Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρ.Σ.Νιάρχος: Δάσος από γερανούς τώρα, 1.100 δέντρα & ένας τεχνητός λόφος το 2016

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μαγική εικόνα και το “δάσος” από γερανούς στο Φαληρικό Δέλτα της πρωτεύουσας

Εκπληκτική η εικόνα κατασκευής στο Φαληρικό Δέλτα. Η πρόοδος του έργου είναι πλέον όχι μόνο εμφανής αλλά και δείχνει την μεγαλοσύνη του έργου. Στους 16 μήνες που έχουν ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα είμαστε πλέον σε αρκετά προχωρημένη φάση. Η ολοκλήρωση του έργου θα είναι πραγματικότητα σε 24 μήνες από σήμερα.

To έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα ή για να ακριβολογούμε η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι σήμερα το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο προς όφελος του Δημόσιου που έχει γίνει ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σήμερα αυτό που είναι ένα “δάσος γερανών” θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αστικό δάσος με 1.100 μεγάλα δέντρα και ένα κεκλιμένο πάρκο, ένα λόφο με απεριόριστη θέα στην πόλη και τον Σαρωνικό.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει το μέχρι σήμερα ιστορικό του έργου και σας παραθέτουμε και μία σειρά ενώ την Δευτέρα 16 Δεκμεβρίου θα έχουμε ένα φωτορεπορτάζ από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες των έργων ανέγερσης.

Καθαρισμός της έκτασης – Ανακύκλωση
Το στάδιο των προκαταρκτικών εργασιών περιλάμβανε τον καθαρισμό και την απομάκρυνση από τον χώρο του μελλοντικού εργοταξίου μεγάλης ποσότητας οικιακών απορριμμάτων, που είχαν αποτεθεί κατά τις περασμένες δεκαετίες. Κατά την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκε και κατεδάφιση των παλαιών εγκαταστάσεων του ιππικού κέντρου, που προϋπήρχε στο χώρο. Όλα το υλικά από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, που ήταν δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν στις νέες κατασκευές έχουν περισωθεί με κατάλληλη διαλογή και την επί τόπου χρήση τεχνικών θραύσης και κόσκινων και διατηρούνται αποθηκευμένα στο χώρο του έργου.

Η κατασκευή του «λόφου»
Παρ’ ότι μοιάζει μία απλή διαδικασία προσθήκης διαδοχικών στρώσεων εδάφους, στην πραγματικότητα η κατασκευή του τεχνητού Λόφου, ύφους 14 μέτρων, είναι μία από τις πλέον ευαίσθητες και πολύπλοκες κατασκευαστικές εργασίες. Καθώς υψώνεται σταδιακά η ανωδομή, η κατασκευή παρακολουθείται συνεχώς, με στόχο την καταγραφή τριών κρίσιμων παραμέτρων: της πίεσης των υπόγειων υδάτων, του ρυθμού καθίζησης του υπεδάφους και του βαθμού συμπύκνωσης του επιχώματος. Ο κεκλιμένος χώρος του Λόφου θα αναπτυχθεί, τελικά, σε ένα μεγάλο πάρκο, έναν από τους μεγαλύτερους φυτεμένους χώρους πρασίνου στην πόλη, ο οποίος θα εκτείνεται σε όλη την έκταση του Λόφου και πάνω από τις στέγες από σκυρόδεμα των όμορων κτιρίων, οι οποίες θα κατασκευαστούν σε συνέχεια του πάρκου και με την ίδια κλίση.

Το περιμετρικό σύστημα αντιστήριξης των εδαφών γύρω από το Λόφο δεν αποτελείται από φέροντες τοίχους με οπλισμένο σκυρόδεμα. Χρησιμοποιείται σύγχρονη, οικολογική τεχνολογία, γνωστή ως «οπλισμένη γη» (reinforced earth), δηλαδή ένα φυσικό τοίχωμα από διαδοχικές στρώσεις αδρανών λατομείου με την παρεμβολή συνθετικών πλεγμάτων. Στην βάση του τοιχώματος από οπλισμένη γη έχουν εγκατασταθεί 3.500 πάσσαλοι από χαλίκι (υπόγειες λίθινες στήλες), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως Σελίδα 19 από 22θεμελίωση για την οπλισμένη γη και να αποτρέπουν τη ρευστοποίηση του υπεδάφους κατά τη διάρκεια ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας.

Advertisement

Σεισμική μόνωση
Τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης θα εδράζονται πάνω σε σεισμικούς μονωτήρες. Πρόκειται για πρωτοποριακό εξοπλισμό, ειδικά σχεδιασμένο για τα συγκεκριμένα κτίρια, που εγκαθίσταται ανάμεσα στα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία και τα θεμέλια των κτιρίων και απορροφά μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας πριν μεταφερθεί στην ανωδομή. Η σεισμική μόνωση, εκτός του ότι προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στο φέροντα οργανισμό, μειώνει επίσης τις μετακινήσεις λόγω σεισμού, προστατεύοντας από ζημιές και τα μη φέροντα τμήματα, όπως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα ευαίσθητα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα και τον εξοπλισμό των κτιρίων.

Πρόκειται για υπερσύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετείται στην βάση των κατακόρυφων φερόντων στοιχείων των κτιρίων για την απορρόφηση της σεισμικής ενέργειας. Κάθε τύπος-μέγεθος μονωτήρα υποβάλλεται σε δυναμική δοκιμή πλήρους κλίμακας σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις δοκιμών στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο της Παβίας). Οι επιτυχημένες δοκιμές αποτελούν προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πιστοποίησης CE από ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δέντρα του (μελλοντικού) πάρκου
Εκτεταμένοι χώροι εκατοντάδων στρεμμάτων πρασίνου με χιλιάδες δένδρα και θάμνους προβλέπεται να δημιουργηθούν στην μεγαλύτερη έκταση του έργου. Παράλληλα, τα δέντρα που προϋπήρχαν στο χώρο προστατεύονται με κατάλληλα μέσα από τις επιπτώσεις των κατασκευαστικών εργασιών. Περισσότερα από 1.100 τεμάχια από διάφορα είδη δέντρων έχουν επιλεγεί προσεκτικά από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση την σχετική μελέτη φύτευσης. Τα δέντρα αυτά έχουν επισημανθεί με χρήση αναγνωριστικών ετικετών, και έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στο χώρο του έργου.

Η πεζογέφυρα
Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτείνονται και σε τμήμα της υφιστάμενης σύνδεσης της αστικής περιοχής με το θαλάσσιο μέτωπο (εσπλανάδα). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών, κατασκευάστηκε παράλληλη πεζογέφυρα, που αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στη θάλασσα κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου.

Το «δάσος» από τους γερανούς
Στην παρούσα φάση του έργου , οι ανάγκες της κατασκευής εξυπηρετούνται από περισσότερα από 100 ειδικά μηχανήματα, ανυψωτικά, εκσκαφείς και ειδικά οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 10 οικοδομικών γερανών με επικαλυπτόμενες ακτίνες δράσης. Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των καθημερινών εργασιών καθιστούν το ΚΠΙΣΝ το πλέον απαιτητικό εργοτάξιο στην Ελλάδα. Το απασχολούμενο προσωπικό προσεγγίζει επί του παρόντος τα 600 άτομα και σύντομα θα υπερβεί τα 1.500. Οι συνθήκες αυτές επέβαλλαν, για λόγους ασφαλείας, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος με ειδικό λογισμικό για το έργο, που ελέγχει και καταγράφει όλες τις κινήσεις των οικοδομικών γερανών, με σκοπό την αποτροπή μέσω αυτόματης πέδησης ενδεχομένων συγκρούσεων ή άλλων ατυχημάτων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα εγκαθίσταται σε ελληνικό εργοτάξιο.

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα