Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κύπρος: η μεγαλύτερη πλατεία-πάρκο της Λευκωσίας θα γίνει στη θέση του παλιού ΓΣΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε κλίμακα αστική πλατεία-πάρκο στη Λευκωσία, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της απονομής του Πανευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του χώρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το έργο θα κοστίσει πάνω από 50 εκ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης «το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στο γραφείο που προτείνει όπως το έργο της ανάπλασης του παλαιού ΓΣΠ να περιλαμβάνει μεγάλη πλατεία-πάρκο, που ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα της νέας ανάπτυξης, με έμφαση στην οργανική σύνδεση των υπαίθριων χώρων με τις υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως τα εστιατόρια/καφετέριες και ο μικρός αριθμός καταστημάτων (βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και περίπτερα), καθώς και οι πολιτιστικές χρήσεις (γκαλερί και άλλοι εκθεσιακοί χώροι)».

Εμφαση, είπε, «δόθηκε επίσης στον ισορροπημένο συνδυασμό μαλακών και σκληρών επιφανειών, στην εκτενή δενδροφύτευση, και στις διευκολύνσεις για συναναστροφή και ξεκούραση όπως είναι τα παγκάκια, στέγαστρα, διαδρομές περίπατο και τρέξιμο, παιδότοπο, χώροι υγιεινής, υδάτινες επιφάνειες, κ.ά., καθώς και για ψυχαγωγία με τη δημιουργία ενός λειτουργικού και ευχάριστου χώρου που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «δημιουργούνται ανοικτοί χώροι για τη διεξαγωγή διαφόρων υπαίθριων εκδηλώσεων, τόσο οργανωμένων, όσο και αυθόρμητων, όπως, για παράδειγμα, μουσικά κονσέρτα και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και ημιυπόγειοι χώροι με φυσικό φωτισμό, για στέγαση διαφόρων χρήσεων αναψυχής».

Τέλος, ανέφερε, «η γνωστή κατασκευή με το υφιστάμενο «Παλιό Ρολόι» διατηρήθηκε και εντάχθηκε στον νέο σχεδιασμό».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα γίνει με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Διευκρίνισε ότι «ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση των οικοδομών και των υπόγειων χώρων στάθμευσης για ένα αριθμό ετών, ενώ θα επωφεληθεί και από άλλα αντισταθμίσματα που θα καταστήσουν το έργο βιώσιμο, όπως, για παράδειγμα, τη μεταφορά δομήσιμου εμβαδού σε άλλα σημεία της πόλης».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού», προσθέτοντας ότι «στον Προϋπολογισμό του 2012 προβλέπεται ένα ποσό 100.000 ευρώ για την άμεση προώθηση των διαφόρων διαδικασιών».

Η πλατεία ΓΣΠ, επεσήμανε, «θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε κλίμακα αστική πλατεία-πάρκο στη Λευκωσία, η οποία ως συνδετικός κρίκος, μέσω του άξονα της Λεωφόρου Ευαγόρου, με την πλατεία Ελευθερίας και την Περιτειχισμένη Πόλη, μέσω της Λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη, τόσο με τη Νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και τον αρχαιολογικό χώρο του Λόφου του Αγίου Γεωργίου, όσο και με το Προεδρικό Μέγαρο, θα συμβάλει δυναμικά στην αναζωογόνηση της πρωτεύουσας και στην ενίσχυση της ταυτότητας του Αστικού Κέντρου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό «το πρώτο βραβείο διατηρεί τη μνήμη του χώρου, διασφαλίζει την οργανική σχέση των ανοικτών και δομημένων χώρων, δημιουργεί ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με τη μορφή ενός συνεχούς αστικού πάρκου, μοναδικού στην Κύπρο, ένα φιλόξενο πόλο δραστηριοτήτων και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη και επισκέπτη της Λευκωσίας».

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο ιστορικό των συζητήσεων και διεργασιών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και κατέληξαν στο δημοτικό δημοψήφισμα του 2008 και τον διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 55 γραφεία από όλη την Ευρώπη.

ΚΥΠΕ

 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα