Connect with us

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Kύπρος: ένας από τους μεγαλύτερους οδικούς κόμβους ολοκληρώνεται στο ΓΣΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλη Ιουνίου του 2011 αναμένεται να συμπληρωθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία το ανατολικό και δυτικό οδικό δίκτυο του κόμβου στην περιοχή του νέου ΓΣΠ. Θα παραδοθούν, επίσης, οι συνδέσεις του κόμβου με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, ενώ περί το τέλος του 2011 αναμένεται να συμπληρωθεί ολόκληρο το έργο.

Η περιοχή είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη, με την τροχαία κίνηση να αναπτύσσεται καθημερινά. Από την περιοχή περνούν καθημερινά 60.000 αυτοκίνητα. Είναι η φυσική ανατολική έξοδος της Λευκωσίας που έχει απλώσει και ο αστικός ιστός της πόλης φτάνει ήδη στο χώρο αυτό που πριν από λίγα χρόνια ήταν χωράφια.

Η πρωτεύουσα έχει έτσι την ευκαιρία να διαμορφώσει πιο λειτουργικά και αισθητικά την είσοδό της. Στο χώρο υπάρχει προγραμματισμός για νέα έργα, που θα συνδέσουν το ΓΣΠ με τη Λεωφόρο Τσερίου και τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού – Τροόδους.

Ο διευθυντής των Δημοσίων Έργων ενημερώνει μέσω της «Σ» το κοινό για το πώς εξελίσσεται το έργο που όλοι οι διερχόμενοι βλέπουν καθημερινά όταν περνούν από εκεί. Ήδη ο κόμβος όπως τον είδαμε στις δισκέτες άρχισε να σχηματίζεται και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η υλοποίησή του επί του εδάφους.


H Προσφορά για την κατασκευή του Έργου κατακυρώθηκε στην εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου στις 20/7/2009 και η υπογραφή του Συμβολαίου έγινε στις 13/10/2009. Η εντολή έναρξης των εργασιών δόθηκε στις 12/11/2009.

Το Έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία έξι λωρίδων κυκλοφορίας μήκους 1,7 χιλ. κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, από την έξοδο παρά το Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου μέχρι την έξοδο παρά την υπέργεια γέφυρα Λατσιών.

Περιλαμβάνει, ακόμη, την κατασκευή υπέργειου κυκλικού κόμβου πάνω από τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και κατασκευή των πλαγιόδρομων – ραμπών που θα εξυπηρετούν την τροχαία κίνηση στο επίπεδο του υπέργειου κυκλικού κόμβου.

Στις πρόνοιες του συμβολαίου περιλαμβάνεται επέκταση της υφιστάμενης γέφυρας Καλόγερου. Θα κατασκευαστεί επίσης νέο οδικό δίκτυο ανατολικά και δυτικά του νέου ΓΣΠ. Οι νέες αυτές λεωφόροι θα έχουν συνολικό μήκος 2.2 χιλιόμετρα. Το έργο ολόκληρο θα είναι ηλεκτροφωτισμένο με την αποπεράτωσή του.

Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται η κατασκευή υπόγειων διαβάσεων, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση των πεζών και ποδηλατιστών από την ανατολική πλευρά του αυτοκινητόδρομου προς τη δυτική πλευρά και αντίθετα, καθώς επίσης και των φιλάθλων που θα προσέρχονται ή θα αποχωρούν από το στάδιο Γ.Σ.Π.
Περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή πεζοδρομίων μήκους 5,8 χιλ. και ποδηλατοδρόμου μήκους 1,5 χιλ. Θα διεκπεραιωθούν, επίσης, υποδομές κοινής ωφελείας. Το έργο συμπεριλαμβάνει 4 χιλ. τοίχους αντιστήριξης και ηχοπετάσματα σε μήκος 2.3 χιλ.

Το έργο θα συμβάλει στην απάμβλυνση της κυκλοφορίας
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο διευθυντής των Δημοσίων Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, το έργο του οδικού δικτύου παρά το νέο Γ.Σ.Π. αποτελεί μέρος της βελτίωσης και αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού από το ΄Ιδρυμα Στέλιου Ιωάννου μέχρι τον κόμβο Αλάμπρας.

Η κατασκευή και η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα βοηθήσει στην άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο και έξοδο της Λευκωσίας, αφού η τροχαία κίνηση θα μπορεί να διοχετευθεί μέσω του νέου υπερυψωμένου κυκλικού κόμβου και του νέου οδικού δικτύου ανατολικά του αυτοκινητόδρομου προς τα Λατσιά (παλιός δρόμος Λευκωσίας – Λεμεσού, Φώτα Bravo) και δυτικά του αυτοκινητόδρομου προς τον κυκλικό κόμβο Βικέλα (Φώτα Ορφανίδη).

Η κατασκευή αυτού του έργου παρουσιάζει όντως αυξημένο βαθμό δυσκολίας, συγκριτικά με άλλα έργα
Το νέο οδικό δίκτυο δυτικά του αυτοκινητόδρομου, κατασκευάζεται δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου Γ.Σ.Π. Η ασφαλής προσέλευση, διακίνηση και αποχώρηση χιλιάδων φιλάθλων στο γήπεδο κατά τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου αποτελεί βασικό παράγοντα -κριτήριο για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα κατά την εκτέλεση των εργασιών λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας όπως αυτά έχουν προβλεφθεί στα ΄Εγγραφα του Συμβολαίου του έργου.

Το έργο εκτελείται στην είσοδο της Λευκωσίας, όπου ο ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος ανέρχεται στις 60.000 αυτοκίνητα.

Πηγή: sigmalive.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα