Newsroom

Για τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται και αλλάζουν την εικόνα της χώρας, για την αναλογική χρέωση των διοδίων, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά έργα, σχεδιάστηκαν, ωρίμασαν και προχωρούν τόσο γρήγορα

«Η κυβέρνηση αυτή, κάνει κάτι πρωτότυπο. Δεν έχει ανακοινώσει ποτέ έργο, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά έργα, σχεδιάστηκαν, ωρίμασαν και προχωρούν τόσο γρήγορα» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι «χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια εκπονήσαμε ένα σχέδιο έργων άνω των 13 δισ. ευρώ. Από αυτά μέσα σε 3,5 χρόνια δημοπρατήσουμε έργα πάνω από 10 δισ. και συμβασιοποιήσαμε -δηλαδή υλοποιούνται ήδη- έργα σχεδόν 5 δισ. Τόσο πολλά έργα, να ξεκινούν σε τόσο σύντομο χρόνο, δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ποτέ στο παρελθόν». Παράλληλα, εξήγησε ότι στο  πλαίσιο αυτού του προγράμματος, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής. «Κεντρική θέση έχει η επέκταση του Μετρό. Έχουμε και λέμε: Ολοκλήρωση επέκτασης προς Πειραιά. Έναρξη κατασκευής Γραμμή 4. Επέκταση του Μετρό προς Ίλιον. Σχεδιάζουμε επίσης την επέκταση προς ‘‘Σταύρος Νιάρχος’’ και μελετούμε ήδη την επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια. Πολύ σημαντική είναι όμως και η ανάπτυξη του δικτύου του προαστιακού. Εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να έχουμε ανάδοχο για τον προαστιακό Δυτικής Αττικής και την άνοιξη για τον προαστιακό προς Λαύριο και Ραφήνα. Επίσης προχωρούμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, συνυπολογίζοντας και την αστική σήραγγα της Ηλιουπόλεως» ανέφερε τονίζοντας πως «τρέχουμε για να υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, πριν η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο γίνει αφόρητη».

Επίσης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «στα λόγια όλοι θέλουν να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της πατρίδας μας, όμως στην πράξη αυτό το επιτυγχάνουμε μόνο με σπουδαία έργα υποδομών σαν το Sea2sea», δηλαδή το μεγάλο προτζεκτ για την σιδηροδρομική παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. «Αυτό το mega project θα συνδέσει τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και τον Δούναβη. Έτσι, θα δημιουργήσουμε μία χερσαία γέφυρα εμπορευματικών μεταφορών, που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου –και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα θα γίνουν λιμάνια εξόδου για όλα τα προϊόντα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και η Αλεξανδρούπολη θα αναδειχθεί ως κόμβος μεταφορών και υποδομών, αλλά και ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στα σημαντικά οδικά έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τόνισε πως «η  παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών θα βελτιώσει κατά πολύ το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Εύβοια. Με το Μπράλος – Άμφισσα, θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οδικώς από Λαμία στην Πάτρα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, χωρίς να περάσει από την Αττική. Και η επέκταση της λεωφόρου Κύμης θα αποσυμφορήσει την κίνηση σε μεγάλο τμήμα της Αττικής».

Θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο των παραχωρήσεων η χιλιομετρική χρέωση. Αυτό είναι δίκαιο και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη

«Είναι απόφασή μας να εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο των παραχωρήσεων η χιλιομετρική χρέωση. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, στην Πελοπόννησο η Ολυμπία Οδός εφαρμόζει σύστημα αναλογικής χρέωσης και αυτό αποτελεί τον πιλότο για όλη τη χώρα. Προχωράμε με προσοχή, για να μην υπάρξουν προβλήματα» δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια οι οδηγοί πλέον μπορούν να κινηθούν σε όλη τη χώρα με ένα μόνο e-pass, με έναν μόνο πομποδέκτη.  

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. «Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, είναι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Δηλαδή να μπορούμε να βάλουμε φορτιστές παντού και η ισχύς του δικτύου να “σηκώνει” ταχυφορτιστές, fast chargers. Αν χρειαστεί, εδώ πρέπει να βρούμε και λύσεις εκτός πλαισίου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που ξεπερνά όλες τις κυβερνήσεις διεθνώς «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ακόμη φθηνά. Χρειάζονται πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορεί μία μέση οικογένεια να έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ηλεκτροκίνηση πρέπει να γίνει ένας προσβάσιμος τρόπος μεταφορών για όλους».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV