε να έχει εκεί πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου. Ενδιαμέσως όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το αέριο στην περιοχή και μπορεί να υποθέσει κανείς πως μέσω των αγωγών διπλής κατεύθυνσης θα έρχεται αέριο και στην Ελβετία.

– Πώς βλέπετε τις προοπτικές του TAP; Τι πιστεύετε ότι θα αποφασίσουν οι Αζέροι;

– Νομίζω ότι θα αντεπεξέλθουμε και στον τελευταίο γύρο. Οι Αζέροι έχουν ισχυρή παρουσία στην ελβετική αγορά. Η Socar έχει επιλέξει τη Γενεύη ως έδρα για το εμπόριο ενέργειας. Πριν από τρεις εβδομάδες εγκαινίασα αυτοπροσώπως το πρώτο βενζινάδικο της Socar στην Ελβετία. Η Socar θέλει να έχει παρουσία και στην τελική κατανάλωση στην Ελβετία. Αυτό είναι θετικό για τον TAP.

– Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις ελβετικών εταιρειών στην Ελλάδα;

– Την περασμένη Παρασκευή εγκαινίασα στη Μούρσια, στη Νότιο Ισπανία, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, που χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες ρεύματος. Το ύψος της επένδυσης ήταν 200 εκατ. ευρώ. Αν οι προϋποθέσεις είναι σωστές, οι Ελβετοί θα ήταν έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα. Το 2011 η Ομοσπονδία και τα καντόνια αποφάσισαν να φύγουμε από την πυρηνική ενέργεια, που αντιστοιχεί στο 40% της παραγωγής μας και να το καλύψουμε από εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές. Θεωρώ ότι με δεδομένους τους στόχους μας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας θα πρέπει να παραγάγουμε ένα μέρος των αναγκών μας στο εξωτερικό.

– Πώς όμως επηρεάζει η κρίση χρέους πιθανούς επενδυτές από την Ελβετία;

– Στην Ισπανία παρατήρησα ότι χρειάζονται κρατικές εγγυήσεις για να διασφαλιστούν οι επενδύσεις. Υποθέτω ότι το ίδιο θα είναι απαραίτητο και για την Ελλάδα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα