Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός: Συνεχίζονται τα προβλήματα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ε65 ή αλλιώς Κεντρική Οδός είναι ένας εντελώς νέος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος με αρχή την Λαμία (όπου συναντά την Νέα Οδό) και τέλος τα Γρεβενά (όπου συναντά την Εγνατία Οδό). Είναι μήκους 175χλμ κόστους 1,6δις ?. Η διατομή μου είναι με 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κάθετο οδικό άξονα που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια και χρειάζεται να κάνεις πολλές και επικίνδυνες στροφές από τη Λαμία μέχρι το Δομοκό προκειμένου να προσεγγίσεις πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ η διέλευση από την Καλαμπάκα στα Γρεβενά είναι ένας άθλος της τετρακίνησης…

Εκτός άλλων ο Νομός Γρεβενών και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε σημαντικό οδικό κόμβο αναβαθμίζοντας περιοχή ολόκληρη. Σε συνάρτηση με την Ιόνια Οδό, τον Αυτοκινητόδρομό Αιγαίου και την Εγνατία με τις κάθετες της δημιουργείται ένα σημαντικότατο οδικό πλέγμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλως των περιοχών που διέρχονται αυτοί οι οδικοί άξονες.

ΠΡΑΞΗ
Αυτά είναι φυσικά η θεωρία. Στην πράξη τα υπό κατασκευή έργα καρκινοβατούν μέχρι τώρα και τα εργοτάξια δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί μόνο κατά 30% ύστερα σχεδόν από 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λέγεται εξεύρεση αδρανών υλικών καθώς η γεωγραφία του τοπίου δε βοηθά καθόλου με τους υπεύθυνους να ψάχνουν εναγωνίως για υποψήφια λατομεία. Η εύρεση λατομείων είναι κρίσιμου μεγέθους πρόβλημα αφού μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες μας…

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι απαλλοτριώσεις καθώς οι προτεινόμενες αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται φτωχές απο του δικαιούχους αγροτεμαχίων σε περιοχές που περνά ο άξονας (1.000?/στρέμμα για μη καλλιεργήσιμα χωράφια και 2.000?/στρεμμα για καλλιεργήσιμα) και φυσικά ζητούν πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό φυσικά δημιουργεί έξτρα καθυστερήσεις μέχρι την τελική απαλλοτρίωση τους. Οι περιοχές που θίγονται άμεσα είναι τα ΔΔ Οξύνειας, Ξηροκάμπου, Αγίου Δημητρίου, Αγναντιάς, Χασίων, Καλαμπάκας, Βασιλικής, Θεόπετρας, Σαρακίνας. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν έχουν πρόβλημα απέναντι στην κατασκευή του έργου αλλά ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις για τις εκτάσεις τους που θα «θυσιαστούν» και οι οποίες για πολλούς είναι και το μοναδικό τους εισόδημά.

Επίσης έχει προκύψει ζήτημα ως γνωστόν αλλαγής χάραξης τόσο στον Θεσσαλικό Kάμπο όσο και στον ορεινό όγκο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές αφού κάποιες θα ευεργετηθούν από τη διέλευση και άλλες θα μείνουν εκτός με αποτέλεσμα στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών και των Δήμων που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος να γίνεται χαμός για το που θα περάσει ενώ και η Κοινοπραξία προσπαθεί νά βρεί όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις για να προχωρήσει το έργο.

ΕΡΓΑ
Στα τρία έχει κοπεί η εργολαβία καθώς. Από το Μακρυχώρι προς τη Φθιώτιδα το κατασκευάζει η εταιρία «Tέρνα» η οποία έχει εγκαταστήσει και το εργοτάξιό στην Ανάβρα. Από το Μακρυχώρι μέχρι τα Τρίκαλα, καθώς και ένα μικρό κομμάτι στο νομό Τρικάλων το κατασκευάζει η ισπανική εταιρία «Φεροβιάλ», ενώ από τα Τρίκαλα μέχρι την Παναγία θα το κατασκευάσει η επίσης ισπανική «Dragados».
Η σήραγγα Δομοκού έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο νεώτερο για την πρόοδο κατασκευής της.

Στον κάμπο της Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον Νομό Καρδίτσας, με την εγκατάσταση του εργοταξίου στην περιοχή της Ανάβρας, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η λειτουργία του εργοταξίου στο Δ.Δ. Παλαιόπυργου του Δήμου Παλαιοκάστρου στο Νομό Τρικάλων.

Ωστόσο στο ορεινό τμήμα και της σύνδεσης με την Εγνατία ακόμα όλα είναι σκοτεινά και καθώς απαιτούνται πολύ σοβαρά τεχνικά έργα τίθεται θέμα μεγάλων -πλέον- καθυστερήσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για παράδοση το 2013 του συνόλου του έργου με πιο πιθανό σενάριο το έργο να παραδοθεί τμηματικά και …κολοβό. Δηλαδή τα πεδινά τμήματα από το Δομοκό και τη Θεσσαλική Πεδιάδα μέχρι και την Καλαμπάκα να παραδίδονται κανονικά και τα 2 άκρα στην Πίνδο και στον Όθρυ να παραδίδονται πολύ αργότερα.

image_pdfimage_print

Κεντρική Οδός - Ε65

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Μαλιακό, στην περιοχή της Στυλίδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες συντήρησης σε Εθνική Οδό

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυλίδας, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και από τις 08:00 έως τις 18:30 κάθε ημέρας, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του τμήματος μεταξύ του Ημικόμβου (Η/Κ) Καραβόμυλου / Αχινού και του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου μέσω του Η/Κ Καραβόμυλου – Αχινού και διαμέσου του δευτερεύοντος οδικού δικτύου και τη χρήση προσωρινών ενημερωτικών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Αγίας Μαρίνας.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του Α/Κ Στυλίδας – Καραβόμυλου, με κατεύθυνση προς Αθήνα, ενώ θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Μαυρομαντήλας, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων.

Καλό θα ήταν οι οδηγοί να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις σήραγγες Στυλίδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Νέας Οδού

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυλίδας, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και από τις 08:00 έως τις 18:30 κάθε ημέρας, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του τμήματος Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Αγίας ΜαρίναςΗ/Κ Καραβόμυλου – Αχινού, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου μέσω του Α/Κ Αγίας Μαρίνας και διαμέσου του δευτερεύοντος οδικού δικτύου και τη χρήση προσωρινών ενημερωτικών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Η/Κ Καραβόμυλου – Αχινού.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός του Α/Κ Αγίας Μαρίνας και Α/Κ Στυλίδας – Καραβόμυλου, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, ενώ θα ισχύσει και αναπροσαρμογή της τιμής των διοδίων τελών του Μετωπικού Σταθμού Μαυρομαντήλας, με τους οδηγούς να χρεώνονται μόνο για τη χρήση του τμήματος που πρόκειται να διανύσουν.

Η Κεντρική Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων.

Η Κεντρική Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Στο 13% η πρόοδος στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπο κατασκευή τμήμα Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα

Σχεδόν στο 13% έχει φτάσει η πρόοδος του έργου, το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Ε65. Το νότιο τμήμα του άξονα, στον οποίο έχουν ξεκινήσει εργασίες από τις αρχές του έτους, τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Σε απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με το νότιο τμήμα, γίνεται γνωστό πως: μέχρι σήμερα η πρόοδος έχει φτάσει το 12,85%. Μέχρι την 30η Ιουνίου, η πρόοδος του έργου ήταν 10,12%. Αυτό το ποσοστό προστίθεται στο συνολικό 30% που είχε φτάσει η πρόοδος εργασιών την περίοδο 2008-2011. Αν προστεθούν τότε ξεπερνάμε το 40%.

Τα έργα να θυμήσουμε ότι ξεκινούν από τη σύνδεση του δρόμου με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την είσοδο της Λαμίας. Οι εργασίες κατασκευής εκτελούνται από την ΤΕΡΝΑ.

Πρώτος στόχος είναι τα πρώτα 15χλμ, δηλαδή μέχρι τον κόμβο Καρπενησίου, να παραδωθούν πρώτα και στη συνέχει το υπόλοιπο τμήμα. Το σημαντικότερο έργο είναι η διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος μήκους 3χλμ, στην οποία είχαν διανοιχθεί την περίοδο 2008-2011, περίπου 1.000 μέτρα.

Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες από την έναρξη των κατασκευών του νότιου αναβαλλόμενου τμήματος (27.12.18), πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2021.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το κατ`αποκοπή κόστος του έργου είναι 305,73εκατ.ευρώ, εκ των οποίων 5,73εκατ.ευρώ αποτελούν το τίμημα αποκατάστασης των τεχνικών έργων που είχαν κατασκευαστεί το διάστημα 2008-2011.

Η αρχή της εκκίνησης των έργων έγινε στις 16.12.16 με την Υπουργική απόφαση εκτέλεσης του έργου. Τον Ιανουάριο του 2018, συντάχθηκε Φάκελος Κρατικής Ενίσχυσης και εστάλη στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ προς έγκριση. Αυτή δόθηκε στις 19.1018. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ στις 10.12.18.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 αφού πρώτα υπεγράφη από το Ελληνικό Δημόσιο και τον Παραχωρησιούχο, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα