Connect with us

Λοιπά Έργα

Κτηματολόγιο: σύντομα η κτηματογράφηση 107 περιοχών της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην απεμπλοκή της διαδικασίας ανάθεσης κτηματογραφήσεων οδηγεί η απόφαση του Τμήματος Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (της 7/11/2011), η οποία έκρινε νόμιμους τους όρους του διαγωνισμού της β΄φάσης κτηματογράφησης των 107 περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, και ενέκρινε την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη υπογράφηκαν δύο συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογραφούν και οι υπόλοιπες 14 συμβάσεις του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 147,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η πρώτη από τις δύο συμβάσεις αφορά τις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη και η δεύτερη τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: ¶γιος Παύλος, Ευκαρπία, Νεάπολη, Πεύκα, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκιές και Τριανδρία. Σε αυτές τις περιοχές ξεκίνησε ήδη η β’ φάση της κτηματογράφησης, η οποία θα οδηγήσει σε λειτουργία του κτηματολογίου σε τρία περίπου χρόνια.

Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης του συνόλου των εκτάσεων 10 Περιφερειακών Ενοτήτων (νομών)

Το Δ.Σ. της Κτηματολόγιο Α.Ε. ενέκρινε το επόμενο πρόγραμμα κτηματογράφησης που αφορά το σύνολο των εκτάσεων 10 Περιφερειακών Ενοτήτων (νομών), προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό θα καταγραφούν περίπου 4,4 εκατ. δικαιώματα σε 1024 προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ, έκτασης περίπου 29 εκατ. στρεμμάτων (περίπου το 1/4 της χώρας).

Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας, οι οποίοι καλύπτονται στο σύνολο σχεδόν του πεδινού τους τμήματος από αναδασμούς και διανομές και διαθέτουν υπόβαθρα υψηλής ανάλυσης, μειώνοντας έτσι σημαντικά το χρόνο και το κόστος της κτηματογράφησης.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί για την ανάθεση 21 μελετών κτηματογράφησης σε 268 περιοχές της χώρας προϋπολογισμού 106 εκατ. ευρώ που αφορά 2,5 εκατ. δικαιώματα, έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011. Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την απόφαση τροποποίησης ορισμένων σημείων της προκήρυξης, που διασφαλίζουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τα δύο παραπάνω προγράμματα κτηματογράφησης αποτελούν την τρίτη γενιά κτηματογράφησης που εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο έχει εκπονήσει η εταιρεία, με σκοπό την σταδιακή ένταξη του συνόλου της χώρας στο Κτηματολόγιο μέχρι το 2020, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης των διαδικασιών ώστε το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Κτηματολογίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Η διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. επισημαίνει ότι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου της κτηματογράφησης σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αποτελεί σταθερή επιλογή της, ενώ τονίζει ότι είναι πλέον ορατός ο στόχος όχι μόνο της επίτευξης αλλά και της υπερκάλυψης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των ευρωπαίων εταίρων της. Συγκεκριμένα, αντί για την προκήρυξη προγράμματος 4 εκατ. δικαιωμάτων μέσα στο 2011, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προκηρύσσονται προγράμματα κτηματογράφησης 7 εκατ. δικαιωμάτων, πέραν των λοιπών έργων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. προωθεί τον μείζονα αναπτυξιακό στόχο ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά επίσης συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, εξασφαλίζοντας απασχόληση σε εκατοντάδες μηχανικούς, νομικούς και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, που εμπλέκονται στην διαδικασία των κτηματογραφήσεων.

Η συμβολή των πολιτών, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών αλλά και των υποψηφίων αναδόχων των μελετών στις διαδικασίες που προβλέπονται είναι καθοριστική για την επίσπευση και ολοκλήρωση του έργου.

capital.gr

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα