Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός: Συνεχίζονται τα προβλήματα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ε65 ή αλλιώς Κεντρική Οδός είναι ένας εντελώς νέος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος με αρχή την Λαμία (όπου συναντά την Νέα Οδό) και τέλος τα Γρεβενά (όπου συναντά την Εγνατία Οδό). Είναι μήκους 175χλμ κόστους 1,6δις ?. Η διατομή μου είναι με 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κάθετο οδικό άξονα που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια και χρειάζεται να κάνεις πολλές και επικίνδυνες στροφές από τη Λαμία μέχρι το Δομοκό προκειμένου να προσεγγίσεις πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ η διέλευση από την Καλαμπάκα στα Γρεβενά είναι ένας άθλος της τετρακίνησης…

Εκτός άλλων ο Νομός Γρεβενών και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε σημαντικό οδικό κόμβο αναβαθμίζοντας περιοχή ολόκληρη. Σε συνάρτηση με την Ιόνια Οδό, τον Αυτοκινητόδρομό Αιγαίου και την Εγνατία με τις κάθετες της δημιουργείται ένα σημαντικότατο οδικό πλέγμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλως των περιοχών που διέρχονται αυτοί οι οδικοί άξονες.

ΠΡΑΞΗ
Αυτά είναι φυσικά η θεωρία. Στην πράξη τα υπό κατασκευή έργα καρκινοβατούν μέχρι τώρα και τα εργοτάξια δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί μόνο κατά 30% ύστερα σχεδόν από 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λέγεται εξεύρεση αδρανών υλικών καθώς η γεωγραφία του τοπίου δε βοηθά καθόλου με τους υπεύθυνους να ψάχνουν εναγωνίως για υποψήφια λατομεία. Η εύρεση λατομείων είναι κρίσιμου μεγέθους πρόβλημα αφού μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες μας…

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι απαλλοτριώσεις καθώς οι προτεινόμενες αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται φτωχές απο του δικαιούχους αγροτεμαχίων σε περιοχές που περνά ο άξονας (1.000?/στρέμμα για μη καλλιεργήσιμα χωράφια και 2.000?/στρεμμα για καλλιεργήσιμα) και φυσικά ζητούν πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό φυσικά δημιουργεί έξτρα καθυστερήσεις μέχρι την τελική απαλλοτρίωση τους. Οι περιοχές που θίγονται άμεσα είναι τα ΔΔ Οξύνειας, Ξηροκάμπου, Αγίου Δημητρίου, Αγναντιάς, Χασίων, Καλαμπάκας, Βασιλικής, Θεόπετρας, Σαρακίνας. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν έχουν πρόβλημα απέναντι στην κατασκευή του έργου αλλά ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις για τις εκτάσεις τους που θα «θυσιαστούν» και οι οποίες για πολλούς είναι και το μοναδικό τους εισόδημά.

Επίσης έχει προκύψει ζήτημα ως γνωστόν αλλαγής χάραξης τόσο στον Θεσσαλικό Kάμπο όσο και στον ορεινό όγκο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές αφού κάποιες θα ευεργετηθούν από τη διέλευση και άλλες θα μείνουν εκτός με αποτέλεσμα στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών και των Δήμων που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος να γίνεται χαμός για το που θα περάσει ενώ και η Κοινοπραξία προσπαθεί νά βρεί όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις για να προχωρήσει το έργο.

ΕΡΓΑ
Στα τρία έχει κοπεί η εργολαβία καθώς. Από το Μακρυχώρι προς τη Φθιώτιδα το κατασκευάζει η εταιρία «Tέρνα» η οποία έχει εγκαταστήσει και το εργοτάξιό στην Ανάβρα. Από το Μακρυχώρι μέχρι τα Τρίκαλα, καθώς και ένα μικρό κομμάτι στο νομό Τρικάλων το κατασκευάζει η ισπανική εταιρία «Φεροβιάλ», ενώ από τα Τρίκαλα μέχρι την Παναγία θα το κατασκευάσει η επίσης ισπανική «Dragados».
Η σήραγγα Δομοκού έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο νεώτερο για την πρόοδο κατασκευής της.

Στον κάμπο της Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον Νομό Καρδίτσας, με την εγκατάσταση του εργοταξίου στην περιοχή της Ανάβρας, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η λειτουργία του εργοταξίου στο Δ.Δ. Παλαιόπυργου του Δήμου Παλαιοκάστρου στο Νομό Τρικάλων.

Ωστόσο στο ορεινό τμήμα και της σύνδεσης με την Εγνατία ακόμα όλα είναι σκοτεινά και καθώς απαιτούνται πολύ σοβαρά τεχνικά έργα τίθεται θέμα μεγάλων -πλέον- καθυστερήσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για παράδοση το 2013 του συνόλου του έργου με πιο πιθανό σενάριο το έργο να παραδοθεί τμηματικά και …κολοβό. Δηλαδή τα πεδινά τμήματα από το Δομοκό και τη Θεσσαλική Πεδιάδα μέχρι και την Καλαμπάκα να παραδίδονται κανονικά και τα 2 άκρα στην Πίνδο και στον Όθρυ να παραδίδονται πολύ αργότερα.

image_pdfimage_print

Κεντρική Οδός - Ε65

Αγοραστός: «Εργαλείο ανάπτυξης για τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα ο Ε65»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καραμανλής-Αγοραστός

Θετικές εξελίξεις για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 φέρνει η συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών με την αρμόδια για τις περιφερειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γενική Διεύθυνση DG Regio.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι οι διαδικασίες για το τμήμα Τρίκαλα-Μετέωρα-Καλαμπάκα και τη σύνδεση του με την Εγνατία Οδό προχωρούν, μετά τις διορθώσεις που έκανε η ελληνική πλευρά, ανταποκρινόμενη στις παρατηρήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το έργο και το αποδεικνύει στην πράξη, όχι στα λόγια» τόνισε ο κ. Αγοραστός, υπογραμμίζοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι θετική για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε συνεργασία για το βόρειο τμήμα του Ε65 με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Με παρέμβασή του στην DG Regio σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη αλλά και με επιστολή του προς την ευρωβουλευτή Κορίνα Κρέτσου ο κ. Αγοραστός ζητά την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος, που έχει στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, αφού συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα.

«Το βόρειο τμήμα του Ε65 είναι και το πιο δύσκολο» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Χρειάζεται να επισπευστούν οι διαδικασίες έγκρισής του και να ξεκινήσει το έργο που με την γεωγραφική ολοκλήρωσή του δημιουργεί νέα αναπτυξιακή δυναμική για το σύνολο της χώρας, αναμορφώνει τις οδικές μεταφορές προς τη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και δίνει σημαντική ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή».

Συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, συνολικού μήκους 181,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και συνδέει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα: διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όθρυος, τον Θεσσαλικό κάμπο περνώντας έξω από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ιωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων για να ενωθεί τελικά με την Εγνατία Οδό 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών.

Το κεντρικό τμήμα του Ε65, μήκους 80 χλμ από την Ξυνιάδα έως τα Τρίκαλα, βρίσκεται σε λειτουργία, φέροντας πιο κοντά στην Αθήνα τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας.

Στο νότιο τμήμα, μήκους 32,5 χλμ από Λαμίας έως Ξυνιάδα, οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2021.

Το βόρειο τμήμα του Ε65, μήκους 70,5 χλμ. και προϋπολογισμού 442,1 εκατ. ευρώ, ξεκινά από τα Τρίκαλα, περνά από Μετέωρα- Καλαμπάκα και καταλήγει στην Εγνατία Οδό, 15 χλμ δυτικά των Γρεβενών. Η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής του, είναι 36 μήνες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του βόρειου τμήματος της Ε65

– Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ.

– 2 Σήραγγες (στο 137ο χλμ & στο 176ο χλμ.)

– 20 Γέφυρες

– 11 Άνω & 48 Κάτω Διαβάσεις

– 3 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)

– 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας

– 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας)

– 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό)

– 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και 3 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων (Α/Κ Τρικάλων, Α/Κ Καλαμπάκας, Α/Κ Αγιοφύλλου-Καρπερού)

– 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού)

– 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων

– 1 Κτήριο Τροχαίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Στο 36,6% η πρόοδος στο νότιο τμήμα του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, δείτε βίντεο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

E65, Λαμία-Ξυνιάδα

Στο 36,6% έφτασε η συνολική πρόοδος στα έργα του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα. Υπενθυμίζουμε ότι το Νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας,  (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65). Τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα έτος , ενώ  από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 53,29%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 24,28% και οι χωματουργικές εργασίες 40,27%. Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021.

Τα έργα είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτακης , μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, όπου σημειώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και το έργο του βόρειου τμήματος από τα Τρίκαλα μέχρι τα Γρεβενά σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Στο έργο συνολικού μήκους 32,5χλμ τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που συναντάμε είναι τα παρακάτω:

–  1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο

–  15 Γέφυρες

–  5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις

–  1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)

–  62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας

–  3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας)  & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)

–  1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)

–  1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)

–  1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)

–  1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με την πρόοδο του έργου στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα:

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης από την Κεντρική Οδό ενόψει της κακοκαιρίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδήγηση, Οδηγός, Οδική Ασφάλεια

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από αργά τη νύχτα της Τρίτης 04/02 και έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 05/02 προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Παρακαλούμε τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

– Σε περίπτωση που το όχημα τους δε φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

– Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.

– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

– Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000.

Αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας για οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

– Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

– Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 40 χλμ. / ώρα.

– Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους Χώρους Προσωρινής Στάθμευσης και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα