Connect with us

Λοιπά Έργα

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρόσφατο πρόβλημα των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Όπως είναι γνωστό περίπου 70 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών παραμένουν πλημμυρισμένα, λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου και της υπερχείλισης των τάφρων, αφού τα αντλιοστάσια έχουν τεθεί εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας, λόγω ζημιάς που υπέστησαν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους από το αρμόδιο υπουργείο.
    
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η σημερινή σύσκεψη έχει σαν στόχο να καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα έργα της Κάρλας , να καταγραφούν οι απόψεις όλων των φορέων και να αποφασιστεί ένας χάρτης ενεργειών για την από εδώ και πέρα πορεία. Τα προβλήματα στην Κάρλα έρχονται από το παρελθόν, πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο και παρά του ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Δυστυχώς μέσα σε δέκα ώρες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έπεσαν τόσα χιλιοστά βροχής όσα πέφτουν σε δυο μήνες. Επίσης έχουμε το θλιβερό γεγονός το Υπουργείο, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, να μην έχει αποκαταστήσει τις ζημιές στα αντλιοστάσια που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, ενώ κάποια άλλα να μην λειτουργούν από τις κλοπές στον Η/Μ εξοπλισμό».
   
Παράλληλα ο περιφερειάρχης έθιξε το ζήτημα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και της μη ύπαρξης ενιαίου φορέα λειτουργίας δίνοντας παράλληλα την είδηση ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε η διαχείριση των έργων και ο φορέας λειτουργίας να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια.

«Έχουμε δώσει μέχρι σήμερα έναν τιτάνιο αγώνα για να ολοκληρωθούν τα έργα. Ξεμπλοκάραμε διαδικασίες και εξασφαλίσαμε την επιπλέον χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για το έργο. Όμως, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., αν δεν προχωρήσουν τα έργα ύδρευσης και αν δεν συσταθεί σύντομα ο φορέας διαχείρισης, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί με αποτέλεσμα 200 εκ. ευρώ απώλεια από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Ακόμη ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις καταστροφές και να προχωρήσει σε δίκαιες αποζημιώσεις βάση της πραγματικής αξίας της ζημίας. Κλείνοντας δε τη συζήτηση δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι επιλύσιμο και συνόψισε τον χάρτη ενεργειών στα παρακάτω βήματα:
– Επαφές και πίεση στα αρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπρασιών για τις εναπομείναντες εργολαβίες και για την σύσταση του φορέα.
– Δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων των ΤΟΕΒ, του ΓΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων για τον καλύτερο συντονισμό σε έκτατκτα καιρικά φαινόμενα.
– Εξέταση παρεμβάσεων στην τάφρο Τ1 της οποίας η λειτουργία έχει αλλάξει από αποστραγγιστική σε αρδευτική
-Επαναπροσδιορισμός λειτουργίας τάφρου Τ2
– Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε η ΕΥΔΕ Κάρλας με το έμπειρο προσωπικό της να περιέλθει στη αιρετή Περιφέρεια
– Αποστολή υπομνήματος στο ΥΠΑΑΤ ώστε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να υπάρχουν δίκαιες αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις καταστροφών
– Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και αυτοψία στα έργα της Κάρλας την επόμενη εβδομάδα ώστε να προχωρήσουν άμεσα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου από την πλευρά της δήλωσε τα εξής: «Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο πλημμύρισαν αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Καλαμακίου και μάλιστα αυτή τη φορά το φαινόμενο είναι τόσο έντονο, που οι πλημμυροπαθείς εκτάσεις στο Καλαμάκι προσεγγίζουν τα 20.000 στρέμματα. Πολλοί αγρότες της περιοχής είδαν τις καλλιέργειές τους  να καταστρέφονται, καλλιέργειες που αφορούσαν κυρίως σε σιτηρά.

Για το λόγο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αγρότες της περιοχής και μάλιστα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα πρέπει να αφορούν στην πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε ένας φορέας να έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των υδάτων, των έργων της Κάρλας και του φυσικού περιβάλλοντος και αυτός ο φορέας πρέπει να είναι η Αιρετή Περιφέρεια».

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα