Connect with us

Λοιπά Έργα

Κεντρική Μακεδονία: φυσικά φαινόμενα και πλημμύρες εναντίον υπερσύγχρονων έργων και … εξαγγελιών!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο έλεος πλημμυρικών και άλλων φυσικών φαινομένων βρίσκεται η υπερσύγχρονη Εγνατία Οδός αλλά και πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, την ώρα που οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν «χορτάσει» από προγράμματα, περιμένοντας απτά αποτελέσματα σε επίπεδο έργων.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το επιμελητήριο για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ο κ. Κονακλίδης είπε ότι, στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, το επιχείρημα «δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν τα έργα» δεν είναι αποδεκτό ούτε καν ως δικαιολογία και σημείωσε πως, δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πάψει πλέον να είναι ακραία κι έχουν γίνει συχνά, πρέπει να γίνει προσεκτικός απολογισμός του τι έχει σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής στην Εγνατία Οδό, την περιφερειακή τάφρο της Θεσσαλονίκης και στα έργα αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ ΑΕ.

180 εκατ. ευρώ

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι το υπουργείο προώθησε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει τα έργα του σχεδίου του 2003 που δεν έγιναν, καθώς και πρόσθετα έργα που κρίνονται αναγκαία. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 180 εκατ. ευρώ κι έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πενταετίας ή επταετίας, ανάλογα με πιθανά απρόοπτα ή προσφυγές κατά τη διαδικασία των δημοπρατήσεων. «Αυτήν τη στιγμή, πέντε έργα προϋπολογισμού 103,2 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε απόλυτη ωριμότητα δημοπράτησης ή υπογραφής σύμβασης, ενώ άλλα δύο έργα θα προκηρυχθούν το πρώτο εξάμηνο 2012», ανακοίνωσε ο υφυπουργός.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλονίκης, Κώστας Πάλλας, είπε ότι το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια, ενώ ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εργων Υποδομής, Σωτήρης Πρέντζας, επισήμανε ότι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στο θέμα των πλημμυρών λειτουργεί και ως παράγοντας αποποίησης ευθυνών, καθώς «το κράτος δε γνωρίζει ποιος είναι αυτός που θα έπρεπε να έχει επιληφθεί κάθε φορά».

21 αρμόδιοι!

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Μπαλαφούτα, ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει 14 Περιφερειακά Συμβούλια Υδάτων και 7 Διευθύνσεις Υδάτων!

Εξάλλου, ο καθηγητής του Τομέα Συγκοινωνιακών/Υδραυλικών Εργων του ΑΠΘ Χρήστος Τζιμόπουλος είπε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι θωρακισμένη από τοπογραφική άποψη. Δεν παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις». Πρόβλημα εξακολουθεί, πάντως, να αποτελεί το γεγονός της κάλυψης των χειμάρρων. Υπολογίζοντας τις «παροχές αιχμής» στους υφιστάμενους χειμάρρους της Θεσσαλονίκης, για μια περίοδο επαναφοράς 50 ετών, ο κ.Τζιμόπουλος τόνισε ότι, εξαιρουμένου του λεγόμενου «χειμάρρου Εκθέσεως», του οποίου η διατομή δεν είναι επαρκής, στους υπόλοιπους δεν εμφανίζεται κίνδυνος φαινομένων πλημμύρας, διότι έχουν επαρκή παροχετευτικότητα.

Με την κατασκευή των κατάλληλων έργων, το περιαστικό σύστημα απορροής ομβρίων της Θεσσαλονίκη είναι ικανό να προστατεύσει την πόλη, εκτίμησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Μάριος Βαφειάδης. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων και ότι παραλείπονται έργα προς χάριν οικονομίας. Αναφερόμενος στη θεομηνία της 15ης Ιουλίου 1972, είπε ότι σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών καταγράφηκε ύψος βροχής 48,7 χιλιοστών, ενώ η μέγιστη ένταση έφτασε τα 19 χιλιοστά σε διάστημα πέντε λεπτών! «Ο μέσος χρόνος συγκέντρωσης για τις λεκάνες απορροής των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης είναι περίπου δύο ώρες», υπογράμμισε και σημείωσε ότι απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και έγκαιρη προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες.

Παρωχημένα έργα

Το υπάρχον δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων χρειάζεται να αναβαθμιστεί ή να συνδυαστεί με νέα έργα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ο διευθυντής Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, Παντελής Λέγμπελος.

Διευκρίνισε ότι όλα τα νέα έργα πρέπει να υπόκεινται πλέον σε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης βροχών, παροχές υδατορρεμάτων, έγκυρων υδρολογικών, γεωλογικών, εδαφοτεχνικών, σεισμολογικών και χαρτογραφικών στοιχείων. Η απουσία ενός επιστημονικά αποδεκτού συστήματος οδηγεί αναπόφευκτα σε λανθασμένες παραδοχές τους μελετητές. Ο κ. Λέγμπελος ζήτησε νέες μελέτες και νέους αγωγούς ομβρίων, για να αμβλυνθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα γίνονται με μελέτες, προβλέψεις και φυσικά τεχνικές προδιαγραφές που ίσχυαν κάθε φορά προ εικοσαετίας τουλάχιστον…

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων, παρουσιάζονται κυρίως λόγω της ανεπάρκειας, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, του υφιστάμενου δικτύου να δεχτεί όμβρια ύδατα με τέτοια ένταση και διάρκεια και όχι στο ότι τα φρεάτια υδροσυλλογής ή οι αγωγοί δεν καθαρίζονται ή δε συντηρούνται επαρκώς», ισχυρίστηκε ο κ. Λέγμπελος.

Περιφερειακή τάφρος

Σε 18 ανέρχονται οι μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα και κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων, που προγραμματίστηκαν μετά την επικαιροποίηση του σχετικού master plan, όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕ Υδρευσης, Αποχέτευσης, Χρήστος Τηλιγάδας, συνολικού προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός της επομένης τριετίας (αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση).

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο «Μελέτη Διευθέτησης Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης και Ανάπλασης Περιβάλλοντος Χώρου», προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ και μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα δημοπρατηθεί και το έργο «Διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη από σημείο κατάντη της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την περιφερειακή τάφρο», προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ.

Αλλα προγραμματιζόμενα έργα είναι:

– Κατασκευή δεύτερου κλάδου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης (44 εκατ. ευρώ, διαγωνισμός το Μάρτιο και υπογραφή σύμβασης τον Ιούλιο).

– «Κατασκευή Επέκτασης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης» (36,5 εκατ. ευρώ, διαγωνισμός τον Απρίλιο και υπογραφή σύμβασης τον Ιούλιο).

– «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Χαλίλ Ντερέ» (4,8 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν εξασφαλιστεί).

agelioforos.gr

 

image_pdfimage_print

Λοιπά Έργα

Χρηματοδοτούνται έργα σε 3 αρχαία θέατρα της Δυτικής Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, τις εργασίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιαδών, που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «και τα τρία μνημεία σώζονται σε κακή κατάσταση, αφού έχουν υποστεί θραύσεις, αλλοιώσεις και διαθλάσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την χρήση τους».

Ειδικότερα, στο αρχαίο θέατρο του Στράτου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα αποκαλυφθέντα θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου.

Όσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, αυτός ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου και θα ολοκληρωθούν οι αναστηλωτικές εργασίες. Το κόστος των παρεμβάσεων αναμένεται να φθάσει τις 900.000 ευρώ.

Επίσης, με 700.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η «στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», όπου θα υλοποιηθούν εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου.

Με αφορμή τις εργασίες στα τρία αρχαία θέατρα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού προς τον αρχαίο, αλλά και γιατί είναι μία δράση ουσιαστικής εξωστρέφειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτισμικού και τουριστικού προϊόντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Πειραιάς: Ομάδα εμπειρογνωμόνων για το έργο ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κονώνειο Τείχος Πειραιά

Συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά, για τον συντονισμό της συνολικής αστικής ανάπλασης της Πειραϊκής, αποφασίστηκε σήμερα στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Δήμαρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Θεμιστόκλειο Τείχος (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020) κατά την οποία είχε κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση όλων των μελετών και των προγραμματικών συμβάσεων που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς και των σχετικών συζητήσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το υλικό αυτό αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση του έργου και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να συντονίσουμε ένα έργο, το οποίο για μισό αιώνα απασχολεί το ΥΠΠΟΑ και την πόλη του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την προστασία, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την ένταξη στον κοινωνικό και αστικό ιστό των εξαιρετικά σημαντικών οχυρώσεων του μεγάλου λιμανιού. Ένα έργο δύσκολο σε πολλά επίπεδα.

Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν το υλικό των είκοσι και πλέον φακέλων για να αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, ώστε να υπάρχει πλήρης και κοινή ενημέρωση των εμπλεκομένων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε όλοι καταλήξει στις βασικές αρχές και στα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν την συνολική μελέτη του οχυρωματικού περιβόλου. Να εξαντλήσομε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψομε μελετητικά το σύνολο του μνημείου και να εξετάσομε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τμηθούν σε φάσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδότησής τους».

Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1960. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί φάκελοι με μελέτες και αποτυπώσεις σχετικά με την οχύρωση.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Η αείμνηστη Ηώς Ζερβουδάκη είχε αποτυπώσει ολόκληρο το τείχος το 1966. Το 1990 εγκρίθηκε αναστηλωτική μελέτη του Κονώνειου Τείχους της Πειραϊκής Ακτής, όπως συντάχθηκε από την Β΄ΕΠΚΑ (μελετητές Κ. Κυριακόπουλος και Κ. Πέτσα-Κολλινιάτη). Το 2000 εκπονήθηκε μελέτη Διαμόρφωσης περιπάτου στην Πειραϊκή Ακτή από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και τον αρχιτέκτονα Αν. Πορτελάνο.

Σήμερα αποφασίστηκε να εκπονηθεί ενιαία μελέτη για τα Τείχη της Πειραϊκής, επί συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, τα οποία θα εισαχθούν στο ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

«Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσομε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά, χωρίς να αποκλείεται η πόλη από τη θάλασσα», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη. Η πρώτη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας ορίστηκε για τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Θεσσαλονίκη: Έργα προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού συνόλου Αγίας Σοφίας και Αγιάσματος Αγ. Ιωάννη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες αναστήλωσης ναού

Στην ανάδειξη του ιστορικού διατηρητέου μνημειακού συνόλου του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας και του Αγιάσματος του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το Αγίασμα μαζί με τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας συνιστούν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο και είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ ο ναός είναι κηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ιστορικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να αποκαταστήσει τα προβλήματα στο σπουδαίο αυτό μνημειακό σύνολο και να το καταστήσει επισκέψιμο.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγιάσματος, που είναι γνωστό ως Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης της φθοράς που έχει υποστεί και ταυτόχρονα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία.

Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντιμετώπισης των προβλημάτων στα υπερώα, που παραμένουν χώροι κενοί, αδιαμόρφωτοι και παραμελημένοι από το μεγάλο σεισμό του 1978.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να επενδύουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους, προκειμένου να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε, διότι αποτελεί κεφάλαιο για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι επεμβάσεις στο Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Εκπόνηση μελετών: αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, στατική μελέτη εφαρμογής, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη φωτισμού ανάδειξης, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη ανάλυσης υλικών δομής.

2. Βελτίωση των προσβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο και των συνθηκών επισκεψιμότητας του μνημείου.

3. Εγκατάσταση ανελκυστήρα: Δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.

4. Κατασκευή νέας περίφραξης με στόχο την καλύτερη προστασία, ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

5. Επισκευή – συντήρηση των λίθινων αναλημματικών τοίχων.

6.Ενίσχυση και εξυγίανση της υφιστάμενης βλάστησης.

7. Αισθητική αναβάθμιση των νεότερων βοηθητικών κτισμάτων – Επανασχεδιασμός των εξωτερικών όψεων.

8. Ανάδειξη των σωζόμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων μέσω της αποκατάστασης των δαπέδων.

9. Εργασίες συντήρησης και στερέωσης των ερειπίων του εξαγωνικού κτίσματος (δεξαμενή / βαπτιστήριο) του Αγιάσματος.

10. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών του περιβάλλοντος χώρου του Αγιάσματος και της Κατακόμβης του Αγίου Ιωάννη.

11. Φωτισμός ανάδειξης.

12. Τοποθέτηση καθιστικών.

Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας οι παρεμβάσεις που θα γίνουν επικεντρώνονται στα υπερώα. Σήμερα υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτά μόνο από το μικρό πύργο στα Βορειοανατολικά του ναού, μέσω σκάλας. Μετά το σεισμό του 1978 και για την αποφόρτιση των υπερώων πραγματοποιήθηκε ανασκαφή – αποχωμάτωση, η οποία αποκάλυψε την ανώτερη επιφάνεια των θόλων.

Η κατάσταση παραμένει από τότε έτσι και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έχουν ως στόχο να καταστούν και πάλι επισκέψιμα.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

1. Εκπόνηση μελετών: αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, στατική μελέτη εφαρμογής, γεωτεχνική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, μελέτη ανάλυσης υλικών δομής.

2. Δημιουργία πρόσβασης στα υπερώα μέσω κατασκευής μεταλλικής πεζογέφυρας.

3. Δημιουργία δαπέδων για την πορεία των επισκεπτών.

4. Πρόσβαση στις ανώτερες στάθμες των θολοσκεπών διαμερισμάτων.

5. Αισθητική αναβάθμιση των στεγών.

6. Εργασίες συντήρησης και στερέωσης της εξωτερικής επιφάνειας τοιχοποιιών και θόλων, πριν την τοποθέτηση των νέων δαπέδων. Εργασίες συντήρησης και επανατοποθέτησης των μαρμαροθετημάτων.

7. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών.

8. Φωτισμός ανάδειξης.

Επίσης, με στόχο την τεκμηρίωση αλλά και την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης, πληροφόρησης και δημοσιότητας του κοινού για τις προτεινόμενες εργασίες και στα δυο μνημεία, θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

– Σχεδίαση και προμήθεια έντυπου πληροφοριακού υλικού σε μορφή δίγλωσσων τευχών και φυλλαδίων (ελληνόγλωσσα, ξενόγλωσσα και σε γραφή Braille).

– Προμήθεια και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σε γραφή Braille.

– Προμήθεια και τοποθέτηση ανάγλυφου σκαριφήματος της κάτοψης του χώρου για τυφλούς και για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Όλες οι επεμβάσεις θα διέπονται από το σεβασμό στις αξίες των μνημείων και θα υπακούν στις Χάρτες Διατήρησης και Προστασίας των Μνημείων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα