Μείζονος σημασίας έργα για την Ήπειρο είναι οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες της Ιόνιας Οδού και του Ε65, που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της κατασκευής, αντιμετωπίζουν ωστόσο σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις
Οι δύο αρτηρίες όταν “και αν- ολοκληρωθούν θα βγάλουν οριστικά την Ήπειρο από την γεωγραφική απομόνωση, συνδέοντάς την με την Κεντρική, Δυτική και Νότιο Ελλάδα (Ιόνια Οδός) αλλά και με την Θεσσαλία, την Φθιώτιδα και γενικότερα την Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα (Ε65). Γεγονός που, όπως είναι σαφές, θα ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην Ήπειρο, αντίστοιχες, αν όχι μεγαλύτερες, με εκείνες που δημιούργησε και η Εγνατία Οδός.
Η ιδιαίτερη λοιπόν σημασία που έχουν οι δύο αυτοί μεγάλοι άξονες για την Ήπειρο είναι ο λόγος που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει εκτενώς το τι μέλλει γενέσθαι. Η κατασκευή Ιόνιας Οδού και Ε65 καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται σε διάφορα εμπόδια, όπως το ζήτημα των απαλλοτριώσεων γης, κυρίως όμως έχουν να κάνουν με την έλλειψη επαρκών πόρων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο
Έτσι, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναμένεται να καταλήξει σε ψήφισμα για τις δύο αρτηρίες. Ιδιαίτερης βαρύτητας αναμένεται να είναι και η εισήγηση που θα κάνει για το θέμα ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.
Ο κ. Καχριμάνης θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης Ιόνιας Οδού και Ε65, ενώ ειδικά για τον δεύτερο άξονα, θα προτείνει και τρόπους εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων για την ολοκλήρωσή του. Κι αυτό γιατί, αν δεν εξασφαλιστούν έγκαιρα τα απαιτούμενα χρήματα, ο δρόμος δεν θα φτάσει στην Ήπειρο αλλά θα τερματίσει στην Καλαμπάκα!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι φυσικό να προκαλεί σοβαρότατο «πονοκέφαλο» στην Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, αφού ουσιαστικά θα μηδενίσει κάθε όφελος που θα μπορούσε να αποκομίσει η περιοχή μας από την σύνδεσή της με την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.
Να «ακουμπήσει» στην Εγνατία!
Εκείνο λοιπόν που ενδιαφέρει πάνω απ` όλα την Περιφέρεια και είναι σίγουρο πως ο κ. Καχριμάνης θα τονίσει με έμφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το ότι ο Ε65 πρέπει να «ακουμπήσει» πάση θυσία στην Εγνατία οδό. Δηλαδή να συνδεθεί με την Εγνατία, ώστε μέσω αυτής να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Κεντρ. Ελλάδας με την Ήπειρο.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η χθεσινή δήλωση του Περιφερειάρχη στον «Πρωινό Λόγο», ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν μας ενδιαφέρει να φτάσει ο Ε65 στα πεδινά της Θεσσαλίας. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση με την Εγνατία και γι` αυτό πρέπει να παλέψουμε»!
Το πού θα γίνει η σύνδεση Ε65 και Εγνατίας Οδού είναι ένα θέμα που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Ηπείρου. Αρκεί αυτή η σύνδεση να γίνει πράξη και να μην σταματήσει ο άξονας στην Καλαμπάκα, όπως προτίθεται να κάνει το υπουργείο Υποδομών, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Το θέμα της ολοκλήρωσης του Ε65 δεν «καίει» μόνο την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τις γειτονικές Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Όσον αφορά την Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών εξέφρασε ήδη την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναστολής της κατασκευής του άξονα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σ` αυτήν, ο Ε65, συνδέοντας την Θεσσαλία με την Εγνατία και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ουσιαστικά θα την συνδέΣει με την Ευρώπη και τους υπόλοιπους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες, βγάζοντάς την από την απομόνωση.
Η Δυτ. Μακεδονία
Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τερματισμού του Ε65 στην Καλαμπάκα εξέφρασε πρόσφατα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εξέδωσε μάλιστα και σχετικό ψήφισμα. Όπως αναφέρεται σ` αυτό, ο Ε65 αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν «τυφλό» δρόμο που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Αν όμως ολοκληρωθεί, θα συνδέσει την Εγνατία Οδό και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας με τη Νότια Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα συνδέσει και τη Νότια Ελλάδα με τους οδικούς άξονες που οδηγούν στη FYROM και στην Αλβανία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε & παρακολουθήστε ζωντανά το ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, στο Ωδείο Αθηνών στις 18-19 Σεπτεμβρίου