Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Εκ Νέας Ζηλανδίας ο 2ος μνηστήρας του ΟΛΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσημη επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας επενδυτικός όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία με σημαντική παρουσία και στην ευρωπαϊκή αγορά.
 
 
Μολονότι εκ πρώτη όψεως το ενδιαφέρον το ομίλου εταιρειών Morrison & Co και ICM Limited φαίνεται πως ήρθε «από το πουθενά» στην αγορά υποστηρίζουν πως υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Ελλάδας. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ζαγοραίο, πρόεδρο της Alpha Trust Ανδρομέδα ο οποίος είναι και πρόεδρος του εισηγμένου στο Λονδίνο επενδυτικού οχήματος (fund) Utilico Emerging Markets που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του νεοζηλανδέζικου ομίλου. 
 
Η Utilico, με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 675 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έχει τοποθετημένο περί το 22% των διαθεσίμων της σε διαχειριστές λιμένων ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων είναι εκ των ισχυρών μετόχων (με 8,7%) της International Container Terminal Services (ISTS) από τις Φιλιππίνες που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ. Ο κ. Ζαγοραίος παραμένει senior adviser του επενδυτικού ομίλου Lazard Asset Management στον οποίο εργάστηκε για πολλά χρόνια, ενώ υπήρξε και πρόεδρος του Δ.Σ. της ProBank.
 
Η Morrison & Co διαχειρίζεται τον εισηγμένο επενδυτικό όμιλο Infratil Limited ο οποίος έχει παρουσία στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας (ηλεκτροπαραγωγή και φυσικό αέριο) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
 
Ο όμιλος Infratil, με χαρτοφυλάκιο περί τα 4 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ελέγχει και τα αεροδρόμια Wellington στη Νέα Ζηλανδία και Γλασκόβης και Κέντ στην Μεγάλη Βρετανία. Η διοίκηση του ομίλου έχει ανακοινώσει πως επιδιώκει να πωλήσει τις συμμετοχές της στα βρετανικά αεροδρόμια. Στις 15 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως το αεροδρόμιο της Γλασκώβης πωλείται σε εταιρεία που ελέγχεται από την Ann Gloag, μία εκ των συνιδρυτών του πολυεθνικού ομίλου Stagecoach Group που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.
 
Οι Νεοζηλανδοί μπορεί να μη διαθέτουν στον Πειραιά την πρόσβαση της Cosco η οποία θεωρείται ως η επικρατέστερη για την εξαγορά του ΟΛΠ, αλλά έχουν σοβαρές συνεργασίες και ισχυρή διεθνή παρουσία. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αγοράσει ποσοστό του μοναδικού διυλιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας (της Z-Energy) μαζί με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το New Zealand Super Fund.
 
Η διαχείριση λιμένων φαίνεται πως αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις παρουσιάσεις στην φετινή εκδήλωση για τους επενδυτές. Στον έλεγχό τους βρίσκονταν λιμάνια της Αυστραλίας όπως το Πόρτλαντ. H Infratil έχει σοβαρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Αυστραλίας μέσω των TrustPower, Infratil Energy Australia και Lumo. Διαχειρίζεται, επίσης, τον οργανισμό αστικών μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας.
 
Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του ΟΛΠ πρέπει, πάντως, να βρεθεί φόρμουλα με την Κομισιόν για την αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco. Με την τροποποίηση οι Κινέζοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κατασκευάσουν το δυτικό τμήμα του λιμανιού επενδύοντας 230 εκατ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία που είχε εξαγγελθεί από το καλοκαίρι.
 
 
Πηγή: euro2day.gr

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα