Newsroom

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, βρέθηκαν και οι ενεργειακές υποδομές. Στο πάνελ με θέμα “Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας και η ανάγκη για πράσινη ενέργεια” βρέθηκε και ο κύριος Κώστας Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος  της ΔΕΠΑ.

Στην ομιλία του ο κύριος Ξιφαράς ανέφερε,  “Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να είμαστε εδώ σήμερα, εμείς που είμαστε στο χώρο της ενέργειας συνήθως εμφανιζόμαστε στην κρίση, και δεν εμφανιζόμαστε με τον πιο ωραίο τρόπο οπότε είναι λίγο δύσκολη θέση μας” .

“Συνήθως στις υποδομές υπάρχει μια σχέση κόστους και χρήσης τους. Όμως όταν έρθει η στιγμή πραγματικά δεν μπορεί να συνυπολογιστεί η αξία τους”.

“Θα αναφέρω ένα παράδειγμα,  το 2011 ή  2012, όταν αποφασίστηκε για να γίνει τρίτη δεξαμενή στην Ρεβυθούσα, οι περισσότεροι παίκτες της αγοράς στην ενέργεια υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η δεξαμενή,  γιατί είναι πολύ ακριβή και θα μεγαλώσει τα κόστη διέλευσης στο εθνικό σύστημα”.

“Να θυμίσω επίσης, όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το  FSRU στην Αλεξανδρούπολη και συζητούσαμε οι κύριοι μέτοχοι, πολλοί λέγανε γιατί να χρειαστεί μία τρίτη είσοδος στη χώρα ή άλλη μία τέτοια υποδομή.

“Οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές ποτέ δεν είναι σίγουρο το πόσο χρήσιμες θα είναι. Η χώρα μας πέρασε μία αντίστοιχη κρίση το 2009 λόγω της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, περάσαμε την ίδια το 2014,  να θυμίσω. Οπότε τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα”.

Έχουν παρθεί γενναίες αποφάσεις για υποδομές ενέργειας

“Έχουν παρθεί γενναίες αποφάσεις από τις εταιρείες να επενδύσουν σε υποδομές. Ειδικά για τον ΔΕΣΦΑ,  για τον ΑΔΜΗΕ , και για την ΔΕΠΑ που συμμετέχει σε πολλές από αυτές”.

“Νομίζω ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα έγινε και με τον  ICGB, όταν για αρκετά χρόνια γινόταν η συζήτηση εάν αυτό το έργο χρειάζεται να κατασκευαστεί. Παρόλα αυτά ήδη για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Βουλγαρίας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Να σας πω ότι ο εργολάβος, που είναι μία ελληνική εταιρεία μας έχει ενημερώσει , ότι έχει έρθει η ώρα της μηχανικής ολοκλήρωσης του έργου”.

“Έχουν τελειώσει οι υδραυλικές δοκιμές του αγωγού χωρίς προβλήματα. Είμαστε στη φάση που ξεκινάμε να βάλουμε αέριο μέσα στον αγωγό, εντός του Ιουνίου, και μέσα στον Ιούλιο εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού”.

Οι ελληνικές υποδομές πλέον είναι διεθνείς

“Όπως αντιλαμβανόμαστε οι υποδομές δεν είναι υποδομές της Ελλάδας αλλά είναι ευρωπαϊκές υποδομές καθώς δίνουμε την δυνατότητα στην Βουλγαρία, την Ρουμανία ακόμα και την Ουγγαρία να πάρουν αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος”.

“Αυτό που θα ήθελα να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι ενέργεια κοστίζει, ποτέ δεν ήταν φτηνή. Ακόμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κοστίζουν,  τις οποίες εμείς στηρίζουμε και θέλουμε να τις ενισχύσουμε. Και ο λιγνίτης κοστίζει, άρα δεν υπάρχει ενέργεια που δεν κοστίζει”.

Η  Ελλάδα δεν είχε θέμα ασφάλειας τροφοδοσίας

“Για εμάς ως εταιρεία η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας ακόμα και όταν μας κοστίζει πολύ σαν εταιρεία. Αυτό το καταφέραμε,  τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα δεν είχε θέμα ασφαλείας τροφοδοσίας. Παρόλο που τα συστήματα μας ήταν οριακά αρκετές φορές”.

“Να θυμίσω ότι ήδη από το ‘21 πολλές φορές η Ελλάδα ήταν εξαγωγική σε ρεύμα οδηγώντας τα συστήματα, και της προμήθειας αερίου και της ηλεκτροπαραγωγής στα όρια τους. Γιατί προφανώς καμιά εταιρεία δεν είχε υπολογίσει ότι πρέπει να δώσει τέτοια ενέργεια που θα πρέπει κάθε μέρα να φεύγει στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας και οι εταιρείες και αυτό συνέβη”.

“Φέραμε αέριο ακόμα και σε υψηλές τιμές, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα και δεν μπήκαμε ποτέ σε κατάσταση συναγερμού.Θεωρώ ότι αυτό είναι παράσημο για τις ενεργειακές εταιρείες ότι καταφέραμε και περάσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού και τροφοδοσίας της χώρας με πολύ εύκολο τρόπο”.

“Οι εταιρείες μαθαίνουμε, λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο αλλάζουμε το χαρτοφυλάκιο μας αλλά ότι και να γίνει, στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσέχουμε να έχουμε ενέργεια και να δίνουμε φθηνή ενέργεια. Δεν είναι εύκολο αλλά νομίζω ότι θα γίνει η προσπάθεια. Και τα γενναία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και με την πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες. Η ΔΕΠΑ έχει περάσει στην αγορά πίσω περίπου 170 εκατομμύρια σε εκπτώσεις”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV