Ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων τέθηκε σήμερα το ζήτημα της επίσπευσης των κατασκευαστικών έργων του δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά, έργο που σύμφωνα, με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων της ορεινής Λεμεσού, θα δώσει απάντηση στην οικονομική κρίση.
Εκ μέρους του συμπλέγματος των κοινοτήτων ορεινής Λεμεσού ο Γραμματέας της Ενωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Ορφανός, δήλωσε ότι τα χωριά της επαρχίας Λεμεσού θεωρούν το δρόμο «έργο πνοής που θα δώσει θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη οικονομική εποχή, θα κρατήσει τους κατοίκους στις κοινότητες και θα βοηθήσει στο καθημερινό πήγαινε-έλα στην πόλη χωρίς ατυχήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μείνουν οι νέοι στις κοινότητες».
Σημείωσε ότι το έργο είναι θέμα πολιτικής απόφασης και ότι η απάντηση στην κρίση θα είναι τα έργα ανάπτυξης. Για έργο υπερτοπικής σημασίας που χρονίζει μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου.
Όπως ανέφερε το έργο θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση χωρίζεται σε δύο τμήματα και το πρώτο αφορά το δρόμο Πολεμίδια-Παλώδια, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και κόστους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο τμήμα της πρώτης φάσης είναι ο δρόμος Παλώδια-Μονάγρι μήκους οκτώ χιλιομέτρων και κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το δρόμο Μονάγρι-Σαϊττά με μήκος 11 χιλιόμετρα και κόστος 75 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα δε με στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Δημοσίων Εργων ενώπιον της Επιτροπής σε 3-4 μήνες θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό σχέδιο του δρόμου και θα υποβληθούν τα απαραίτητα στοιχεία στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για να προχωρήσει με τις απαλλοτριώσεις, ενώ αναμένεται ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2013.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως παρόλο που ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά είναι ένα έργο ζωής το οποίο θα αναζωογονήσει την ορεινή περιοχή της Λεμεσού, εντούτοις υπάρχει η αίσθηση ότι το έργο παραμελείται. “Θα πρέπει να έρθουν εδώ οι ίδιοι οι Υπουργοί, μπροστά στην Επιτροπή, μπροστά στους εκπροσώπους των κοινοτήτων της περιοχής, να δώσουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αυτό το έργο θα γίνει και θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις” ανέφερε.
Πρόσθεσε πως στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από όσους κλήθηκαν να παρευρεθούν και να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Από πλευράς ΑΚΕΛ ο βουλευτής Κώστας Κώστα έκανε επίσης λόγο για έργο πνοής για την επαρχία Λεμεσού που θα βοηθήσει, όπως είπε, στην καταπολέμηση της αστυφιλίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στον εκμηδενισμό των αποστάσεων.
Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης για έναρξη της κατασκευής του έργου. Παραδεχόμενος ότι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο κ. Κώστα εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις ώστε η πρώτη φάση του έργου να ξεκινήσει εντός του 2013.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια αναμένεται ότι θα αποτελέσει τη λύση των προβλημάτων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Ενώ στην Επιτροπή είχαν κληθεί εκπρόσωποι των Υπουργείων Συγκοινωνιών, Γεωργίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Βότσης, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου ενώ τα άλλα δυο Υπουργεία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο λειτουργών με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μην αποκομίσει ξεκάθαρη πολιτική θέση αναφορικά με το μέλλον του δρόμου.
”Η απουσία των δυο Υπουργείων και η παρουσία λειτουργών από τα άλλα δυο Υπουργεία δεν μας δίνει το μήνυμα ότι πολιτικά έχει παρθεί η απόφαση ότι το έργο συνεχίζει κανονικά” δήλωσε ο κ. Βότσης, υποδεικνύοντας πως παρά το ότι τα τεχνικά σημεία της κατασκευής του δρόμου φαίνεται να προχωρούν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, ”εκείνο που ανησυχεί και τις κοινότητες της Λεμεσού αλλά και τους βουλευτές Λεμεσού όπως και όλη την Επιτροπή Συγκοινωνιών είναι κατά πόσο το έργο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση”.
Ανέφερε τέλος ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε τρεις μήνες, παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, έτσι ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική θέση επί του θέματος. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει ένα έργο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης των κοινοτήτων της ορεινής Λεμεσού.
Η πολιτική βούληση που υπάρχει ή θα πρέπει να υπάρχει πρέπει να βρει πρακτική έκφραση με συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης του έργου, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να βάλει στο ψυγείο τέτοιου είδους έργα. Ερωτηθείς αν κατά την περίοδο που διετέλεσε Υπουργός υπήρχε η πολιτική βούληση, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε ότι το 2009 η πολιτική βούληση που υπήρχε βρήκε πρακτική έκφραση με την υπογραφή των συμβολάιων για τα κατασκευαστικά σχέδια του έργου.
Πηγή:express.gr