Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός Ε-65: δρόμος ανάπτυξης για ολόκληρη την Κεντρική και Βορειοδυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τους 5 αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται στην Ελλάδα ο πιο ριγμένος… σε σχέση με τους υπόλοιπους 4 είναι η Κεντρική Οδός ή αλλιώς Ε-65

Ο δρόμος αυτός σχεδιάστηκε να διασχίζει την Φθιώτιδα και την Δυτική Θεσσαλία για να καταλήγει στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στην Παναγιά, στα όρια των Νομών Τρικάλων και Γρεβενών. Ο οδικός αυτός άξονας είναι ένας νέος αυτοκινητόδρομος με χάραξη που δεν περιλαμβάνει υπάρχοντα τμήματα άλλων δρόμων. Αυτό οδήγησε σε μία σειρά λαθών τα οποία κατά τη διάρκεια της (ελλειπούς όπως αποδείχθηκε) μελέτης δεν υπολογίστηκαν, με σοβαρό κίνδυνο σήμερα να συρρικωνθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου.  

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Ε65
Ο Ε65 ξεκινά από ανισόπεδο κόμβο πάνω στον Μαλιακό Κόλπο λίγο πριν την είσοδο στην πόλη της Λαμίας. Από εκεί προχωρά με βόρειο-δυτική χάραξη και συναντά τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Θεσσαλίας -Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα. Κατόπιν συνεχίζει με πορεία βόρειο-δυτική και τερματίζει πάνω στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Παναγιάς. Το μήκος του δρόμου είναι 156 χιλιόμετρα ενώ τα τεχνικά έργα που απαιτούνται δεν είναι τόσο μεγάλα όσο στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, κάνοντας την κατασκευή του πιο ομαλή και εύκολη καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του είναι στην Θεσσαλική Πεδιάδα.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ… ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια στην κατασκευή αποδείχθηκαν 2:

1. Το τμήμα Καλαμπάκα-Παναγιά: το βόρειο τμήμα, μήκους 35χλμ, έχει μπλοκάρει από το ΣτΕ αφού ενστάσεις για περιβαλλοντικούς λόγους έγιναν δεκτές και επιβλήθηκε στοπ στις εργασίες. Αποτέλεσμα είναι ο δρόμος να είναι κολοβός… αφού αν δεν βρεθεί λύση θα σταματήσει στην Καλαμπάκα χάνοντας το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα (τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό).

2. Οι απαλλοτριώσεις που χρειάστηκαν ήταν πολλές, καθώς η νέα χάραξη του δρόμου απαιτούσε επίταξη χιλιάδων στρεμμάτων. Αυτό επέφερε τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους στην συνολική πρόοδο του έργου. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε65
Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ένας οδικός άξονας που συγκεντρώνει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα τα οποία θα είναι οριστικά μόνο αν ο δρόμος τελικά τερματίσει στην Εγνατία όπως είχε προγραμματιστεί και όχι στην Καλαμπάκα:

-Η σύνδεση με την Εγνατία θα δώσει εναλλακτικές διαδρομές στους οδηγούς από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία αλλά και στις μεταφορές από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία.

-Το εμπόριο και ο τουρισμός της Δυτικής Θεσσαλίας θα μπορέσουν να αναπτυχθούν λόγω της σύνδεσης του δρόμου με Εγνατία Οδό και τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

-Η εμπορική επιτυχία του Ε65 εξαρτάται ουσιαστικά από την σύνδεση του με την Εγνατία Οδό καθώς η σύνδεση μόνο με τον ΠΑΘΕ θα δώσει οχήματα μόνο από την Νότια Ελλάδα, χάνοντας ένα πολύτιμο κομμάτι εσόδων από την αναπτυσσόμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και των γειτόνων μας.

-Οι επενδύσεις σε αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία αλλά και πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) θα είναι σε μειονεκτική θέση, αν ο δρόμος δεν έχει σύνδεση με τους αυτοκινητόδρομους της Εγνατίας και του ΠΑΘΕ, μια και η λειψή του χάραξη δεν θα προσφέρει δυνατότητες μεγάλων επενδύσεων. Σε περίπτωση κατάληξης του άξονα στην Καλαμπάκα, όσο πιο βόρεια βρίσκεται επί του άξονα μια περιοχή, τόσο μικρότερη ανάπτυξη αναγκαστικά θα παρουσιάσει λόγω της έλλειψης υποδομών.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Οι περιοχές της Ήπειρου και της Δυτικής Μακεδονίας σωστά επενέβησαν πριν μερικές μέρες συμμαχώντας με την Θεσσαλία καθώς τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης οδικής αρτηρίας υψηλών ταχυτήτων θα λειτουργήσει όπως το νερό στα συγκοινωνούντα δοχεία και θα προσφέρει οφέλη σε 3 μεγάλες Περιφέρειες που σήμερα πάσχουν σε πολλούς τομείς. Το επόμενο διάστημα κρίνεται πολύ σημαντικό για το μέλλον του έργου, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το τμήμα Καλαμπάκα-Παναγιά είναι σε άμεσο κίνδυνο να μην κατασκευαστεί ποτέ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα