Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός: Συνεχίζονται τα προβλήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ε65 ή αλλιώς Κεντρική Οδός είναι ένας εντελώς νέος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος με αρχή την Λαμία (όπου συναντά την Νέα Οδό) και τέλος τα Γρεβενά (όπου συναντά την Εγνατία Οδό). Είναι μήκους 175χλμ κόστους 1,6δις ?. Η διατομή μου είναι με 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κάθετο οδικό άξονα που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια και χρειάζεται να κάνεις πολλές και επικίνδυνες στροφές από τη Λαμία μέχρι το Δομοκό προκειμένου να προσεγγίσεις πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ενώ η διέλευση από την Καλαμπάκα στα Γρεβενά είναι ένας άθλος της τετρακίνησης…

Εκτός άλλων ο Νομός Γρεβενών και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μετατρέπονται σε σημαντικό οδικό κόμβο αναβαθμίζοντας περιοχή ολόκληρη. Σε συνάρτηση με την Ιόνια Οδό, τον Αυτοκινητόδρομό Αιγαίου και την Εγνατία με τις κάθετες της δημιουργείται ένα σημαντικότατο οδικό πλέγμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλως των περιοχών που διέρχονται αυτοί οι οδικοί άξονες.

ΠΡΑΞΗ
Αυτά είναι φυσικά η θεωρία. Στην πράξη τα υπό κατασκευή έργα καρκινοβατούν μέχρι τώρα και τα εργοτάξια δυστυχώς έχουν αναπτυχθεί μόνο κατά 30% ύστερα σχεδόν από 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα λέγεται εξεύρεση αδρανών υλικών καθώς η γεωγραφία του τοπίου δε βοηθά καθόλου με τους υπεύθυνους να ψάχνουν εναγωνίως για υποψήφια λατομεία. Η εύρεση λατομείων είναι κρίσιμου μεγέθους πρόβλημα αφού μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες μας…

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι απαλλοτριώσεις καθώς οι προτεινόμενες αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται φτωχές απο του δικαιούχους αγροτεμαχίων σε περιοχές που περνά ο άξονας (1.000?/στρέμμα για μη καλλιεργήσιμα χωράφια και 2.000?/στρεμμα για καλλιεργήσιμα) και φυσικά ζητούν πολλαπλάσια χρήματα. Αυτό φυσικά δημιουργεί έξτρα καθυστερήσεις μέχρι την τελική απαλλοτρίωση τους. Οι περιοχές που θίγονται άμεσα είναι τα ΔΔ Οξύνειας, Ξηροκάμπου, Αγίου Δημητρίου, Αγναντιάς, Χασίων, Καλαμπάκας, Βασιλικής, Θεόπετρας, Σαρακίνας. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν έχουν πρόβλημα απέναντι στην κατασκευή του έργου αλλά ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις για τις εκτάσεις τους που θα «θυσιαστούν» και οι οποίες για πολλούς είναι και το μοναδικό τους εισόδημά.

Επίσης έχει προκύψει ζήτημα ως γνωστόν αλλαγής χάραξης τόσο στον Θεσσαλικό Kάμπο όσο και στον ορεινό όγκο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές αφού κάποιες θα ευεργετηθούν από τη διέλευση και άλλες θα μείνουν εκτός με αποτέλεσμα στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών και των Δήμων που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος να γίνεται χαμός για το που θα περάσει ενώ και η Κοινοπραξία προσπαθεί νά βρεί όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις για να προχωρήσει το έργο.

ΕΡΓΑ
Στα τρία έχει κοπεί η εργολαβία καθώς. Από το Μακρυχώρι προς τη Φθιώτιδα το κατασκευάζει η εταιρία «Tέρνα» η οποία έχει εγκαταστήσει και το εργοτάξιό στην Ανάβρα. Από το Μακρυχώρι μέχρι τα Τρίκαλα, καθώς και ένα μικρό κομμάτι στο νομό Τρικάλων το κατασκευάζει η ισπανική εταιρία «Φεροβιάλ», ενώ από τα Τρίκαλα μέχρι την Παναγία θα το κατασκευάσει η επίσης ισπανική «Dragados».
Η σήραγγα Δομοκού έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο νεώτερο για την πρόοδο κατασκευής της.

Advertisement

Στον κάμπο της Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον Νομό Καρδίτσας, με την εγκατάσταση του εργοταξίου στην περιοχή της Ανάβρας, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η λειτουργία του εργοταξίου στο Δ.Δ. Παλαιόπυργου του Δήμου Παλαιοκάστρου στο Νομό Τρικάλων.

Ωστόσο στο ορεινό τμήμα και της σύνδεσης με την Εγνατία ακόμα όλα είναι σκοτεινά και καθώς απαιτούνται πολύ σοβαρά τεχνικά έργα τίθεται θέμα μεγάλων -πλέον- καθυστερήσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για παράδοση το 2013 του συνόλου του έργου με πιο πιθανό σενάριο το έργο να παραδοθεί τμηματικά και …κολοβό. Δηλαδή τα πεδινά τμήματα από το Δομοκό και τη Θεσσαλική Πεδιάδα μέχρι και την Καλαμπάκα να παραδίδονται κανονικά και τα 2 άκρα στην Πίνδο και στον Όθρυ να παραδίδονται πολύ αργότερα.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα