Connect with us

Editorial

Σε κλίμα εσωστρέφειας οι μεγάλες παρεμβάσεις σε Πανεπιστημίου και Φάληρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κλοιό εσωστρέφειας τα έργα

Οδυνηρή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπή που πήρε το θέμα των 2 μεγάλων μητροπολιτικών παρεμβάσεων σε Πανεπιστημίου και Φάληρο. Από το άρθρο του Βήματος, την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και τις πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις από το Υπουργείο Υποδομών αυτό που τελικά μένει είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα έργα αυτά θα καθυστερήσουν.

Σίγουρα (και δικαίως) το ΥΠΟΜΕΔΙ μιλά για επανακατάθεση των φακέλων και έγκριση μετά από 6 μήνες, αλλά το timing χάθηκε. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία με ελάχιστα έργα σε κατασκευή στην πρωτεύουσα, αυτά τα δύο οραματικά έργα που θα άλλαζαν το πρόσωπο της πόλης και θα δημιουργούσαν ένα πιο Ευρωπαϊκό προφίλ, μένουν στη σκιά.

Πολύ φοβάμαι πως οι 6 μήνες είναι το ιδανικό σενάριο και δυστυχώς στη χώρα αυτή τίποτε δεν είναι ιδανικό. Το στοίχημα με το νέο πρόσωπο της πόλης χάνεται για άγνωστο διάστημα και μεγάλος χαμένος από την υπόθεση αυτή είναι ο Δήμος Αθηναίων και μαζί του όλη η νότια πλευρά της Αθήνας που θα είχε ένα θετικό effect από αυτά τα έργα.

Το Ίδρυμα Ωνάση στην ανακοίνωση του ρωτά ποιος παίρνει την ευθύνη αν τελικά τα έργα μείνουν μακέτες. Το ΥΠΟΜΕΔΙ ωστόσο απαντά ρωτώντας αν κάποιοι βιάζονται να απεντάξουν τα έργα.

Εδώ λοιπόν με λύπη μου παρατηρώ και σε αυτά τα έργα, την  μανία της εσωστρέφειας που μας διακατέχει, την μανία αποκαθήλωσης οραμάτων για «αργότερα» και την μανία καταδίωξης έργων που μπορεί –μπορεί!- να αλλάξουν θετικά την πόλη.

Το έργο της Ανάπλασης Πανεπιστημίου δέχθηκε σφοδρές κριτικές από πολλές μεριές. Λεηλατήθηκε και λοιδορήθηκε όσο λίγα έργα αποκτώντας πολέμιους που με φανφάρες προσπάθησαν να φρενάρουν το έργο που θα έδινε το δικαίωμα στον Αθηναίο και τον επισκέπτη να χαρεί αυτό τον όμορφο δρόμο χωρίς το βουητό των αυτοκινήτων και να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο στο Τραμ στην προσπάθεια του να ανέβει βόρεια στην πόλη.

Πολεμήθηκε η ιδέα πως αυτή η ανάπλαση θα μπορούσε να γίνει η ισχυρή βάση για την  -επιτέλους θα πω εγώ- αλλαγή του προσώπου ολόκληρης της πόλης από οχηματοκεντρική και ανθρωποκεντρική. Το πρόβλημα πολλών ήταν πως θα κινηθούν τα οχήματα, αν θα έπρεπε να κάνουμε ανάπλαση στη Σταδίου, αν πειράζει να αλλάξουμε τις συνήθειες δεκαετιών και άλλα πολλά.

Λυπάμαι που ακόμα και αν τα έργα αυτά δεν πέθαναν, αλλά περιμένουν στην ουρά αναμονής, δεν θα τα δούμε σύντομα να υλοποιούνται αλλά θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 5 χρόνια ακόμα, αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακόμα και έτσι θέλω να διατηρώ, παρά τη λύπη μου, μία αισιόδοξη στάση, να περιμένω κάποια στιγμή να υλοποιηθούν αυτά τα έργα-ανάσες και να δώσουμε την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να βρουν κάτι που εμείς δεν βρήκαμε. Την ταυτότητα αυτής της πόλης.

Καλή Εβδομάδα σε όλους

24.11.2014
Νίκος Καραγιάννης
n.karagiannis@ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα