Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Κ. Παπαγεωργίου: Στρατηγικές επιλογές της MACON στην αγορά μονωτικών και δομικών υλικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MACON A.E. κ.Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για λογαριασμό του ypodomes.com. Μίλησε για τα σχέδια της εταιρείας, την σημαντική διείσδυση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας, την νέα στρατηγική συνεργασία με την FOSROC αλλά και τα μελλοντικά σχέδια MACON. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη:

Νίκος Καραγιάννης: Θα ήθελα να μας πείτε λίγα πράγματα για την MACON. Είστε πολλά χρόνια στην Ελλάδα; Ποια είναι η παρουσία σας στον κατασκευαστικό χώρο;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η MACON ιδρύθηκε το 1968 από το Σπύρο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγοράς των μονωτικών και δομικών υλικών. Από την αρχή της ιστορίας μας χαράξαμε μία καθαρά εμπορική πορεία στο χώρο των ειδικών δομικών υλικών, καθώς εισάγουμε και εμπορευόμαστε υλικά στεγανοποίησης, θερμομόνωσης, επισκευαστικά και πολλά άλλα, τα οποία προέρχονται κατά 95% από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενισχύσαμε το portfolio των προϊόντων μας διευρύνοντας τη γκάμα μας με νέα υλικά τα οποία μας έδωσαν νέα ώθηση στον κατασκευαστικό χώρο.

Νίκος Καραγιάννης: Γίνεται πολύς λόγος για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έρχονται σε πρώτο πλάνο. Τα αιολικά πάρκα δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φυσικό επακόλουθο της τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν μία πολύ ελκυστική λύση για κάθε επενδυτή, για αυτό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Καταρχάς, ο άνεμος, ειδικά στην Ελλάδα, είναι άφθονος και το βασικό, δωρεάν.

Είναι εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους. Τέλος, μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους που ενδεχομένως να μην είναι αξιοποιήσιμοι για κάτι άλλο και να προσδώσουν πολλά οφέλη στην αντίστοιχη περιοχή. Ήδη στην Ευρώπη το 12% της συνολικής ενέργειας παράγεται από τα αιολικά πάρκα, οπότε μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την αύξηση του ποσοστού αυτού στο μέλλον.

Νίκος Καραγιάννης: Πρόσφατα εγκαινιάσατε μία στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία FOSROC. Τι σημαίνει αυτό για την MACON;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η FOSROC είναι μία παγκόσμια ηγέτιδα εταιρία στην παραγωγή τσιμεντοειδών κονιαμάτων και η παρουσία της στην Ελλάδα ήταν ισχνή καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπτυσσόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξειδικευμένες λύσεις σε διάφορες εφαρμογές, η υψηλή τεχνογνωσία των μεγάλων έργων και η πληθώρα επιλογών ήταν αρκετές αφορμές για να διεκδικήσουμε με θέρμη τη συνεργασία με τη FOSROC.

Από τους βασικούς πυλώνες της συζήτησής μας ήταν οι λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελληνική αγορά στη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα στη χώρα μας και η παροχή ολοκληρωμένης λύσης στην πάκτωση ανεμογεννητριών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή δόμηση των πάρκων. Η FOSROC διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία και είμαστε πολύ περήφανοι που συμβάλλουμε μαζί στη σωστή κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Νίκος Καραγιάννης: Γιατί είναι σημαντική η πάκτωση των ανεμογεννητριών από εξειδικευμένους συνεργάτες;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Τα αιολικά πάρκα δομούνται συνήθως στα υψηλότερα σημεία ώστε να μην υπάρχει η παρεμπόδιση του ανέμου. Οι ανεμοπιέσεις που δέχονται οι ανεμογεννήτριες σε αυτά τα σημεία, είναι εξαιρετικά υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι η πάκτωσή τους θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυρή και με πολύ μεγάλες αντοχές.

Η σωστή πάκτωση ουσιαστικά μεταβιβάζει με ασφάλεια τα φορτία της ανεμογεννήτριας στη θεμελίωσή της. Δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή ρεολογία του κονιάματος πάκτωσης στη θεμελίωση της ανεμογεννήτριας, ώστε να γίνει η σωστή πλήρωση των κενών και να μην αφήνει περιθώρια για αστοχίες. Και τρίτον, μία σωστή πάκτωση από την αρχή μειώνει κατά πολύ το κόστος συντήρησης στο μέλλον.

Τα κονιάματα πάκτωσης Conbextra της FOSROC εξασφαλίζουν τη σωστή ρεολογία και τα χαρακτηριστικά υψηλής καμπτικής και θλιπτικής αντοχής, ωστόσο χρειάζονται και εξειδικευμένοι συνεργάτες για τη σωστή εφαρμογή. Εμείς μαζί με τη FOSROC έχουμε εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει συνεργάτες για τη σωστή εφαρμογή και πάκτωση των ανεμογεννητριών.

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της MACON;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Σήμερα αποτελούμε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του εμπορίου των δομικών υλικών, με συνεχή παρουσία για πάνω από 50 χρόνια, με απώτερο στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 6-8% τα επόμενα χρόνια. Η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της κατασκευής θα αποτελεί πάντα πρωταρχικό μας στόχο, με τη σωστή επιλογή συνεργατών με χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία.

Τα αιολικά πάρκα πιο συγκεκριμένα είναι σε διαρκή ανάπτυξη και στόχος είναι να τοποθετηθούμε στην πρώτη επιλογή επενδυτών και κατασκευαστών για τη σωστή πάκτωση των ανεμογεννητριών. Έχουμε κινηθεί ήδη δυναμικά με διάφορα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως στο έργο της Εναλλακτικής Ενέργειας ΑΕ στο Δενδροχώρι Καστοριάς και σε άλλα και θα πάμε πιο δυναμικά στους επόμενους μήνες.

Νίκος Καραγιάννης: Θα ήθελα και ένα σχόλιο σας για την κατάσταση που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο. Τι σας ανησυχεί και τι σας κάνει αισιόδοξο;

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο στα χρόνια της κρίσης ήταν απογοητευτική. Ήταν από τους πρώτους κλάδους που πλήχθηκε και δεν υπήρχαν οι συνθήκες ανασύνταξης του. Δειλά δειλά βλέπουμε μία μικρή τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, κυρίως με επενδύσεις από το εξωτερικό, ωστόσο χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο για τις υποδομές σε βάθος δεκαετίας. Το μέγεθος της γραφειοκρατίας ωστόσο στην Ελλάδα αποτελεί βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση πολλών έργων στη χώρα μας και η επίλυση του θα είναι μεγάλος αρωγός στον κατασκευαστικό κλάδο.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα