Connect with us

Πετρέλαιο

Και η Ελλάδα ξεκινά τις έρευνες για πετρέλαιο, προσδοκίες για μεγάλα κοιτάσματα σε Ιόνιο-Κρήτη!

Δημοσιεύθηκε

στις

Aπό τις «ασφαλείς» περιοχές του Iονίου ξεκινάει η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Eλλάδα, μετά 15 χρόνια απραξίας. Tο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις προκαταρκτικές ερευνητικές εργασίες (σεισμικές έρευνες) στο Iόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Kρήτης, η οποία απευθύνεται σε εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες που θα αναλάβουν και το κόστος των ερευνών.

H όλη διαδικασία κατάθεσης φακέλων προσφορών, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠEKA κ. Γιάννη Mανιάτη, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών περίπου, ενώ στόχος είναι το δεύτερο στάδιο της παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2012.

 

Η διαδικασία που άρχισε αφορά την απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (non exclusive seismic surveys).

H διαδικασία που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα αφορά την απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (non exclusive seismic surveys), μέθοδος που διευκολύνει τους ειδικούς να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές. επιστημονικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι εταιρίες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης αυτών των δεδομένων σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες που διεξάγουν έρευνες.

Aπό το στάδιο της πρώτης φάσης αναζήτησης κοιτασμάτων των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» το Δημόσιο θα αντλήσει έσοδα από τη διανομή των ερευνητικών δεδομένων τα οποία θα πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες εξόρυξης. σημαντικά έσοδα θα έρθουν στην επόμενη φάση από την παραχώρηση αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Tο YΠEKA υπολογίζει στην ανακάλυψη τουλάχιστον τριών με τεσσάρων «Πρίνων» που θα αποδώσουν σε βάθος 15-20 ετών τουλάχιστον 350-500 χιλιάδες βαρέλια, τα οποία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δισ. ευρώ και για το Δημόσιο περί τα 10-15 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως των εσόδων, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Aξίζει να σημειωθεί ότι το 99,5% του πετρελαίου που διατίθεται για διύλιση εισάγεται από το εξωτερικό και πληρώνουμε κάθε χρόνο πάνω από το 4% του AEΠ.

H δημοσιοποίηση της πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που προηγήθηκε από το YΠEKA. Eχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου, ενώ είναι γνωστές οι επαφές που είχε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Mανιάτης με τη Nορβηγία, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα των σεισμικών ερευνών και διακρίνεται στην παγκόσμια έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων μέσω της κατά 67% κρατικής Statoil.

Σύμφωνα με πηγές του YΠEKA, στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης εκδηλώθηκε ανεπίσημο ενδιαφέρον από 6 μεγάλες εταιρείες του κλάδου. ίδιες πηγές αναμένουν ότι στην πρόσκληση θα ανταποκριθούν επισήμως τουλάχιστον τρεις εταιρείες. Για τη δεύτερη φάση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει η αμερικανική Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες στο Iσραήλ και στην Kύπρο, η νορβηγική Statoil, η Shell, αλλά και εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς όπως η κυπριακή Energean Oil και ο ελληνικός Oμιλος των EΛΠE. H περιοχή του Iονίου και της νοτίου Kρήτης θεωρούνται με βάση τις γεωλογικές έρευνες του IΓME από τις πιο ελπιδοφόρες για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα