Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Καλαμάτα: ξεκινά η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μορφή και λειτουργικότητα σκοπεύει να δώσει η δημοτική αρχή στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με την ανάπλαση, η οποία δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα. Προσωρινή ανάδοχος αναδείχθηκε η “Ολύμπιος ΑΤΕμε έκπτωση 47,59% και δεδομένου ότι το έργοπροϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ– δεν απαιτεί προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το βάρος πλέον πέφτει στην οργάνωση του πλάνου εργασιών, ώστε να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα με τους επαγγελματίες της πλατείας.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, η τελευταία παρέμβαση επί της οποίας ήταν η μαρμαρόστρωση της δεκαετίας του ?70. Η πλατεία έχει μήκος 375 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα, ενώ η συνολική της επιφάνεια είναι 13.500 τετραγωνικά μέτρα.

Προβλέπεται πεζοδρόμηση τμήματος μήκους 75 μέτρων της Σιδηροδρομικού Σταθμού μεταξύ των οδών Γιατράκου και Κροντήρη, όπου θα κατασκευαστεί συντριβάνι στο ύψος του ΟΤΕ, ανάλογο με αυτό στα “Ψαράκια”.

Από το σημείο εκείνο θα συνδεθεί και ο ποδηλατόδρομος που έρχεται από το βόρειο τμήμα της πόλης με αυτόν της πλατείας. Παράλληλα θα τοποθετηθούν δύο ηλεκτροκίνητες βυθιζόμενες μπάρες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Οσον αφορά την οδό Αριστομένους προβλέπεται ο περιορισμός του πλάτους από 4,60 μέτρα που είναι σήμερα, σε 3,75 μέτρα με το διάστημα που περισσεύει να αποδίδεται στον ποδηλατόδρομο και την πλατεία.

Στα 2 μέτρα θα παραμείνει η ζώνη στάθμευσης οχημάτων.
Αμετάβλητο θα παραμείνει το πλάτος της Αριστομένους (6,60 μέτρα) στο ύψος της Βαλαωρίτου για τη διευκόλυνση της στροφής των οχημάτων στην οδό Φραντζή.

Στο ύψος της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται στάση αστικού λεωφορείου, ενώ προβλέπεται και ανακατασκευή του οδοστρώματος, ώστε να απαλειφθούν οι υψομετρικές διαφορές των κρασπέδων που παρατηρούνται σήμερα σε διάφορα σημεία.

Αναφορικά με τον ποδηλατόδρομο η πορεία του θα διατηρηθεί στα όρια που ορίζουν σήμερα οι κίτρινες διαγραμμίσεις επί της πλατείας, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα προβλέπεται η επίστρωση να γίνει με πλάκες τσιμέντου από πολύ ψιλή μαρμαροψηφίδα σε απόχρωση «ανοικτού μπορντό».

Στους στόχους της ανάπλασης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς, υπάρχουν σήμερα στεγασμένοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (κλειστοί χώροι, κιόσκια κλπ), που ανήκουν στα παρακείμενα καταστήματα και σε πλάτος που ποικίλλει από 7 έως 14 μέτρα, με εντελώς διαφορετική αισθητική μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης πλάτους 2 μέτρων από την οικοδομική γραμμή των καταστημάτων, η οποία θα δίνεται σαν χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στην συνέχεια θα υπάρχει μία δεύτερη ζώνη κυμαινόμενου πλάτους, από 1,40 μ. (βόρεια) έως 2,80 μ. (νότια), για την ελεύθερη κίνηση πεζών. Κατόπιν σε συνεχόμενο τμήμα πλάτους 7,20 μ. παραχωρείται χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Οσον αφορά το φωτισμό, στόχο των μελετητών αποτέλεσε η όσο το δυνατόν λιγότερη παρουσία κολόνων φωτισμού με ταυτόχρονη διασφάλιση επαρκούς φωτισμού. Για το σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί φωτιστικά έμμεσου φωτισμού, τοποθετημένα επί ιστού, με ασύμμετρη κατανομή.

Εκτός πάντως των σημαντικών επιφανειακών παρεμβάσεων προβλέπεται μεταξύ άλλων μερική αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, η φύτευση κατάλληλων δέντρων για σκίαση σε όλο το μήκος της διαμόρφωσης και η τοποθέτηση όλων των απαραίτητων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, όπως καθιστικά – παγκάκια, καλαθάκια μικροαπορριμμάτων, εμπόδια στάθμευσης, ράμπες προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, πινακίδες οδοσήμανσης, στάση αστικού λεωφορείου, κλπ.

Πηγή:eleftheriaonline.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα