Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός Ε65: Στο 30% η πρόοδος, αγώνας για τις προθεσμίες του έργου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

To έργο προχωρά, το Λαμία-Ξυνιάδα έρχεται να προστεθεί στο αντικείμενο

Τρέχουν τα έργα στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του αυτοκινητόδρομου Ε65.  6 μήνες μετά την επανέναρξη των έργων και καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι εργασίες να ωριμάζουν το κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ο Ε65 έχει την μικρότερη συνολική πρόοδο από τους 5 υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους και σήμερα η συνολική πρόοδος των εργασιών στο παραπάνω τμήμα είναι της τάξεως του 30,54%. Πλέον ο υψηλός στόχος είναι το υπόλοιπο 70% να μπορέσει να ολοκληρωθεί στους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2015. Το συνολικό  έργο παραχώρησης του Ε65 (μαζί με τα τμηματα που δεν κατασκευάζονται αυτή την εποχή) αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδος (Ε65), από ημικόμβο με ΠΑΘΕ έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία οδό (συνολικό μήκος 174 χλμ.), καθώς και στην εκμετάλλευση του τμήματος της ΠΑΘΕ από την Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες.

Αυτό το 2ο κομμάτι αφορά σε  έργα που εκτελούνται και θα παραχωρηθούν προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο και έχει συνολικό μήκος 57,02 χλμ. Τα έργα που εκτελούνται θα ολοκληρωθούν τους επόμενους 12 μήνες και ολόκληρο το “πέταλο” του Μαλιακού θα παραχωρηθε΄στην Κεντρική Οδό ΑΕ.

Ο Ε65 διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όρθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό περνώντας πλησίον των πόλεων Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Το κύριο μέρος του κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και επί της ουσίας συνδέει την Βόρειο-Δυτική Ελλάδα με την Στερεά και Νότια Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στοχεύοντας στην ασφάλεια και άνεση των χρηστών και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων.

Η κατασκευή του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδος:
•    συνεισφέρει στην περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομική συνοχή
•    ολοκληρώνει το σύστημα μεταφορών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο
•    βελτιώνει τις κυκλοφοριακές ταχύτητες, τις συνθήκες ασφαλείας και περιορίζει τα ατυχήματα
•    συνδέει την κεντρική Ελλάδα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα
•    συνδέει τους λιμένες Ηγουμενίτσας και Βόλου
•    εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση
Στην πρώτη φάση των εργασιών του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (τμήμα από 32 χλμ. έως 110 χλμ., δηλαδή Ξυνιάδα – Τρίκαλα) κατά την οποία έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, περιλαμβάνονται τα παρακάτω εργοτάξια:

-60 χλμ.: Εργοτάξιο Ανάβρας

-80 χλμ.: Εργοτάξιο Καρδίτσας

-104 χλμ.: Εργοτάξιο γέφυρας Πηνειού  

Στις κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνονται χωματουργικές εργασίες και διάφορα τεχνικά έργα όπως η γέφυρα Πηνειού, διάνοιξη σήραγγας μετά το Σ.Σ. Αγγείων, καθώς και κατασκευή οδοστρωσίας από Α/Κ Ανάβρας έως και Α/Κ Καρδίτσας.


ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ
Στη δεύτερη φάση (0 χλμ. έως 32ο χλμ. δηλαδή περιοχή Λαμίας και 110χλμ. έως 175 χλμ., δηλαδή Τρίκαλα – Καλαμπάκα- Εγνατία) περιλαμβάνονται τα εξής εργοτάξια:

-10 χλμ. : Εργοτάξιο Λαμίας
-130 χλμ. Εργοτάξιο Καλαμπάκας

Σήμερα η συνολική πρόοδος εργασιών σε αυτά τα τμήματα της δεύτερης φάσης είναι της τάξεως του 15%. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει εξαγγείλει την προσθήκη του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα. Η επισημοποίηση και ενεργοποίηση του τμήματος αυτού αναμένεται ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, μέ πόρους από το ΣΕΣ 2014-2020.

Για το τμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία αναμένεται να συνταχθούν νέες μελέτες από τον παραχωρησιούχο προκειμένου σε διάστημα τριετίας να μπορέσει και αυτό το τμήμα να υλοποιηθεί και να έχουμε πλήρη οδικό άξονα από την Εγνατία μέχρι την Λαμία, διαμέσω όλων των μεγάλων αστικών κέντρων της Δυτικής Θεσσαλίας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps