Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Κλειστά χαρτιά… το Αζερμπαϊτζάν για τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισες αποστάσεις ως προς τους αγωγούς TAP και Nabucco West κρατάει το Αζερμπαϊτζάν λίγους μήνες πριν από την οριστική επιλογή της όδευσης για τη μεταφορά του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη.

 

«Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για έναν ισχυρό TAP και έναν ισχυρό Nabucco West. Eάν έχεις δύο σθεναρές προτάσεις, μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις», τόνισε η Γκιαμάρα Ρζάγιεβα από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών του Αζερμπαϊτζάν στο διήμερο συνέδριο που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα υπό τη συνδιοργάνωση της International Herald Tribune και της «Καθημερινής».

 

Αναφερόμενη στο ρωσικό σχέδιο του South Stream, τόνισε ότι απευθύνεται στις ίδιες αγορές, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικό του αγωγού που θα επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν για τη διοχέτευση του δικού του αερίου. Αυτό που ενδιαφέρει, είπε, είναι να δούμε ποιο θα είναι το μερίδιο αγοράς κάθε αγωγού και ανέφερε την αγορά της Τουρκίας ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας της Socar και της Gazprom.

 

Η κ. Ρζάγιεβα μετέφερε και το ενδιαφέρον της Socar για τη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ότι, πέραν της εμπορικής της αξίας, για το Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ έχει και στρατηγική αξία, γιατί μέσω της ΔΕΠΑ θα αποκτήσει υποδομές σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

 

Advertisement

Ισες αποστάσεις από τα δύο υποψήφια έργα για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου κράτησε και ο κ. Τζον Μπάλντγουιν, ο αντιπρόεδρος της BP, που ηγείται της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Αντιθέτως, την επιλογή του Nabucco West προεξόφλησε ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Μελετών και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπράιζα. Tόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν όσο και η Ε.Ε. κλίνουν υπέρ του Nabucco και υποστήριξε ότι μπορεί ο ΤΑP να είναι οικονομικότερο έργο, αλλά ο Νabucco West έχει πρόσβαση σε περισσότερες χώρες και αυτό είναι που ενδιαφέρει το Αζερμπαϊτζάν. Ο ίδιος τοποθετήθηκε και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά πιθανής πρόκρισης της Gazprom στον διαγωνισμό. «Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στη Ευρώπη και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, θα πρέπει όποιος αποκτήσει τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να είναι προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοιχτής αγοράς και όχι στη λογική της μονοπωλιακής αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά. Αμεση απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Μπράιζα για τη στήριξη του Nabucco έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, που συμμετείχε ως βασικός ομιλητής στο συνέδριο. Τόνισε ότι ο ίδιος, στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, διαπίστωσε ότι η Ε.Ε. κρατάει ίδιες αποστάσεις από τους δύο αγωγούς, ενώ χαρακτήρισε τον TAP ρεαλιστικότερη λύση και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την τελική επιλογή του. Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Ντιαλούτσε.

 

Στο συνέδριο κυριάρχησε και το θέμα των υδρογονανθράκων. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μίκελ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Ισραήλ για έρευνες όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα, και μετέφερε τη βούληση του Ισραήλ να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει κόμβος διαμετακόμισης αερίου προς την Ε.Ε. Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης, ανέπτυξε στο συνέδριο το πρόγραμμα αξιοποίησης υδρογονανθράκων και εκτίμησε πως μετά το φυσικό αέριο οι επόμενες γεωτρήσεις θα εντοπίσουν και πετρέλαιο.

 

Πηγή: Καθημερινή

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα