Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κύπρος: ξεκινά ο 2ος γύρος αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης εξουσιοδότησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο

Προσφορές θα μπορούν να γίνουν για όλα τα τεμάχια πλην του 12, στο οποίο διεξάγονται ήδη διερευνητικές γεωτρήσεις. Θα πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, πριν φθάσουμε ώς εκεί.

Την εξουσιοδότηση της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίσημη δημοσίευση της ανακοίνωσης του δευτέρου γύρου αδειοδότησης, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η επίσημη δημοσίευση θα αφορά σε όλα τα ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, με εξαίρεση, βεβαίως, την «Αφροδίτη». Με αυτήν της την απόφαση, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, η Κυβέρνηση τονίζει γιακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά της να ασκεί, σύμφωνα πάντοτε με το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ.

Χρονοβόρα διαδικασία
Η διαδικασία βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προπαρασκευαστικό στάδιο και πριν από την επίσημη ανακοίνωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού χρειάζεται περίπου ένας με ενάμιση μήνας μέχρι να γίνει η προκήρυξη της δημόσιας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα και οι προτάσεις θα γίνονται αποδεκτές για τρεις μήνες. Σύμφωνα τόσο με τον κυπριακό νόμο, όσο και με τη σχετική κοινοτική οδηγία, ανέφερε, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων από Συμβουλευτική Επιτροπή, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των εταιρειών, θα υποβληθεί στην αρμόδια Υπουργό και ακολούθως την απόφαση θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο τελευταίο στάδιο, πρόσθεσε, θα γίνει διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, όπως είχε συμβεί και στον πρώτο γύρο αδειοδότησης. Πάντως, ο κ. Στεφάνου δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα, πέραν από τις πρόνοιες του νόμου.

Κριτήρια διαφόρων επιπέδων
Όπως επίσημα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τα κριτήρια που καθορίζονται για τις εταιρείες περιλαμβάνουν τις τεχνικές δυνατότητες των διαγωνιζομένων, την οικονομική ευρωστία και κριτήρια εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος. Το πλέγμα κριτηρίων, πρόσθεσε, αφορά τις πρόνοιες του κυπριακού Νόμου, καθώς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ανεπίσημα η Κυβέρνηση έχει πολλές φορές αφήσει να διαρρεύσει πως στόχος της είναι μια στρατηγική διασπορά των αδειών στα κυπριακά οικόπεδα, η οποία να διασφαλίζει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, αφενός να είναι προσοδοφόρες οι συγκεκριμένες προσφορές και αφετέρου να εμπλέκουν στο παιγνίδι συμφερόντων της κυπριακής ΑΟΖ σημαντικούς διεθνείς παίκτες, κατά προτίμηση Ρώσους, Γάλλους, Κινέζους και Βρετανούς, κάτι που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την τουρκική προκλητικότητα.

Υπομονή
Ερωτηθείς πού στηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αισιοδοξία του ότι διαθέτουμε και καλύτερα οικόπεδα από την «Αφροδίτη» και αν αυτή οφείλεται στην πληροφόρηση που είχε στην πλατφόρμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως για να φτάσουμε σε αυτήν τη γεώτρηση, είχαν προηγηθεί διαφόρων ειδών εξειδικευμένες έρευνες, με συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία. «Απ? εκεί και πέρα», είπε, «αναμένουμε υπομονετικά να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση». Ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της γεώτρησης, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για αποτελέσματα εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι στο τεμάχιο 12, μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων ερευνών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «δεν τελειώνουμε τις έρευνες, είμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης. Μη νομίζετε ότι από ‘κεί και πέρα έρχεται κάποιος, κατεβάζει έναν αγωγό και αρχίζουμε να βγάζουμε φυσικό αέριο». Δήλωσε ότι υπάρχουν κι άλλες διαδικασίες και πράγματα που χρειάζονται να γίνουν, και η Κυβέρνηση θα τα παίρνει ένα-ένα. «Γίνεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και για τα μετέπειτα, πέραν, δηλαδή, από την ερευνητική φάση, τα οποία χρειάζεται να γίνουν, έτσι ώστε το συντομότερο, αν και εφόσον τελικά ανακαλύψουμε τα πιθανά κοιτάσματα, αυτά να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης», διευκρίνισε.

Πάει Βρυξέλλες η Υπουργός
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομόλογους της για τις εξελίξεις αναφορικά με το ευρύτερο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Η ενημέρωση θα γίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τους ενημερώσει και για τις κυπριακές εξελίξεις.

Καλύτερη η Κύπρος από την Κρήτη;
Για πολλούς λόγους, δεν αναμένονται γιγαντιαία κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, πιθανώς θα είναι μικρότερα και πιο δύσκολα κοιτάσματα από εκείνα της Κύπρου, δήλωσε ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Flow Α.Ε. και πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια). Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτόν, χρειάζονται πιο ανταγωνιστικά κίνητρα προς τις εταιρείες από τα αντίστοιχα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Αποκάλυψε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει ανεπίσημες σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, επειδή δεν έχει καθοριστεί η ΑΟΖ της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες και ότι τα δεδομένα αγοράστηκαν από πολλές εταιρείες. Είπε ακόμη ότι έγιναν έρευνες με άδεια της Αιγύπτου, ενώ σε άλλη περίπτωση η Λιβύη είχε προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τη Γαύδο, διαδικασία που σταμάτησε ύστερα από παρέμβαση της Ελλάδας. Ο κ. Κονοφάγος ανέφερε ότι από τις έρευνες που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, «προέκυψαν πολύ μεγάλοι στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, εξελισσόμενοι προς την περιοχή νότια της Κρήτης».

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ / sigmalive.com

 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα