Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κύπρος: επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία με φόντο το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε

στις


Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ δεν απειλεί κανέναν, αλλά υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή, διεμήνυσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου στη Λευκωσία.

 

Οπως επιβεβαίωσαν οι δύο ηγέτες, στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο, αμφότεροι ωστόσο δεν θέλησαν να επεκταθούν περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρκέστηκε να πει πως έγινε ανταλλαγή απόψεων και υπάρχουν σκέψεις για τη διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης φυσικού αερίου, ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν θα ήταν σωστό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα δημόσια».
 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε την προκλητική και επιθετική στάση της Αγκυρας, εν όψει του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ [Βλέπε άρθρο] , τονίζοντας πως αν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών, καθώς επίσης και τη διεθνή νομιμότητα. «Αντί να απειλεί, πρέπει να δώσει οδηγίες στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να δείξει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, ούτως ώστε η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες», παρατήρησε ο κ. Χριστόφιας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει. Ιδιαίτερα, όπως είπε,αν ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Advertisement
 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είπε ότι οι δύο χώρες επικεντρώνονται στα ευρήματα φυσικού αερίου, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις πολλές δυνατότητες που πρέπει ακόμα να εξεταστούν, στις αποφάσεις που πρέπε να ληφθούν και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο είναι το πρώτο βήμα στην όλη διαδικασία.
 

«Όσους περισσότερους εταίρους έχουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν – γι αυτό θελήσαμε την περιφερειακή μας προσέγγιση να τη μετατρέψουμε και σε περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε με νόημα ο κ. Νετανιάχου.

Σε ερώτηση αν θα γίνουν διευθετήσεις για να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» από το Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου απάντησε λέγοντας ότι ήρθε στην Κύπρο για να προωθήσει τις διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς κι αυτές στον τομέα της ενέργειας, και ότι «δεν έχει αλλότρια κίνητρα».

Είμαστε, πρόσθεσε, δύο χώρες οι οποίες τρέφουν ελπίδα για το μέλλον και συνειδητοποιούμε ότι κάθε λύση μπορεί να επιτευχθεί με διαπραγματεύσεις. Λύσεις που επιβάλλονται από έξω δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, διεμήνυσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά με καλή θέληση και πολλή υπομονή, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο.

Advertisement
Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη δήλωση του Κουαρτέτου της 23ης Σεπτεμβρίου 2011.

 
 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα