Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κ. Χατζηδάκης: Μειώνουμε το χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατίθεται στη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο αυτό θα εκσυγχρονίσει στην πράξη την περιβαλλοντική νομοθεσία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον μας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως όσον αφορά στο ύψος των νεόδμητων κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης «εμείς θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο ΣτΕ, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις».

«Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Ερωτηθείς για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, σημείωσε πως «από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν» πέρυσι το καλοκαίρι.

Μειώνουμε δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

«Το βασικό μας περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καλύπτει μια σειρά από θέματα. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο θα δείτε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από εκεί που εκδίδονταν μετά από 6-8 χρόνια, να εκδίδονται σε 100-150 μέρες. Είναι μια βασική τομή, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Εννοείται και με σεβασμό του περιβάλλοντος, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες υπακούουν σε μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για το περιβάλλον που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.

Απλώς εδώ είχαμε μια υπερνομοθέτηση όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, η οποία στρεφόταν εναντίον της επενδυτικής δραστηριότητας. Εκείνο που κάνουμε είναι ότι ακολουθούμε το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την απλούστευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Για τις περιοχές Natura τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αναφερόμενος σε μία ακόμη τομή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, στις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών Natura, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως «από τη μία πλευρά καθορίζουμε ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που στο τέλος θα προσδιοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή θα προσδιοριστούν από το ΣτΕ. Αυτό το κάνουμε για να μην υπάρχουν adhoc και αυθαίρετες ρυθμίσεις και ο καθένας να συναλλάσσεται με τη δημόσια διοίκηση και γενικώς να υπάρχει μια σύγχυση για το θέμα. Βεβαίως μιλάμε για ήπιες δραστηριότητες. Δραστηριότητες αντίστοιχες με τη φύση αυτών των περιοχών. Όπου υπάρχει απόλυτη προστασία δεν θα επιτρέπεται τίποτα ουσιαστικά και στις άλλες τρεις ζώνες Naturaθα επιτρέπονται δραστηριότητες ανάλογες με το χαρακτήρα τους.

Όλα αυτά θα προσδιοριστούν μέσα από μελέτες που θα καταλήξουν σε Προεδρικά Διατάγματα. Το λέω διότι υπάρχει πάλι μια φιλολογία «θα ξεπουλήσουν τα πάντα κ.λπ.». Δεν είναι μονοπώλιο οποιουδήποτε η περιβαλλοντική ευαισθησία. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι σαφής: τον τελικό λόγο θα τον έχει το ΣτΕ, δεν θα τον έχουμε εμείς. Εμείς βάζουμε ένα πλαίσιο έτσι ώστε να μην έρθει κάθε μελετητής και να κάνει ό,τι θέλει. Θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ».

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».

Για μπάζα και πλαστικά

Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου περιλαμβάνονται δύο ακόμη ρυθμίσεις, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Δεν θα εκδίδεται οικοδομική άδεια από εδώ και πέρα εάν δεν έχεις κανονίσει τι θα κάνεις με τα μπάζα σου, με τα επίσημα συστήματα διαχείρισης των μπάζων. Επίσης, τελειώνουν τα παιχνίδια με τις πλαστικές σακούλες.

Είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τέλος για τις πλαστικές σακούλες για ένα συγκεκριμένο πάχος και σήμερα βγάζουν πλαστικές σακούλες σε μεγαλύτερο πάχος για να είναι τσάμπα, με αποτέλεσμα να έχουμε ρύπανση του περιβάλλοντος. Βάζουμε πλέον ένα ενιαίο τέλος, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να σταματήσουν τα παιχνίδια. Το μυαλό μας είναι στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε σταθερά μακριά από ιδεοληψίες διότι πιστεύουμε πράγματι στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Με Προεδρικό Διάταγμα το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ύψους των κτιρίων γύρω από την περιοχή της Ακρόπολης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέπεμψε αρχικά στην σχετική από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), «το οποίο είπε –και αυτό είναι από τις λίγες φορές που γίνεται στην Ελλάδα– «Κύριοι εδώ θα γκρεμίσετε δύο ορόφους». Αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το ανέχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο. Αυτό το κάνουμε εμείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι όροφοι θα γκρεμιστούν. Τελεία. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι σε συζήτηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού και έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο. Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο ΣτΕ, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το Προεδρικό Διάταγμα –θα το δούμε στις λεπτομέρειές του, δεν θέλω να προκαταλάβω το ΣτΕ- αλλά προφανώς το ύψος θα είναι αρκετά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος με βάση τον οικοδομικό κανονισμό. Δηλαδή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ξενοδοχείου, εξίσου ικανοποιητική για τις ευαισθησίες μας, των Ελλήνων και των Αθηναίων, θα είναι και η ρύθμιση σε σχέση με το ύψος των κτιρίων».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 άλλαξαν τα πράγματα στη ΔΕΗ, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε σε δύο σημεία: «Πρώτον, οι ζημίες μετά φόρων της ΔΕΗ για το περασμένο έτος ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ. Η ΔΕΗ που…δεν είχε πρόβλημα -και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα!- «μπήκε μέσα» πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια! Δεύτερον, από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι «πετάει» και γ’ αυτό το λόγο είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Προφανώς πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ –και για τη ΔΕΗ και για τις άλλες εταιρίες- γιατί από τη μια υπάρχει η κοινωνική κρίση με το κορωνοϊό και η οικονομική πίεση στα νοικοικυριά, από την άλλη όμως αν ακολουθήσεις μια απερίσκεπτη πολιτική και πεις «δώσ’ τα όλα», στο τέλος η ΔΕΗ θα ξαναγυρίσει εκεί που βρισκόταν το περασμένο καλοκαίρι. Και θα αναγκαστούμε να ξαναβγούμε και να ξαναλέμε «πρέπει να κάνουμε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια», κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Για τον λόγο αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παροχές στον δικό μας τομέα, γιατί πρέπει να έχουμε μια ζυγισμένη πολιτική».

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επίδειξη της τεχνολογίας CNG στον Βόλο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Σε συντήρηση των δικτύων φυσικού αερίου προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας που έχει, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την τεχνολογική καινοτομία στις υποδομές φυσικού αερίου. Έτσι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «προχώρησε σε κρίσιμες εργασίες συντήρησης στο Δίκτυο Διανομής Βόλου, δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο η τροφοδοσία των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, στις 26/07 «η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προχώρησε με επιτυχία στην αντικατάσταση βάνας στον αγωγό στο συγκρότημα Βόλου-Αγριάς, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη τροφοδοσία των 28 και πλέον, χιλιάδων τελικών καταναλωτών της περιοχής, μέσω εναλλακτικής οδού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Με τη βοήθεια ειδικής μονάδας αποσυμπίεσης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνέχισε να τροφοδοτεί αδιάλειπτα με φυσικό αέριο όλο το συγκρότημα, ενόσω η διανομή μέσω του αγωγού είχε διακοπεί προσωρινά λόγω των εργασιών αποκατάστασης.

Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η αποτελεσματική χρήση του CNG σε περιπτώσεις επέμβασης στα δίκτυα διανομής, με σκοπό την βέλτιστη υπηρεσία προς τους τελικούς καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία φροντίζει, μέσω τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, να μεταδώσει τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει συσσωρεύσει στην τεχνολογία CNG σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Άδεια 10 MW για Φωτοβολταϊκό Πάρκο απέκτησε η Βιοκαρπέτ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό της ΡΑΕ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική δημοπρασία που έλαβε χώρα στις 27/7/2020 από τις 10.00-10.30 πμ, στην κατηγορία Φ/Β έως 20ΜW, συμμετείχε η εταιρεία Βιοκαρπέτ ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Βιοκαρπέτ απέκτησε άδεια 10 MW .

Το έργο θα υλοποιηθεί και θα ηλεκτροδοτηθεί το 2021 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της εταιρίας έως σήμερα. Με το συγκεκριμένο έργο το δυναμικό του Ομίλου σε Φ/Β θα ανέρχεται σε 20 ΜW, ενώ ήδη υπάρχει μία άλλη άδεια παραγωγής για ένα έργο της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ 10 MW που θα συμμετάσχει στην επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Επίσης, ο Όμιλος Βιοκαρπέτ θα καταθέσει εντός του 2020 και νέες αιτήσεις σε Φ/Β ύψους 20 ΜW.
Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να ενδυναμώσει τη παρουσία του στο τομέα των ΑΠΕ κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την κρίση του covid-19, ο όμιλος έθεσε ως βασικότερο στοίχημα την υγεία των εργαζομένων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ το στοίχημα διατήρησης όλως των θέσεων εργασίας έχει κερδηθεί.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη η νέα επένδυση της ΕΞΑΛΚΟ στο 2ο εργοστάσιο στη περιοχή Κουλουρίου Λάρισας με νέα μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα